Безпрецедентна алчност и голяма глупост! ФИФА реши шест страни да домакинстват световното през 2030

22:21
Безпрецедентна алчност и голяма глупост! ФИФА реши шест страни да домакинстват световното през 2030

Световното първенство по футбол през 2030 година ще се проведе на три континента. Това решение е било взето от Съвета на ФИФА и бе оповестено от официалния сайт на организацията. Общата кандидатура на Мароко, Испания и Португалия печели организирането на домакинството на турнира след 7 години, като това трябва да бъде узаконено на конгреса на централата през 2024 година. Тези три страни ще се класират и директно за финалите на световното.  

Уругвай, Аржентина и Парагвай, които също бяха кандидати да организират целия турнир, ще приемат първите три мача, след което надпреварата ще се пренесе в Европа и Африка. Тази чест се пада на страните от Южна Америка, тъй като първият Мондиал през 1930 година се е провел точно в Монтевидео, Уругвай. Там ще бъде и откриващият мач от световното през 2030 година. Трите споменати страни също се класират автоматично за турнира, като очевидно ще бъдат домакини в своите дебютни срещи от шампионата. 

„В един разделен свят ФИФА и футболът се обединяват. Съветът на ФИФА единодушно се съгласи да отпразнува стогодишнината от световното първенство по футбол, чието първо издание се проведе в Уругвай през 1930 г., по най-подходящия начин. В резултат на това в Южна Америка ще се проведе празненство и три южноамерикански държави - Уругвай, Аржентина и Парагвай, ще организират по един мач от световното през 2030 г. Първият от тези три двубоя, разбира се, ще се играе на стадиона, където започна всичко - митичния "Сентенарио" в Монтевидео, точно за да отпразнуваме стогодишнината на световното първенство по футбол", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. 

"Съветът на ФИФА също единодушно се съгласи, че единствената кандидатура за домакинство на световното през 2030 г. ще бъде съвместната кандидатура на Мароко, Португалия и Испания“, добави президентът на ФИФА. „Два континента – Африка и Европа, обединени не само в чест на футбола, но и за осигуряването на уникално социално и културно сближаване. Какво страхотно послание за мир, толерантност и приобщаване".

През 2030 г. ще поставим уникален глобален отпечатък, три континента – Африка, Европа и Южна Америка, шест държави – Аржентина, Мароко, Парагвай, Португалия, Испания и Уругвай, посрещащи и обединяващи света, докато празнуват заедно красивата игра, стогодишнината и световната купа на ФИФА“, завърши Инфантино.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация