Силите на Григор не стигнаха за победа срещу друг топ тенисист

18:49
Силите на Григор не стигнаха за победа срещу друг топ тенисист

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби качествен и близо тричасов дуел със световния номер 7 Яник Синер на четвъртфиналите на турнира от категория АТР 500 в Пекин.

Ранен пробив още в първия гейм на срещата позволи на Синер да спечели откриващия сет с 4:6, а във втория Гришо спаси цели осем брейк-бола, преди да пробие на свой ред. Той реализира три поредни бекхенд-уинъра и впоследствие затвори частта с 6:3.

Димитров изостана отново рано в третия сет, а при 2:4 имаше два шанса да заличи пасива си, но някак си Синер оцеля и достигна до крайния успех с 2:6 след 2 часа и 32 минути игра.

Така Григор ще насочи мислите си към предстоящия Шанхай Мастърс, след като не можа да достигне за пети път през сезона до полуфинал. Той все пак остава с приятни спомени от Пекин - осъществен изумителен обрат от 2:6, 1:5 срещу Макензи Макдоналд и първа победа над съперник от топ 5 на ранглистата от две години насам (срещу Холгер Руне).

Първи сет

Синер започна блестящо двубоя на ретур и записа впечатляващ форхенд-уинър по правата за 15-40. Първият брейк-бол беше отразен от българина, благодарение на спечелена размяна на подсечени бекхенди по диагоналите. Вторият също се изпари, защото Гришо натисна противника на задната страна на ракетата му с хубави форхенди по обратния диагонал. Мина се през още едно равенство, след като Димитров направи двойна грешка, а после спечели тежко разиграване от основната линия, което завърши с неуспешно воле на италианеца. Българинът се защитаваше отлично, но Синер отново направи хубав апроуч и този път атаката му на мрежата сполучи - трети дюс. Форхенд в аут на Димитров от неудобна позиция означаваше трети брейк-бол, но поредица негови отлични прави удари възстанови паритета - 40-40(х4). Стигна се и до четвърта възможност за пробив на Синер, която вече беше материализирана след неуспешно драйв-воле - 0:1.

Италианецът набързо поведе с 30-0, като втората му точка беше постигната с надиграване на мрежата. Форхенд-уинър тип контрапие му осигури аванс от 40-0, а бекхенд в аут на Димитров бе достатъчен за затвърждаване на пробива - 0:2.

Гришо започна доста по-позитивно втория си гейм на начален удар и три пъти навлезе в корта и атакува мрежата за 40-0. Неотразен сервис направи резултата 1:2. Той зарадва публиката с първия си бекхенд-уинър по правата за 0-15, а после двамата направиха ново вълнуващо разиграване с подсечени обратни удари, но се стигна до 15-15. Чудесна игра на мрежата на Григор му заслужи леко предимство с 15-30, след което се добра до два брейк-бола с маратонска размяна от основната линия. Синер се постара да отрази първия, а за да се справи с втория направи вълшебна къса топка от дъното на корта - дюс. Неотразен начален удар на италианеца му издейства авантаж, след което Гришо прати форхенд в аут от движение - 1:3.

Хубава комбинация на Гришо от бекхенд по правата и бекхенд-воле доведе до 15-0, а неуспешен лоб на съперника бе достатъчен за 30-0. Синер демонстрира отличното си придвижване и не само достигна къса топка, но и завърши с обратен удар по правата - 30-15. Два поредни невърнати сервиса направиха резултата 2:3.

Димитров нямаше късмет да спечели първите две точки в следващия гейм и изостана с 30-0, но пък вкара перфектен бекхенд-ретур-уинър за 30-15. Синер сгреши със задната страна на ракетата си при 30-30, но компенсира с началния удар за 40-30. Още един невърнат такъв направи съотношението 2:4.

След първия сервис-гейм сякаш Григор доста подобри ефективността на подаването си и не му отне много време и усилия да намали набързо на 3:4, регистрирайки и ас. Неуспешен лоб на българина доведе до 15-0, а след това хубав форхенд-уинър тип контрапие стигна за 15-15. Синер обаче дори взе една от редките си точки след дълго разиграване от основната линия, а после сполучи с началните си удари и поведе с 3:5.

Димитров проведе нов уверен и убедителен сервис-гейм, в който правеше комбинации със завършващи волета, а и записа един успешен минаващ бекхенд за 4:5. Синер започна с форхенд далеч в аут за 0-15 в гейма, в който сервираше за първия сет. Тя беше забравена след мощен начален удар по диагонала за 15-15, а следващи два безответни сервиса осигуриха на италианеца два сетбола. Чудесен форхенд-уинър по правата сложи край на сета - 4:6 за 49 минути.

Втори сет

Гришо набързо дръпна с 40-0, след което загуби темпово разиграване от основната линия с форхенди, но все пак сравнително безпроблемно поведе с 1:0. Българинът надделя в поредната продължителна размяна от дъното на корта за 0-15, провокирайки отново аплодисменти от публиката. Синер обаче взе следващите четири точки и остана безупречен при подаванията си - 1:1.

Димитров не можа да пласира бекхенд по правата и изостана с 0-15, но веднага компенсира с два мощни форхенда след началния удар - 15-15. Хубав уинър от предната страна върху линията доведе до 30-15, но пък и Синер се отчете с нещо подобно, което му помогна за 30-30. Гришо си върна водачеството и затвори впоследствие гейма с невърнат сервис за 2:1.

Бекхенд и форхенд в мрежата леко подразниха Димитров и той изостана с 30-0, а впоследствие италианецът си взе бързо гейма за 2:2. Синер блесна с форхенд-уинър по къс диагонал и излезе напред с 15-30, а Григор продължи с грешките и не спираше да гледа обвинително кордажа си след всяко изпълнение - той трябваше да защитава два брейк-бола. Първият бе неутрализиран с перфектен печеливш форхенд, а вторият - с невърнат сервис. Ас по диагонала означаваше авантаж, а геймът приключи с прекрасен печеливш прав удар на Гришо - 3:2.

Рядко срещан лоб с подсичане на топката от бекхенд осигури на Димитров точка за 15-15, а се премина и през 30-30 впоследствие. Синер поведе с 40-30 след неотразено подаване и си затвори гейма със сервис-мрежа - 3:3. Той започна много уверено и следващия, като набързо с два уинъра от форхенд поведе с 0-30. Григор прати прав удар в аут и трябваше да отразява три брейк-бола, първият от които се изпари след грешка на съперника. Българинът се справи с втория след атака на мрежата, а с третия по впечатляващ начин разходи противника си по ширината на корта и завърши с деми-воле - дюс. Двойна грешка обаче означаваше четвърти шанс за пробив за Синер, но Димитров се справи и с него, след което майсторски реализира форхенд-уинър за авантаж. Неотразен начален удар осигури аванс в резултата от 4:3.

Димитров продължи позитивната инерция и в следващия гейм, повеждайки с 0-30 с прекрасни изпълнения от основната линия. Грешка на италианеца означаваше три точки за пробив за бившия номер 3 в света. Първият беше отразен с камшичен форхенд-уинър по правата на Синер, а вторият - с неотразен втори начален удар. При третата възможност вече Григор вкара прекрасен форхенд-ретур и завърши на мрежата за 5:3.

Григор дръпна с 15-0 след тежко разиграване от дъното на корта, а с ново такова се стигна и до 30-0, като и в двата случая ракетата на Синер се "пропукваше". Българинът пресили форхенд за 30-15, а после прати и бекхенд в мрежата от сложна позиция - 30-30. Нова неточност на Димитров доведе до 30-40 и шанс за рибрейк, но съперникът пресили с правата страна на ракетата - дюс. Синер си заслужи нов брейк-бол с къса топка и минаващ бекхенд, но после пак не издържа от основната линия при размяна на форхенди - нов дюс. Комбинация сервис-прав удар осигури авантаж на Григор, който с невърнато второ подаване затвори гейма - 4:6, 6:3 за 1 час и 40 минути.

Трети сет

Синер загуби две точки на свой сервис, но все пак за 7 минути взе първото си подаване, а Григор се ядоса на пропуснат шанс при 30-30 да стигне до шанс за пробив - 0:1. Италианецът поведе с 15-30 след хубава къса топка, но после прати ретур в аут в стремежа да реализира уинър. Двойна грешка на Димитров го застави да защитава ранен брейк-бол, като този път световният номер 7 се справи с бекхенд-уинър по диагонала - 0:2.

Гришо направи две поредни грешки в следващия гейм за 30-0 и отново започна да нервничи, но донякъде се поправи с форхенд-уинър - 30-15. Стигна се до 40-30 след неточност на Синер, който впоследствие измъкна следващата точка с хитър минаващ удар - 0:3. Българинът за отрицателно време спечели сервис-гейма си на нула и намали изоставането си на 1:3.

Макар и с помощта на мрежата, Димитров реализира с китково движение бекхенд-уинър по правата за 15-15, а за 30-30 вече марковото му изпълнение беше безапелационно. Трети пореден уинър от обратния удар на Григор му осигури точка за пробив, но Синер се справи с предизвикателството - дюс. Смач върна увереността на италианеца и той си осигури авантаж, но точно пък негова грешка доведе до ново равенство. Сервис-форхенд беше достатъчен за предимство на световния номер 7 и същото упражнение му послужи за затваряне на драматичния гейм - 1:4.

Григор дръпна с 30-0, но после Синер пласира ретур-уинър плюс бекхенд-уинър за 30-30. Форхенд в мрежата на италианеца доведе до 40-30, но и българинът сбърка в следващия момент, за да се стигне до дюс. Мощен прав удар на Синер му осигури брейк-бол, но Димитров го отрази със сервиса си. В крайна сметка Гришо удържа на напрежението и взе подаването си, за да намали на 2:4.

Фантастична точка отиде на сметката на Димитров с прекрасен форхенд-уинър в движение за 15-30, но после той направи неточност, търсейки нов печеливш удар от тази страна на ракетата - 30-30. Синер в подходящ момент записа неотразен сервис, но после загуби продължителна размяна от основната линия - дюс. Италианецът излезе към мрежата и завърши убедително за авантаж, но Григор успя да се задържи в гейма и да провокира ново равенство. Двойна грешка на световния номер 7 означаваше брейк-бол, но той беше отразен след систематично таргетиране на бекхенд-страната на съперника. Страхотен ретур на Димитров му даде втори шанс за пробив, но той отново беше изтласкан доста зад основната линия и в крайна сметка загуби точката - нов дюс. Фантастично разиграване предизвика аплодисментите на публиката и за двамата, а Синер надхитри противника си на мрежата с минаващ удар за авантаж, от който се възползва с невърнат сервис за 2:5.

Гришо не започна добре следващия гейм, в който сервираше за оставане в турнира и изостана с 0-30 след форхенд в аут. Двойна грешка направи положението му още по-тежко при 0-40 и той загуби мача с подсечен бекхенд в аут - 4:6, 6:3, 2:6 за 2 часа и 32 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация