Левски се потруди здраво за успеха над Пирин

22:39
Левски се потруди здраво за успеха над Пирин

Отборът на Левски излезе на трето място във временното класиране на efbet Лига. Напълно заслужено “сините” победиха Пирин (Благоевград) с 2:0 в отложен мач от 6-ия кръг на първенството. Късни голове на Уелтон (78) и 18-годишният Асен Митков (87) донесоха трите точки на столичани, които вече имат актив от 15 точки и изостават на седем от лидера Локомотив (Пловдив) и на пет от Черно море, двата тима обаче имат мач повече от столичани. Около 5000 зрители станаха свидетели на петата победа в първенството на домакините, които не изиграха добро първо полувреме, а срещу себе си имаха и страхотен вратар. Стражът на “орлетата” Максим Ковальов направи поредица от добри спасявания преди да капитулира в 78-ата минута.

Любопитното в състава бе, че на вратата застана опитният Николай Михайлов, който не бе играл в официален мач на "сините" от 11 февруари, когато бе под рамката в мача с Черно море (0:1) от първия пролетен кръг на миналия сезон. Друг интересен факт от избраниците на Николай Костов бе, че националът Андриан Краев остава на резервната скамейка, тъй като не е подновил своя договор.

Костов направи общо четири промени от последната среща срещу Хебър (1:0). Освен Михайлов, Жереми Петрис, Келиан ван дер Каап и Рикардиньо също стартираха, като замениха Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Хосе Кордоба и Асен Митков. Цунами, Кристиан Димитров, Дарлан, Фадига, Уелтон, Роналдо и Джавад Ел Джемили бяха останалите титуляри.

Гостите имаха три промени от 11-те, с които започнаха при поражението с 0:2 от Арда. Аймен Суда, Юго Комано и Андрей Йорданов замениха Георги Върбанов, Владимир Медвед и Данило Кондраков.

Преди срещата бяха почетени отново починалите фенове на тима от Габрово, които загубиха живота си в катастрофа след първия плейоф с Айнтрахт (Франкфурт).

Първата опасност бе пропусната от Рикардиньо в 6-ата минута, когато не успя да уцели вратата с глава от няколко метра, докато Максим Ковальов излезе неразчетено. В 14-ата минута Юго Комано излезе сам срещу Михайлов, след като Джемили сбърка, капитанът на домакините обаче спаси.

В 25-ата минута Роналдо надбяга защитата, но стреля лошо и пропусна добра възможност за гол.

Столичани се опитаха да вдигнат оборотите, докато гостите разчитаха на контраатаки. Първо Дарлан стреля в 35-ата минута, но Ковальов изби, а Уелтон се забави и не успя да нанесе нов изстрел. Две минути по-късно стражът спаси силен удар с глава на Цунами. Бразилецът стреля от няколко метра след центриране от статично положение, а при добавката опита се разпише с акробатичен удар, но не успя да нанесе удар.

Малко преди края на първата част Фадига пробва силен шут, но вратарят отново плонжира и изби топката.

Втората част започна с много силна димка пусната от Сектор "Б", като се наложи Ивайло Стоянов да спре срещата за две минути. Вратарят на гостите обаче имаше ден и продължи да спасява всичко възможно. Първо Рикардиньо се виждаше голмайстор, но стражът изби изстрела му. Последва пропуск на Роналдо, който също не успя да преодолее Ковальов. Минута по-късно Джемили стреля от границата, а вратарят отново спаси. Това бе последната поява на играча с №11 на "сините", които с Дарлан напусна.

Домакините пуснаха в игра Асен Чандъров и Асен Митков, а в 72-ата минута удар на Чандъров бе спрян пред голлинията. Изстрел на Фадига мина на сантиметри от дясната греда малко след това. Натискът на столичани стана още по-силен, Ковальов обаче отново изби силен шут на Уелтон в 75-ата минута. Много активният бразилец на "сините" все пак изведе тима на Костов напълно заслужено напред в резултата. Това се случи в 78-ата минута.

Бразилецът се възползва от едно единоборство във въздуха между Рикардиньо и Дюлгеров, в което защитникът игра с глава назад, а крилото пое топката и на скорост излезе сам срещу вратаря и не сгреши.

Попадението е негово първо през този сезон в шампионата, но общо трето след двата му гола в Европа.

Публиката на "сините" избухна и вдигна настроението още повече на играчите, които постепенно вкараха и втори гол. Това се случи в 87-ата минута, когато Роналдо бе фаулиран в наказателното поле, Ивайло Стоянов тръгна да дава дузпа, но кълбото попадна в юношата на клуба Асен Митков, който с майсторско изпълнение отбеляза своето първо попадение в професионалния футбол.

Новата десетка на Левски се разписа за първи път в своя мач №42 за 26-кратните шампиони.

Малко преди това Краев се появи на терена, за да помогне на тима си да запази преднината си. Михайлов, който не бе играл от над 7 месеца, пък още веднъж спаси вратата си, след като противников футболист излезе сам срещу него, въпреки че по-късно бе отсъдена засада.

Така Пирин остана с една точка на последно място, а Левски вече мисли за гостуването в Пловдив на Крумовград в понеделник. "Орлите" пък ще гостуват на Хебър след няколко дни в мач от 9-ия кръг на първенството.


ЛЕВСКИ 2:0 ПИРИН БЛАГОЕВГРАД

1:0 Уелтон 78'
2:0 Митков 87'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация