Ламин Ямал - бъдещето на Барселона и испанския национален отбор

20:53
Ламин Ямал - бъдещето на Барселона и испанския национален отбор

От началото на сезона името на едно 16-годишно момче заема централно място в заглавията на испанските спортни медии. Ламин Ямал - младата перла на Барселона, продукт на легендарната школа “Ла Масия”, който само преди няколко дни пренаписа историята при разгрома над Грузия в Тбилиси с 7:1. Той се превърна едновременно в най-младият футболист, играл за Испания, както и най-младият, който е отбелязвал попадение за “Ла Фурия”. Именно той вкара седмото попадение във вратата на грузинците.

Ламин Ямал е израснал в Рокафонда, квартал на Матаро (б.ред. - град в Каталуния с около 128 000 жители), засегнат от наркотици, безработица и неуспехите в училище, пише в очерка си за него “Ел Мундо Депортиво”. Извън терена Ламин е испанско момче като много други, но с фокус. Роден e през юли 2007 г., като баща му е мароканец, а майка му е от Екваториална Гвинея. 

Близо 36% от населението на града са имигранти, половината от които са с марокански произход като бaщата на Ламин - Мунир. Родителят на младата звезда на Барселона се забърка в инцидент през лятото на тази година, след като нападна палатка на крайнодясната и консервативна испанска партия Voх и в крайна сметка беше осъден да плати малко над 500 евро за агресивното поведение и нанесените щети. В семейството му, между другото, има много повече фенове на Реал Мадрид, отколкото привърженици на Барселона, нещо много обичайно в този квартал, където почти никой не говори каталунски, пише още изданието.

Всички в националния отбор на Испания говорят с възхищение за младока след първата му повиквателна. "Той се адаптира перфектно и тук искам да подчертая ролята ветераните, които са тези, които го приеха и го накараха да се почувства като един от тях. Като в семейство", обяснява селекционерът Луис де ла Фуенте, който, както и всички останали, е впечатлен от качествата на младежа. "Той е много, много добър", повтаряха всички присъстващи на тренировката, някои от които виждаха крилото за първи път. Капитанът Мората го изрази, както винаги по свой начин: "Когато бях на 16 години, имах голяма глава, а вижте него…”.

Новата звезда на националния отбор, който често празнува  головете си, рисувайки с ръка цифрите 3, 0 и 8 - последните три цифри от пощенския код на Рокафонда, не забравя откъде е тръгнал. Там, на тези улици, измъчвани от недъзите на настоящето, той е идол, както показват няколко репортажа в каталунската преса през последните месеци, всички те резултат от категоричната ангажираност на наставника на Барселона Чави към него.

Треньорът му даде възможност за дебют още през миналия сезон срещу Бетис, превръщайки го, разбира се, в най-младия играч, който се е появявал за Барса и в Ла Лига, но през този сезон той вече е титуляр за каталунците - само на 16-годишна възраст. “Той е специален. В него има нещо", казва отново селекционерът Де ла Фуенте, който, изправен пред опасността талантът да бъде повикан и от Мароко, беше категоричен, че Ямал ще дебютира в цикъл от мачове - което и стана. В Барселона никой не иска да го каже публично, но треньорите, които са имали досег с него, казват, макар и не публично, че той е най-близкото нещо до Меси, което са виждали.

Наскоро наставникът на юношите на Испания до 17 години Жулен Гереро изпрати младока у дома заради дисциплинарни проблеми, но всички са наясно, че към него трябва търпение. С повече от 3.4 млн. последователи в Инстаграм, Ямал се радва на сериозна популярност в иберийската страна. Средата на големия талант е единственото нещо, което тревожи Барса и хората в националния отбор. През миналата пролет младокът бе искан от Гуардиола в Манчестър Сити, като планът беше първоначално да бъде даден под наем в Жирона, но играчът е отказал. 

Сега задържането на Ламин Ямал е една от главните цели пред президента на Барселона Лапорта и новия спортен директор Деко. Младата перла на каталунците е представлявана от суперагента Жорже Мендеш, като се очаква скоро да има договор между таланта и клуба. Очаква се първоначално Ямал да подпише с Барселона за 3 години, а когато навърши 18 години, контрактът му да бъде удължен до 2030 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация