Ураганът "Испания" помете Грузия в евроквалификация в Тбилиси

21:19
Ураганът "Испания" помете Грузия в евроквалификация в Тбилиси

В двубой за историята Испания разпиля Грузия с гръмкото 7:1 като гост в евроквалификация от група “А”, с което вече има 6 точки от три мача, но продължава да е далеч от лидера Шотландия.

С хеттрик под дъжда в Тбилиси се отчете капитанът Алваро Мората, а другата звезда на вечерта беше Ламин Ямал. Със своите 16 години и 57 дни талантът на Барселона счупи рекорда на Гави за най-млад дебютант в историята на испанския национален отбор. Освен това нападателят заби и попадение, с което съответно подобри върховото постижение и за най-млад голмайстор за “Ла Роха”.

Иначе всичко беше решено още до 40-ата минута, в която Мората вече беше нанизал два гола, Дани Олмо се беше отчел с един, а автогол си беше вкарал защитникът Соломон Кверквелия.

В началото на второто полувреме грузинците намалиха чрез Гиорги Чекветадзе и имаха още две положения, но после Мората, Нико Уилямс и Ямал довършиха домакините. За Мората това е първи хеттрик в националния тим.

Има обаче и лоша новина за Испания, тъй като и Марко Асенсио, и Дани Олмо напуснаха с контузии.

За еврофиналите в Германия се класират само първите два отбора, но имайки предвид силния старт на шотландците, изглежда, че до края Испания, Норвегия и може би Грузия ще се борят за другото останало място.

“Ла Роха” започва с Алваро Мората, Марко Асенсио и Дани Олмо в атака. В центъра на защитата прави впечатление присъствието на доскорошния играч на Манчестър Сити Аймерик Лапорт, който вече е в първенството на Саудитска Арабия.

В състава на грузинците личат имената на Хвича Кварацхелия от Наполи, новия нападател на Аякс Георгес Микаутадзе и вратаря на Валенсия Гиорги Мамардашвили.

Испанците пропуснаха да поведат в резултата още във 2-рата минута, когато Асенсио стреля от 2-3 метра, но Мамардашвили отрази с крак. Ситуацията при тази атака беше проверена щателно от ВАР за дузпа, но основания за такава не бяха намерени. 

В 10-ата минута Олмо получи топката в наказателното поле на домакините, но от добра позиция стреля над гредата. Малко след това центриране на Асенсио към Мората беше пресечено с глава от капитана Кашия.

Гостите продължавах да натискат и в 15-ата включилият се в атака Робин Льо Норман не успя да насочи във вратата отлично центриране.

Едва в 21-вата минута съставът на Вили Саньол успя да организира опасна атака пред вратата на Испания, но от нея не произлезе нищо.

Секунди по-късно обаче "фуриите" излязоха напред чрез Мората, който засече с глава центриране на Асенсио - 1:0 за Испания

Много бързо преднината на гостите стана два гола, след като в 28-ата удар на Фабиан Руис беше отклонен от Квирквелия в собствената му врата.

В 30-ата Руис сам изстреля кълбото в мрежата, но този гол не беше зачетен заради засада на халфа на Пари Сен Жермен. Три по-късно вече нямаше засада, но този път Руис беше спрян от вратаря. 

Разликата в класите беше голяма и логично Испания поведе с 3:0. Това се случи в 38-ата, когато Дани Олмо прониза Мамардашвили с нисък удар. 

Това обаче не беше всичко за тази първа част, защото в 40-ата Мората покачи на 4:0. Този път нова грешка допусна Кверквелия, който малко по-рано си беше отбелязал автогол. Сега той загуби лесно топката от Фабиан Руис и подаде на празна врата към капитана.

В края на полувремето обаче и Асенсио, и Олмо бяха заменени заради травми. 

На почивката селекционерът на Грузия направи тройна смяна и единият от новите - Чекветадзе от Уотфорд, се разписа за 1:4 в 49-ата минута, като вина за гола носи вратарят на испанците Унай Симон. 

Скоро след този гол се стигна до още две много добри възможности пред домакините. Все пак "Ла Роха" отново намери начин да притесни Мамардашвили, след като засичане на Льо Норман тупна върху напречната греда в 59-ата минута. 

Мората стигна до третото си попадение в 66-ата - този път след асистенция на Микел Мерино. 

Две по-късно капитанът чакаше на добра позиция в наказателното поле при пробив на Нико Уилямс отляво, но младият нападател на Атлетик Билбао избра сам да завърши и не сгреши - 6:1. 

Ямал изживя своя втори звезден миг за вечерта в 74-тата, когато дори вкара гол. В следващата атака тийнейджърът на Барселона пропусна 100-процентов шанс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация