Хари Кейн не се нуждаеше от много време преди да открие головата си сметка в Бундеслигата (видео)

23:41
Хари Кейн не се нуждаеше от много време преди да открие головата си сметка в Бундеслигата (видео)

Сезонът в германската Бундеслига започна с победа на шампиона Байерн Мюнхен над Вердер Бремен. Баварците се наложиха с 4:0 на "Везерщадион", а новата им звезда Хари Кейн беше в основата на успеха. Английският национал подаде за гола, с който Льорой Сане откри резултата още в 4-ата минута, а в 74-ата отбеляза дебютното си попадение за германския гранд след подаване на Алфонсо Дейвис. Сане се разписа още веднъж в последните секунди на редовното време, а до края остана време за резервата Матис Тел да оформи разгрома.

Отборът на Томас Тухел показа значително по-добро лице в сравнение с двубоя за Суперкупата срещу РБ Лайпциг, загубен с 0:3. Мюнхенци отправиха цели 25 удара към противниковата врата, но не липсваха и традиционните грешки в защита, които не бяха наказани. 

През лятото баварците направиха звездна селекция, като две от новите имена в тима започнаха от първата минута на "Везерщадион". Атаката поведе Хари Кейн, а в центъра на защитата Ким Мин-Жае си партнираше с Дайо Упамекано. Конрад Лаймер беше на пейката, а Рафаел Герейро остана извън групата за мача заради контузия в прасеца.

Зад Кейн действаха Льорой Сане, Джамал Мусиала и Кингсли Коман, а Томас Мюлер бе сред резервите. Там остана и Бенжамен Павар, който се очаква съвсем скоро да премине в Интер. Вместо него на десния фланг на защитата игра Нусаир Мазрауи, а отляво беше Алфонсо Дейвис. На вратата в отсъствието на все още възстановяващия се Мануел Нойер застана Свен Улрайх, а двойка вътрешни халфове бяха Йошуа Кимих и Леон Горетцка.

Българският национал Илия Груев не попадна в титулярния състав на Вердер. Родният халф, за когото се появиха информации, че е желан от Аякс, изгледа целия мач от пейката.

В предни позиции Оле Вернер заложи на познатото дуо Никлас Фюлкруг - Марвин Дукш. Наставникът на "бременските музиканти" насити средата на терена с петима футболисти в лицето на Антони Юнг, Йенс Стаге, Сене Линен, Леонардо Битенкурт и Митчел Вайзер, който е юноша на Байерн. Тримата защитници пред Иржи Павленка бяха Амос Пийпер, Милош Велкович и Марко Фридъл.

Подобно на Байерн, Вердер също разочарова в първия си официален мач и отпадна от Купата на Германия след загуба с 2:3 от третодивизионния Виктория Кьолн.

Бременци нямат успех над Байерн в Бундеслигата от 2008 година, когато разгромиха мюнхенския гранд на "Алианц Арена" с 5:2. Баварците вече са в серия от 13 поредни шампионатни победи на "Везерщадион", a за последно отстъпиха като гост на този съперник през 2006 година - 1:3.

Байерн направи летящ старт и поведе още в 4-ата минута след блестящо проведена контра, в основата на която бяха Ким Мин-Жае и Хари Кейн. Английският национал изведе сам срещу вратаря Сане, който имаше достатъчно време да прецени какво да прави и техничният му изстрел не остави шансове на Павленка.

Малко след гола Никлас Фюлкруг прати топката във вратата, пазена от Улрайх, но попадението му беше отменено заради засада. Домакините обаче продължиха да са настоятелни в следващите минути и не пропускаха възможност да атакуват. Това отвори свободни пространства за бързите флангови футболисти на Байерн и топката почти не се задържаше в средата на терена.

В 19-ата минута великолепен рейд на Мусиала завърши с плътен удар по тревата, който мина на сантиметри от лявата греда. Не след дълго Мазрауи също беше много близо до това да удвои преднината на Байерн. В средата на първото полувреме Вердер имаше шанс да обстрелва вратата на Улрайх от статично положение, но Дукш не затрудни стража на гостите.

В 24-ата минута Кейн игра с топката след центриране от фал на Кимих, но не успя да отправи качествен изстрел и Павленка с лекота улови. Баварците често стигаха до удобни позиции по фланговете, но след това не намираха добро продължение. В 34-ата минута Горетцка тества концентрацията на Павленка с далечен изстрел, който чехът отрази. 

Темпото на игра поспадна към края на първата част, но Байерн все така доминираше. В 38-ата минута Велкович блокира силен шут на Хари Кейн. В 42-ата Кимих опита късмета си от статично положение, но прати топката високо в аут. Секунди преди почивката Ким Мин-Жае можеше да ознаменува дебюта си в германския елит с гол, но Павленка спаси удара му с глава.

На старта на второто полувреме Сане пропусна да се разпише още веднъж, а Вердер отговори с най-добрата си атака до момента, но Вайзер шутира неточно. Отбраната на Байерн беше много разсеяна и Фюлкруг също имаше шанс да изравни, но не извлече максимума от ситуацията. В 51-ата минута Мазрауи намери по отличен начин Горетцка в наказателното поле, но той не съумя да овладее топката.

Баварците притиснаха съперника, но не липсваха и неточности в действията им. Ким Мин-Жае позволи на Дукш да ги изпревари до тъчлинията и след това го фаулира, което му донесе жълт картон. В 58-ата минута играчите на Байерн комбинираха на висока скорост и Коман се озова на добра позиция, но нацели гредата. След това Горетцка опита красива задна ножица, но топката премина далеч от целта.

След час игра Хари Кейн помисли, че е открил головата си сметка с екипа на Байерн, но Павленка се разтегна и изби в корнер. В ответната атака Йенс Стаге шутира на сантиметри от гредата. Добро включване за Вердер направи Оливър Бърк, чиято бързина сериозно измъчи защитата на Байерн.

Интересните ситуации пред двете рати следваха една след друга. В 67-ата минута Кимих шутира в аут от границата на наказателното поле. Малко по-късно Тухел замени Ким Мин-Жае с Матайс де Лихт, а за Вердер в игра влязоха Романо Шмид и Кристиан Грос на местата на Битенкурт и Линен.

В 69-ата минута грешка на домакините отвори възможност пред Кингсли Коман да увеличи аванса на Байерн, но французинът стреля много неточно. Четвърт час преди края усилията на Кейн да се разпише се увенчаха с успех. Той получи чудесен пас от Алфонсо Дейвис, обработи топката и я прати във вратата на домакините. При удара на английския нападател имаше и лек рикошет в крака на Пийпер, който допълнително затрудни Павленка.

В 82-ата минута Конрад Лаймер дебютира за Байерн в Бундеслигата, заменяйки Горетцка. Малко след това Тухел предприе още три смени, като почивка получиха Кейн, Коман и Мусиала, а техните места заеха Матис Тел, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Томас Мюлер. 

Много активният Мазрауи за пореден път обстрелва Павленка, но чешкият страж внимаваше. В 90-ата минута Мюлер поднесе топката на крака на Льорой Сане и той не сгреши. Това не беше всичко, защото Матис Тел вгорчи още повече вечерта за домакините. Младият французин се реваншира за пропуските си срещу РБ Лайпциг преди седмица и с мощен шут до дясната греда сложи точка на неравностойния спор.

На 27 август Байерн ще посрещне Аугсбург в първото си домакинство, а ден по-рано Вердер ще гостува на Фрайбург.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация