След дълго забавяне Сакраменто представи Александър Везенков като свой играч

07:17
След дълго забавяне Сакраменто представи Александър Везенков като свой играч

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков официално бе обявен като ново попълнение на Сакраменто Кингс. Тази сутрин "кралете" най-сетне се похвалиха с привличането на най-полезния състезател в Евролигата, като сделката между двете страни е на стойност $20 милиона в рамките на следващите три години. По този начин бившият състезател на Арис, Барселона и Олимпиакос ще се превърне във втория българин в НБА след Георги Глушков, който има един сезон с отбора на Финикс Сънс през 1985/86.

“Везенков беше избран за MVP на сезона в Евролигата, след като записа средно по 17.6 точки, 6.9 борби и 1.0 откраднати топки при 55% стрелба от игра, 38% от тройката и 84% от наказателната линия в 40 мача с отбора на Олимпиакос. Той получи наградата за топреализатор на името на Алфонсо Форд и беше селектиран в Идеалния отбор на турнира за втора поредна година.

През сезон 2022/23 Везенков игра и в гръцкото първенство, където постигна средни показатели от 16.7 точки, 5.7 борби и 1.0 откраднати топки при 58% стрелба от полето, 39% от тройката и 80% от наказателната линия. Чрез своето представяне Везенков беше избран за най-полезен играч на шампионата за втори пореден сезон и помогна на отбора си да триумфира с титлата в първенството.

Везенков, който е родом от България, започна кариерата си в гръцкото първенство с екипа на Арис, където прекара четири сезона от 2011-а до 2015-а. След това той се присъедини към Барселона, където изкара още три години, преди да премине в Олимпиакос за старта на сезон 2018/19. Везенков беше избран с избор №57 в Драфта през 2017-а от Бруклин Нетс. Сакраменто получи правата му чрез трейд с Кливланд Кавалиърс по време на Драфта през миналата година”, гласи новината относно трансфера на българския национал в официалния сайт на Кингс.

Така Везенков вече официално е част от един от отборите с най-висок потенциал в лигата, като през новата кампания той ще обедини сили с двама от най-впечатляващите играчи отвъд океана - плеймейкъра на тима Ди’Аарън Фокс и центъра Домантас Сабонис, които изведоха “кралете” до първо плейофно участие от 16 години насам през миналата година. Тимът на Кингс обаче не успя да прескочи първия кръг и да детронира Голдън Стейт Уориърс, като отпадна от "воините" в седем мача, след като Стеф Къри реализира историческите 50 точки в заключителния двубой от серията.

Официалното привличане на Везенков беше и един от последните ключови ходове на организацията на Сакраменто за това лято. Тимът на Майк Браун бетонира Сабонис с нов договор, а след това запази важни ролеви играчи като Алекс Лен, Трей Лайлс и Кеслър Едуардс, привлече резервен център в лицето на Нерленс Ноел и се сдоби с услугите на Крис Дуарте, който премина в тима от Индиана Пейсърс.

Везенков вече беше в Калифорния в началото на настоящия месец, за да подпише договора си и да се запознае с новите си съотборници. Той посети няколко мача на Сакраменто в Лятната лига в Лас Вегас, като беше в компанията на някои от членовете на ръководството на отбора, собственика Вивек Ранадиве и старши треньора Майк Браун. Както е известно, Браун, помощник-треньорът Джей Триано и вицепрезидентът Фил Джабур пътуваха до Гърция, за да гледат мачовете на Везенков с Олимпиакос през миналия сезон.

В момента Везенков е в Ботевград, където традиционно води индивидуална подготовка преди началото на новия сезон. Както и самият той сподели, завръщането му в САЩ и присъединяването му към тренировъчния процес на Сакраменто ще се случи в края на август. Първите мачове на Спортист №1 на България за миналата година в НБА ще бъдат в началото на октомври, когато “кралете” ще изиграят няколко предсезонни срещи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация