ЦСКА София и Левски завършиха наравно в здраво дерби (видео)

17:00
ЦСКА София и Левски завършиха наравно в здраво дерби (видео)

Очакваното с голям интерес дерби между ЦСКА София и Левски от 13-ия кръг на efbet Лига завърши 1:1. Около 30 000 по трибуните видяха много горещ сблъсък, в който не бе излъчен победител след попаденията на Роналдо в 43-ата минута и  Джонатан Линдсет в 49-ата минута. "Сините" могат да съжаляват с една идея повече от пропуснатите три точки, тъй като имаха по-чисти положения, а голът на "червените" дойде след груба грешка на Пламен Андреев, който бе големият грешник и в дербито през юни в последното дерби. Буквално секунди по-рано Уелтон пропусна сам срещу Бусато да удвои, а последните секунди бразилският страж спаси вратата си от нов гол на Роналдо. Младият вратар на "сините" също с много хубаво спасяване в даденото продължение не позволи на противника да стигне до пълен обрат.

Сблъсъкът на Националния стадион се игра при отлично време за футбол и при може би най-добрата посещаемост в мач от първенството от доста години.

Още в първата минута Роналдо получи удар и Марин Петков бе пратен за загрява. Сектор "Г" опъна голяма хореография на целия сектор с огромен транспарант: "Напред към победата, за тази публика". Символичният домакин започна по-активно мача, като в 9-ата минута Естрада бе изведен отдясно и центрира опасно, но Линдсет не успя да засече. Норвежецът в 12-ата минута остана зад защита, като спечели единоборство с Кордоба и опита да прехвърли Андреев, но прехвърли и вратата.

В 14-ата минута Фадига засече остро центриране на Цунами, но изстрелът му с глава мина на сантиметри от горната греда.

Естрада, който тормозеше Цунами, имаше претенции за дузпа след лека бутане на Кордоба към него, докато Андреев пръв стигна до топката.

В 17-ата минута Андреев сбърка с лошото си подаване при изнасянето на топката, като Хайнце отне топката и подаде на Назон, който бе засада, нападателят му върна и скандинавецът отбеляза, но попадението не бе зачетено. Последва силен удар на Назон, който мина над гредата.

В 33-ата минута Бусато спаси удар от два метра на Краев с главата си, а се оказа, че Гидженов е отсъдил нарушение на Димитров при подаването към капитана на "сините". Три минути след това Назон падна в наказателното поле и имаше претенции за игра с ръка на Цунами. Постепенно "сините" задържаха за първи път в мача малко по-продължително топката и стигнаха до попадение. Това се случи в 43-ата минута, когато Роналдо с красиво попадение с глава даде аванс на своя отбор. Той се извиси над отбраната и засече майсторски центриране на Цунами, пращайки топката в долния десен ъгъл на Бусато.

Интересното е, че през това време Уелтон, който бе стартирал атаката на своите лежеше на линията на наказателното поле на "червените", след като искаше нарушение срещу него за удар с ръка на Юга. Малко след това Пламен Андреев сбърка, като увисна при центриране на Хайнце от фал, но Димитров изби пред голлинията и "сините" заразиха преднината си до края на първата част, в която имаше  над пет минути продължение.

За съжаление на почивката стадионът се превърна в бойно поле, като от секторите "В" и. "Г" двете агитки се замеряха масово с ракети и трябваше да се налага дикторът на стадиона да предупреждава, че ако това не престане, мачът ще бъде прекратен. Именно поради това и стотици полицаи застанаха пред секторите "Б", "В" и "Г". Това даде резултат, като нещата се укротиха.

Втората част започна с отлична индивидуална акция на Уелтон, който излезе очи в очи с Бусато, но стражът се хвърли в краката му и изби коженото кълбо с десния си крак. Този пропуск се оказа решаващ, тъй като при следваща си атака ЦСКА-София изравни. Пламен Андреев, който бе изключително несигурен от първата минута в дербито, тръгна да излиза и да пресече дълго подаване към Линдсет. Норвежецът обаче се възползва от това негово действие и чукна топката пред стража и след това през двама бранители прати топката във вратата за 1:1. Това се случи в 48-ата минута.

Попадението стресна "сините", които рискуваха да получат втори гол. Естрада бе изведен зад защитата и подаде на Назон, който бе пред Петрис и на празна врата не уцели топката и пропусна да донесе пълен обрат. Уелтон бе избутан от Юга и също имаше претенции за дузпа. Малко след това Назон отново бе зад защитата, но не си пое топката и не излезе очи в очи с Андреев. 

Андриан Краев стреля покрай вратата с изстрел отдалеч, а удар на Назон също мина покрай десния стълб. Той бе заменен от Матиас Фаетон, докато Тибо Вион се появи на мястото на контузилия се Турицов. 

Французинът с първото си проява на терена в 71-ата минута увисна и Уелтон проби отляво, след което бразилецът го и финтира, но силният му удар мина покрай вратата на безпомощния Бусато. Удар на Цунами с глава пък бе изчистен пред голлинията от Енес Махмутович в 73-ата минута. Секунди по-късно Юга предизвика меле, след което четирима играчи бяха санкционирани с жълти картони. От последвалия корнер Краев пропусна с глава да уцели вратата. Асен Чандъров и Д

 "Червените" излязоха със същите 11, които разбиха Локомотив (Пловдив) на "Лаута". "Сините" обаче имаха две промени от загубата с 0:1 от Лудогорец. Кристиан Димитров и Асими Фадига замениха Келиан ван дер Каап и Джавад ел Джемили. 

Преди мача агитките на двата тима направиха големи шествия. Това на Сектор "Г" тръгна от емблематичното за тях място "Кравай", като стигна на стадиона преди шествието на Сектор "Б" да тръгне от булевард "Тодор Александров". "Сините" тръгнаха с 40 минутно закъснение и рискуваха да влязат със закъснение на стадиона.

Нестор Ел Маестро не направи нито една промяна от мача в понеделника, който бе определен от мнозина за най-доброто представяне на тима от години. Под рамката стартира Густаво Бусато, а Иван Турицов, Християн Петров, Енес Махмутович и Емануел Шакич са бранителите, докато капитанът Амос Юга и Марселино Кареасо са опорни халфове. Джонатан Линдсет, Тобиас Хайнц, и Майкъл Естрада действат зад Дюкенс Назон.

Николай Костов, който не може да разчита на Дарлан и Илиян Стефанов останали извън групата, залага на Пламен Андреев, а пред него в защита на Жереми Петрис, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба и Цунами. Асен Митков, Андриан Краев и Асими Фадига са халфовете, докато тримата бразилци Уелтон, Роналдо и Рикардиньо в атака.

ЦСКА София 1:1 ЛЕВСКИ
0:1 Роналдо (43)
1:1 Линдсет (49)

ЦСКА-София: Густаво Бусато, Иван Турицов, Християн Петров, Енес Махмутович, Емануел Шакич, Амос Юга, Марселино Кареасо,Тобиас Хайнц, Джонатан Линдсет, Майкъл Естрада, Дюкенс Назон

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба, Цунами, Асен Митков, Андриан Краев, Асими Фадига, Уелтон, Роналдо, Рикардиньо

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация