Големите първенства напълно предсказуеми

11:37
Големите първенства напълно предсказуеми
Футболът бързо губи своята популярност и интереса на феновете, се казва в одиторски доклад на "Ърнс енд Йънг", който обхваща последните 15 години в петте най-големи първенства.

Изводите са, че при сегашното положение в най-скоро време проблемите ще дойдат и те ще са доста сериозни.

Според анализа първенствата стават все по-предсказуеми. Като пример е даден последният сезон, когато Барселона пое лидерството още в 9-ия кръг. Интер го прави в 11-ия, а Манчестър Юнайтед - в 22-ия. В същото време в Германия шампионът не се знаеше до края, както и във Франция.

Според изследователите основната причина е, че в двете последни страни има разпределение на парите, което е различно. Там от телевизионните права се дават и на малките отбори, което им помага доста.

Едни и същи отбори спорят за първите места в първенството, като примерът с Англия е най-фрапиращ с т.нар. голяма четворка. Това пък от своя страна води до едни и същи участници в Шампионската лига, или достъпът до средства се свежда само до няколко тима.

Така богатите стават все по-богати, а бедните - по-бедни. Оттам шампионатите стават предсказуеми напълно, а това не се харесва на запалянковците.

Същото се отнася и за изпадащите. 59% е шансът в английското първенство отборът ти да се върне обратно в Чемпиъншип, след като предния сезон е влязъл във Висшата лига. В Испания процентът е 52, което също така е фрапантно. Франция и Германия с 43,5 и 42% също са назад по този показател.

Особено опасно е положението в Испания и Италия, където правата се продават от клубовете, а не централно.

Така например Реал Мадрид и Барселона генерират по 150 милиона евро годишно, а останалите са доста по-назад по този показател.

Основното предложение на одиторската фирма е да се вземе пример от Германия, където всичко е перфектно. Там най-добре работи и системата за лицензи, които се издават от футболната федерация.

Ако не бъдат взети мерки, до няколко години ще има тотална монополизация на първите места в класирането, което ще се отрази сериозно на евентуалните спонсори и неминуемо ще бъде фатално за развитието на отборите в големите първенства.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Adrian000
12.11.2009 20:59

Хаха това последното мнение направо ме уби *lol* Пич гледал ли си този сезон Сериа А? Интер подпирани? За това ли смачкаха Милан с 4-0 и Дженоа с 5-0 , Палермо с 5-3 след като водеха с 4-0 ти това на съдииско рамо ли го отдаваш? Истината е че просто Интер е с класа над всички отбори в Италия в момента в отбора се инвестират огромни средства ,а този сезон специално трансферната им политика дори им донесе печалба въпреки закопуваненто на Снайдер, Милито, Мота, Лусио, Арнаутович, Керлон, Ето'о... като единственото значимо име ,което си тръгна е Ибрахимович, а дори са на печалба от трансферите с запазването на играчи като Жулио Сезар, Камбиасо, Станкович, Санети, Майкон ,Киву Интер просто няма как да не е пред всички! Това е един от най- добрите отбори в света в момента редом с Барселона, Реал Мадрид, Арсенал, Челси, Манчестър Юнайтед дори в момента може би са пред Ливърпул и Байерн Мюнхен ако погледнеш реално ще разбереш истината и тя е ,че малко са отборите ,които са истинска конкуренция на Интер и те имат възможност да го докажат ако успеят да изхвърлят Барса още в груповата фаза на ШЛ!

ManUtd87
11.11.2009 15:19

Първенството на Англия е най-яко!!! Това е !

Robchy
11.11.2009 14:10

да да ... в англия винаги е било интересно до последно *wink* *thumb_up*

Ghasper
11.11.2009 12:51

Не исках да кажа това ама както и да е...

chelsea28
11.11.2009 12:50

Ghasper ти пък ли ще ни казваш на кое първенство да сме фенове

Ghasper
11.11.2009 12:16

Не мога да разбера защо всички сте така настроени към всички останали първенства а откачате само по английското то статистиката показва кои са най-интересните ама повечето не ви пука кое е интересно само да се чешат победи и да се подиграваме на останалите за жалост това е положението *thumb_down*

sasedq
11.11.2009 11:39

Барселона още от 9тия кръг печелят ...