Хьонес: И на императора на Китай ще му е трудно начело на Бундестима

17:56
Хьонес: И на императора на Китай ще му е трудно начело на Бундестима

Дългогодишният ръководител на Байерн (Мюнхен) Ули Хьонес коментира проблемите на националния отбор на Германия. След поредица от слаби резултати наскоро Ханзи Флик беше уволнен, което остави тима без селекционер само 9 месеца преди Европейското първенство. Бившият наставник на баварците Юлиан Нагелсман е сред фаворитите за поста, като в интервю за “Зюддойче Цайтунг” Хьонес беше запитан дали 36-годишният специалист има нужния авторитет за тази работа.

“Като цяло смятам, че Нагелсман може да се справи - заяви Хьонес. - Но в момента Германският футболен съюз (ГФС) да привлече дори императора на Китай, и на него ще му бъде трудно”.

“Когато тази страна няма централен нападател, то нещо не е наред. Това казва всичко. Настоящата мъка е в резултат на няколко неща, които треньорът няма как да оправи с магическо копче”, смята той.

След това Хьонес продължи с анализа на ситуацията: “ГФС вече няма време за експерименти, защото еврофиналите са следващото лято. Например нашият бивш състезател Мартин Демикелис спечели титлата на Аржентина, но не бих си помислил да го предлагам за селекционер. Германският футбол се нуждае от човек, който е наясно с всичко тук. Трябва някой, който ясно да каже: “Това е моята схема на игра, това са моите 14-15 футболисти и така ще бъде”. И ако загуби някой мач, да не спира, а да продължава по същия начин. Новият селекционер трябва да следва стриктно своя план и да не мисли за времето след Европейското първенство. В момента за германския футбол всичко трябва да бъде насочен само към еврофиналите.”

Ули Хьонес коментира и възможността Луис ван Гаал да бъде ангажиран само до ЕП: “Не мисля, че би било лесно да се привлече чужденец за поста. Лично аз бих избрал Джосеп Гуардиола, но сега това не е опция”.

Бившият директор беше попитан и дали смята, че поколението на Йошуа Кимих, Леон Горетцка, Никлас Зюле и Льорой Сане не оправдава очакванията.

“Всички те са много добри състезатели, на които аз имам голямо доверие. Нека обаче да ви разкажа нещо: наскоро гледах състезание от Световното първенство по лека атлетика. Беше финал на бягане, но няма да кажа дали при мъжете, или жените, и на каква дистанция. Победителят завърши на 150 метра пред германския участник. Коментаторът по германската телевизия обаче каза следното: “Добрата новина е, че човекът “Х” постигна личен рекорд в това бягане”. Не е задължително винаги да си в топ 3, но няма как да се радваш толкова много, когато си останал на над 100 метра от победителя. Ситуацията в националния ни отбор е подобна на този пример в атлетиката. Някои хора в днешно време като че ли много бързо се задоволяват с постигнатото, като в случая дори не виня самите футболисти. Много неща покрай тях биват разкрасявани изкуствено. Нужно е да има повече хора, които да не обръщат внимание какви оценки им поставят медиите или какво говорят за тях. В днешно време можете да казвате каквото си искате за Лотар Матеус, но когато той беше футболист, за него беше важно само случващото се там”, каза още Хьонес.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация