Байерн си извоюва точката от РБ Лайпциг

23:20
Байерн си извоюва точката от РБ Лайпциг

Байерн Мюнхен успя да се спаси от нова загуба срещу РБ Лайпциг, след като заличи през второто полувреме два гола пасив и завърши 2:2 като гост на “биковете” в голямото дерби от 6-тия кръг на Бундеслигата. Лоис Опенда откри за домакините в 20-ата минута, а в 26-ата минута Кастело Лукеба удвои аванса им. През втората част обаче с попадения на Хари Кейн (56'-дузпа) и Льорой Сане (70') Байерн се върна в мача и измъкна равенството. В края на срещата и двата тима имаха възможности и да спечелят, но не се възползваха от тях.

Затвърди се традицията РБ Лайпциг да е един от най-неудобните съперници за баварците, които вече в четири официални мача нямат победа над този съперник. С измъкнатата точка Байерн продължава да е без поражение в първенството, но вече е на 3-о място - зад отборите на Байер (Леверкузен) и Щутгарт. РБ Лайпциг пък е вече с поредни срещи без загуба и е на 5-а позиция в класирането. 

Любопитен аспект бе, че в навечерието на мача от РБ Лайпциг се разделиха със своя досегашен спортен директор Макс Еберл, като слухът е, че той ще стане шеф именно в Байерн.

Наставникът на РБ Лайпциг Марко Розе не можеше да използва контузените си звезди Тимо Вернер и Дани Олмо, както и Ел Шадай Битшиабу и Вили Орбан. Специалистът бе направил само две промени в сравнение с предишния шампионатен мач, като на местата на Фабио Карвальо и Бенямин Шешко  действаха съответно Емил Форшберг и Юсуф Поулсен. “Биковете” разчитаха много на летните си попълнения Лоис Опенда и Шави Симонс да тормозят защитата на баварците.

Томас Тухел също имаше кадрови проблеми, като с травми бяха Матайс де Лихт, Серж Гнабри и Мануел Нойер.

Така на мястото на нидерландския бранител в състава се завърна Дайо Упамекано. Конрад Лаймер действаше на десния бек срещу бившия си тим, като зае мястото на Нусаир Мазрауи. Защитата на баварците се допълваше от Ким Мин-Жае и Алфонсо Дейвис. В средата на терена си партнираха Йошуа Кимих и Леон Горетцка. На върха на атаката отново бе записалия хеттрик срещу Бохум (7:0) Хари Кейн, като зад него по фланговете играеха Льорой Сане и Кингсли Коман, а Джамал Мусиала замени Ерик Максим Чупо-Мотинг като офанзивен халф.

Още в 3-тата минута Байерн можеше да поведе. Хари Кейн пусне чудесен извеждащ пас към Джамал Мусиала, който остана очи в очи с Янис Бласвих, но стражът на РБ Лайпциг се намеси страхотно и спаси сигурен гол. В 12-ата минута пък след изпълнение на корнер баварците разиграха добре, като топката попадна в Алфонсо Дейвис, но ударът му бе блокиран. Последва контраатака за РБ Лайпциг, при която Свен Улрайх излезе добре и пресече подаването, но направи груба грешка и подаде на Емил Форшберг. Шведът не се колеба дълго и стреля от центъра на терена към опразнената врата, но за късмет на гостите бе неточен.

В 20-ата минута домакините първи нанесоха удар по съперника си. Дайо Упамекано допусна Лоис Опенда да изскочи зад гърба му. Белгийският нападател надбяга и Ким и шутира, топката се отби в корейския бранител, подлъга Улрайх и влетя в мрежата - 1:0 за РБ Лайпциг. Три минути по-късно Кингсли Коман пробва да върне бързо попадението, но бе неточен с далечния си шут. В 26-ата минута "биковете" вкараха второ попадение. РБ Лайпциг изпълни ъглов удар, а Свен Улрайх отново бе неубедителен и увисна, топката достигна до Лоис Опенда, която я свали към Кастело Лукеба, а френският бранител на домакините отблизо нямаше проблеми да реализира - 2:0.

До края на полувремето Байерн опита стихиен натиск, но сякаш бе в шок от двете попадения и дълго време не успя да създаде нищо опасно пред Янис Бласвих. В продължението на първата част Льорой Сане се озова в добра позиция, но стреля неточно. С началото на второто полувреме Тухел логично предприе две промени в състава си, като пусна в игра Рафаел Герейро и Матис Тел на местата на Леон Горетцка и Кингсли Коман. Още в първите секунди на втората част домакините пропуснаха ново добро положение, като Давид Раум центрира от корнер, но ударът на Юсуф Поулсен с глава бе неточен.

В 55-ата минута Байерн получи пряк свободен удар, от който Льорой Сане, а топката се удари в ръката на Бенямин Хенрикс. Първоначално това не бе видяно от главния съдия Марко Фритц, но след консултация с ВАР той отсъди дузпа за баварците. Зад топката застана Хари Кейн, който с хубав удар не остави шансове на Бласвих и намали резултата на 2:1 в 56-ата минута. Три минути по-късно Рафаел Герейро имаше шанс да изравни, но опасният му далечен шут мина встрани от вратата. В 67-ата минута друга резерва - Матис Тел, пробва късмета си с удар, но той попадна в ръцете на Бласвих.

В 70-ата минута добрата игра на Байерн се увенча с успех и успя да изравни. РБ Лайпциг изпълни корнер, а баварците организираха мълниеносна контраатака, при която Джамал Мусиала напредна и подаде чудесен извеждащ пас към Льорой Сане, който очи в очи с Бласвих реализира - 2:2! Домакините пък имаха добра възможност в 75-ата минута след нов корнер, но опасен удар на Шави Симонс бе блокиран. Седем минути по-късно и Давид Раум пробва късмета си с далечен изстрел, но не сполучи. Домакините имаха друга добра възможност в продължението на мача, когато двете резерви Фабио Карвальо и Бенямин Шешко опитаха да комбинират, но словенецът не успя да засече. 

В последните секунди на срещата и Байерн имаше добър шанс, като Хари Кейн центрира към влезлия през втората част Ерик Максим Чупо-Мотинг, но ударът му с глава бе спасен. Буквално в следващата атака чудесно извеждащо подаване щеше да стигне до Бенямин Шешко, но Свен Улрайх излезе отлично и със шпагат успя да избие, като с това компенсира грешката си при втория гол на Лайпциг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация