"Везенков е учебник по старание"

16:19
"Везенков е учебник по старание"

Най-успешният състезател, а след това и треньор в историята на българския баскетбол Петко Маринов, даде интервю за "Тема Спорт.", в което говори и за трансфера и влиянието сред младите на национала Александър Везенков. 

- Доколко всъщност ще помогне трансферът на Везенков като влияние и ефект? 
- Той вече помогна доста. Направи се хубава реклама на спорта сред децата, направо настана психоза сред малките. Още преди години казвах, че той е учебник по старание. Децата трябва да разберат какъв труд хвърляше и колко скромно седържеше. Всичко се постига само с много труд и много работа.

- Вярвахте ли, че ще доживеем да видим българин в НБА след Георги Глушков? 
- Не. Признавам си, че не. Толкова обаче съм горд като човек, който е бил в баскетбола, от постигнатото.

- Ще успее ли там? 
- Физически малко отстъпва, но има две големи предимства - лекотата, с която играе, както и баскетболния интелект, който е много висок. Не искам да прозвучи расистко, но едно време много обичах да играя с цветнокожите, защото много лесно се хващат на финтове. Той е толкова интелигентен, така чете баскетбола, че може да направи сериозен пробив.

- А това би бил още по-голям тласък за баскетбола ни. 
- Разбира се. Цяла България гледа към него. Отивам на ресторант и управителят започва да ме разпитва за него. Само една лоша черта - колко ще взема, това много ги вълнува. Но това си е български манталитет.

- Ще успее ли българският баскетбол да се възползва от този бум? 
- Това вече е в нашите ръце. Имам молба към треньорите, в момента навлезе нова вълна, на млади момчета, повечето от тях са много сериозни, технократи. Но един съвет - влизат в интернет, гледат комбинациите на Барселона и се опитват да ги пренасят на техните клубове. Навремето Иван Гълъбов, великият треньор, като станах треньор на ЦСКА, ми каза: “Петко. първо си виж отбора и после си направи тактиката.” В момента имам чувството, че първо се прави тактика и после се гледа отборът. И правим неща, които са непригодни за класата ни. Да пипат малко по-внимателно.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация