Страхотен Григор Димитров елиминира световния номер 4 от турнира в Пекин

16:19
Страхотен Григор Димитров елиминира световния номер 4 от турнира в Пекин

Григор Димитров постигна престижна победа над световния номер 4 Холгер Руне на осминафиналите на турнира от сериите АТР 500 в Пекин.

Гришо се наложи с 6:3, 7:5 за 91 минути игра и за четвърти път в кариерата си ще играе четвъртфинали в китайската столица. Следващият му противник ще бъде вероятно дори по-солиден - Яник Синер.

Първи сет

Григор пласира качествен ретур и дочака грешка от форхенд на съперника за 15-15, а същото се случи и в следващата ситуация - 15-30. Впоследствие се стигна и до точка за пробив, след като българинът пласира форхенд на линията и противникът му не можа да реагира по най-добрия начин. Руне отрази брейк-бола с форхенд-уинър по правата, но последваща непредизвикана негова грешка с предната страна на ракетата доведе до втори шанс за пробив. Той вече стана факт след пореден чудесен ретур на Димитров и повече солидност от основната линия, докато датчанинът сбърка прав удар - 1:0.

Първото истински продължително разиграване беше до голяма степен доминирано от Гришо, който го завърши със смач на мрежата за 30-0. Руне също блесна с бекхенд-уинър по правата - 30-15, но след това топ тенисистът ни се облагодетелства от невърнат втори начален удар. Несполучлив опит за ефектен бекхенд-уинър на Григор (саниметри в аут) доведе до 40-30, но той все пак затвърди брейка - 2:0.

Димитров отново спечели размяна от основната линия, а Руне направи двойна грешка за 15-30. Ново продължително разиграване от дъното на корта отиде на сметката на българина и той стигна до два брейк-бола. Първият беше отразен с комбинация сервис-бекхенд-уинър на световния номер 4, а вторият - с негово излизане на мрежата след подаването. Прекрасен ретур на Гришо в допълнение с форхенд в движение му помогнаха да дочака грешка на съперника и да получи трети шанс за пробив. "Отровен" подсечен бекхенд на българина му заслужи още по-убедителен аванс - 3:0.

Гришо направи двойна грешка за 15-15, но следващите две точки набързо отидоха на неговата сметка, тъй като ударите му все така имаха повече дълбочина от тези на съперника. Неотразен сервис направи резултата 4:0.

Руне направи грешка от форхенд за 30-30, но след това принуди Димитров да сбърка сложен бекхенд в движение и се доближи на точка от първия си гейм в мача. Българинът обаче го накара да почака още, защото направи страхотна комбинация от дълбок и остър форхенд, плюс завършек на мрежата за дюс. Датчанинът демонстрира пъргавина и атакува мрежата за авантаж, а ново такова излизане напред му издейства успех - 4:1.

Димитров пласира перфектен форхенд на линията по правата, но не се сдържа да изпълни драйв-воле, докато тича към мрежата, като го пропусна - 0-15. След това обаче той спечели размяна по диагоналите със задната страна на ракетата, но после изостана с 15-30. Руне вкара остър ретур и затрудни максимално Гришо, който прати бекхенд в мрежата за 15-40. За съжаление, въпреки атака на мрежата, българинът не можа да спаси брейк-бола и беше разминат за 4:2 и връщане на единия пробив.

Гришо нямаше късмет при пореден опит за минаващ бекхенд и изостана с 15-0, но после дочака грешка на съперника от форхенд за 15-15. В следващия момент обаче Руне впусна правия си удар в действие и спечели точка за 30-15, след което пак размина противника си на мрежата - Димитров изгради отново добре атаката, но не можа да се облагодетелства от нея. Хубав ретур и последващ форхенд-уинър на българина му позволиха да намали на 40-30, а той пак нямаше късмет в следващата ситуация и контакт с филето доведе до 4:3.

Най-после Григор пласира успешно воле след качествена атака на мрежата за 15-0, а после отново със сантиметър пропусна да намери линията при опит за минаващ бекхенд - 30-15. Руне демонстрира перфектна защита и скорост в стремежа си да не се отказва, като беше възнаграден с изравняване на 30-30. Непредизвикана от форхенд на българина го застави да защитава точка за пробив, като той го направи с първия си ас в мача - дюс. Втори пореден такъв му осигури авантаж, след което геймът приключи успешно с дълбок форхенд на линията  - 5:3.

Най-после и минаващ бекхенд по правата свърши работа на Димитров за 0-15, а за съжаление той не можа да осъществи втори пореден такъв, дори от по-изгодна позиция. Все пак се стигна до 15-30, а после българинът си издейства два поредни сетбола, благодарение на солидния си форхенд. Първият беше отразен най-вече с хубав сервис от Руне, а вторият - с невърнат такъв за дюс. Датчанинът обаче сбърка форхенд по правата и се стигна до трети шанс за решителен брейк, който стана факт след още една неточност от предната страна на ракетата на световния номер 4 - 6:3.

Втори сет

Гришо започна позитивно втория сет и спечели подаването си на нула - 1:0. Руне обаче направи същото, завършвайки гейма с ас - 1:1. Тенденцията за доминация на сервиращите продължи, като и Димитров се отчете с директна точка от начален удар, а после направи и елегантно воле на мрежата за пореден гейм на нула - 2:1.

Руне направи двойна грешка и се стигна до 0-15, а след това Григор спечели размяна на лифтирани бекхенди по диагонала - 0-30. Българинът направи някои страхотни протягания, за да се задържи в следващото разиграване, но сбърка минаващ форхенд, когато вече се виждаше как може да завърши точката - 15-30. Невърнат сервис на датчанина му помогна да възстанови съотношението на 30-30, а после излезе успешно на мрежата и с воле поведе с 40-30. За съжаление, Григор пресили форхенд и резултатът стана 2:2.

За кой ли път в мача минаващ удар на българина не сполучи със сантиметър, но в следващото разиграване той реализира рядко срещан уинър с форхенд на линията с висока парабола - 15-15. Неотразено подаване свърши работа за 30-15, а ас номер 4 - за 40-15. Нов безкомпромисен сервис сложи край на гейма за 3:2.

Поредица от качествени бекхенди на Григор му издейства лек аванс от 0-15, а после излизане на мрежата на Руне му стигна за 15-15. Изящна къса от форхенд на световния номер 4 му спомогна за 30-15, а невърнат сервис - за 40-15. Размяна с предната страна на ракетата беше спечелена от Димитров, а датчанинът затвори гейма с помощта на форхенд върху линията - 3:3.

Гришо дръпна набързо с 30-0 с два невърнати начални удара, а после прати бекхенд в мрежата за 30-15. Две грешки от задната страна на ракетата на Руне направиха резултата 4:3. Българинът започна с неточен ретур, но после съперникът му отново сгреши бекхенд за 15-15. Световният номер 4 спря негативната си серия от този тип удари и реализира уинър за 30-15. Стигна се до 40-30, след като Димитров пласира бекхенд-ретур и добави печеливш форхенд по обратния диагонал. Руне обаче не сполучи с опит за къса и геймът влезе в дюс. Смач и бекхенд-уинър на датчанина свършиха работа за 4:4.

Неточности от бекхенд и от форхенд на Григор го поставиха под леко напрежение при 15-30, но веднага след това спечели разиграване, дочаквайки грешка на противника. Стигна се до дюс след мощен форхенд-уинър на Руне, но Григор надделя в следващите две точки и направи резултата 5:4.

Световният номер 4 започна грешка от форхенд за 0-15, а Гришо спечели разиграване с бекхенди по диагоналите за 0-30. Излизане на мрежата на Руне му помогна да намали на 15-30, а следващото разиграване вероятно беше най-качественото и разнообразното в мача, но за съжаление бе спечелено от датчанина. Два поредни сервиса в подходящ момент свалиха напрежението - 5:5.

Грешка от форхенд на Григор направи съотношението 15-15, но началният му удар компенсираше при нужда - 40-15. Ас по правата отново върна напрежението в другата страна на корта - 6:5. Руне сбърка предизвикано бекхенд за 0-15, а в следващото разиграване доминацията на Димитров завърши със смач за 0-30. Датчанинът направи двойна грешка за 0-40, но първият мачбол беше отразен именно с невърнат начален удар. Световният номер 4 се справи и с втората възможност, благодарение на страхотна къса топка. Фантастично разиграване, в което Григор доминираше и завърши с воле, ознаменува чудесната победа - 6:3, 7:5 за 91 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация