Байерн най-после успя срещу Борусия Мьонхенгладбах

21:30
Байерн най-после успя срещу Борусия Мьонхенгладбах

Байерн Мюнхен победи с 2:1 като гост Борусия Мьонхенгладбах в най-интересния мач от 3-тия кръг на Бундеслигата. Победата за баварците не дойде никак лесно, като първо  Ко Итакура откри за домакините в 30-ата минута, Льорой Сане изравни в 58-ата минута, а пълният обрат донесе резервата Матис Тел в 87-ата минута. Почти през цялото време хегемонът в Германия бе по-добрият отбор на терена, но пропусна доста шансове, а звездното лятно попълнение Хари Кейн бе охраняван добре и този път не успя да се разпише, но в крайна сметка това не се оказа фарално. Така Байерн най-после успя да спечели срещу този съперник, като баварците нямаха победа над Гладбах в цели 5 поредни официални мача. 

Наставникът на Гладбах Херардо Сеоане имаше известни кадрови проблеми, като няма да може да използва Йонас Омлин, Кристоф Крамер, Коуадио Коне, Щефан Лайнер, Ханес Волф и Лука Нетц. Борусия (Мьонхенгладбах) вчера привлече под наем от Унион (Берлин) нападателя Жордан Сибачю, който днес бе на пейката.

Домакините  играха във формация 4-2-3-1, като на върха на атаката бе новият чешки нападател Томаш Чванчара, който има 2 гола от началото на сезона. Зад него в предни позиции действаха Натан Н’Гуму, Флориан Нойхаус и Аласан Плеа.

Томас Тухел нямаше да може да използва контузените Мануел Нойер, Джамал Мусиала и Рафаел Герейро. Вчерашният последен ден от трансферния прозорец донесе негативни емоции за Байерн, като баварците не успяха да привлекат нито един нов футболист, като се провали уж сигурният трансфер на Жоао Палиня от Фулъм. Тимът не взе и нов десен бек, като всичко това със сигурност е изнервило наставника на шампионите.

Специалистът бе направил само една промяна в сравнение с победата над Аугсбург предишния кръг, като на мястото на Серж Гнабри в титулярния състав се завърна Томас Мюлер, който доскоро лекуваше контузия. Хари Кейн бе на върха на атаката, а по крилата действаха Льорой Сане и Кингсли Коман. Леон Горетцка и Йошуа Кимих  си партнираха в средата на терена.

Мачът започна с натиск на баварците, които изпълниха два бързи корнера, след втория от които Леон Горетцка стреля с глава, но в ръцете на стража на домакините Мориц Николас. Първата възможност за домакините пък дойде в 9-ата минута, когато Максимилиан Вьобер отправи неточен далечен шут. Девет минути по-късно Томас Мюлер комбинира добре с Льорой Сане, който обаче стреля в аут. В 26-ата минута пък дойде най-чистата ситуация дотук в мача и тя беше за Гладбах. След центриране от пряк свободен удар централният защитник на домакините Мануел Фридрих се извиси и с глава нацели напречната греда на Свен Улрайх.

Постепенно Гладбах заигра все по-добре и "жребчетата" нанесоха своя удар след заучено положение. В 30-ата минута Аласан Плеа центрира от корнер, Максимилиан Вьобер комбинира с глава към Ко Итакура, който също с глава не остави шансове за стража на гостите - 1:0 за Борусия! Няколко минути по-късно домакините можеха да удвоят аванса си след опасен далечен шут на Юлиан Вайгъл, избит с мъка от Улрайх. Байерн опита да реагира, като изпълни няколко корнера, след един от които Горетцка отново стреля с глава в аут. Най-добрата възможност за баварците дойде в 39-ата минута, когато Льорой Сане се озова в добра позиция, но шутът му намери напречната греда на Гладбах, като и вратарят Николас успя да докосне топката и да спаси сигурното изравняване.

Тухел реагира на почивката и пусна в игра Конрад Лаймер на мястото на Нусаир Мазрауи. Байерн започна веднага със силен натиск. Отново Горетцка бе близо до попадение в 54-ата минута след нов удар с глава, но голмайсторът за Гладбах Ко Итакура изчисти от голлинията. Още в следващата атака Лаймер центрира и намери Томас Мюлер, който стреля опасно, но не бе точен. Натискът на Байерн в крайна сметка даде резултат, когато в 58-ата минута Йошуа Кимих намери Льорой Сане, който с техничен удар с левия крак изравни резултата с третия си гол за сезона. 

По-добрата игра на баварците продължи, като те не спираха да притискат съперника си. Тухел пък предприе още рокади и пусна в игра Ерик Максим Чупо-Мотинг и Серж Гнабри на местата на Томас Мюлер и Кингсли Коман. Още с първото си докосване Гнабри можеше да се разпише, но направи невероятен пропуск в 71-вата минута, когато от непосредствена близост стреля във вратаря Николас. Три минути по-късно пък Флориан Нойхаус опита находчиво да прехвърли Улрайх с далечен шут, като това бе едно от малките положения за Борусия през второто полувреме. В 78-ата минута пък Кимих стреля опасно извън наказателното поле, но бе неточен.

Тухел опита всичко за победата и пусна и третия си нападател - Матис Тел, който замени Леон Горетцка. Именно младият французин се оказа големият коз за баварците, след като в 87-ата минута се разписа след изпълнението на поредния корнер за Байерн. Йошуа Кимих центрира добре и Тел засече с глава отблизо, носейки пълния обрат в мача. Баварците можеха и да увеличат аванса си след опасен удар с глава на Чупо-Мотинг, но Николас се намеси чудесно и успя да избие. Гладбах пробва далечен удар в последните секунди на мача в търсене на изравняването, но той бе далеч от целта.

Така Байерн продължава да е безгрешен от началото на сезона в Бундеслигата и в момента заема втората позиция след Леверкузен, като именно двата тима ще се срещнат в следващия кръг на "Алианц Арена" след паузата за националните отбори. Борусия Мьонхенгладбах пък продължава да е без победа след 3 мача и е на 15-о място в класирането.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация