За втора поредна година Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Белгия, но...

23:24
За втора поредна година Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Белгия, но...

За втора поредна година Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран При на Белгия, но няма да може да стартира от полпозишъна на „Спа“ заради наказание. Така първата позиция на стартовата решетка в неделния ден ще заеме Шарл Леклер, който завърши втори в днешната квалификация. За монегаска това ще бъде полпозишън №20 в кариерата във Формула 1. 

В нея Верстапен триумфира с време от 1:46.168, което беше с цели 0.820 секунди по-добро от това на Леклер. Трети в сесията за място се класира съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес, който бе с 0.877 по-бавен от световния шампион.

Самата квалификация беше много интересна, тъй като в хода на цялата сесия пистата ставаше все по-бърза и по-бърза, тъй като тя постоянно изсъхваше. В началото пилотите бяха с интермедия, но средата на втората фаза те преминаха към сликовете, с които караха и в решителните 12 минути.

В тях четвърти и пети завършиха Люис Хамилтън и Карлос Сайнц, а шести се класира Оскар Пиастри. Австралийският пилот на Макларън ще бъде последният печеливш от санкцията на Верстапен, който ще трябва да потегли шести в неделя, тъй като използва своята пета скоростна кутия от началото на сезона този уикенд.

Четвъртата редица на стартовата решетка след два дни ще си поделят Ландо Норис и Джордж Ръсел, а пилотите на Астън Мартин Фернандо Алонсо и Ланс Строл ще потеглят девети и десети.

В края на втората фаза на квалификацията пилотът, който бе най-застрашен от отпадане беше Верстапен. Световният шампион беше с 0.364 секунди по-бърз от Юки Цунода в спора за последното място в Q3, но извади късмет и се класира за топ 10, след което не остави никакви съмнения кой е най-бързият пилот във Формула 1 в момента.

Заедно с Цунода аут след вторите 15 минути на сесията за място бяха още Пиер Гасли, Кевин Магнусен, Валтери Ботас и Естебан Окон. Магнусен и Окон се удариха в стената на завой №9 и това ги остави далче от топ 10, докато Ботас бе първият пилот, който премина към гумите за сухо. Това даде предимство на финландеца в началото, но тъй като той завърши първи финалната си обиколка бе изпреварен от всичките си съперници и потъна до 14-та позиция.

Отборът на Уилямс имаше големи очаквания за уикенда на „Спа“, но за съжаление на екипа и Алекс Албон, и Логан Сарджънт не успяха да се преборят с водата на пистата в Q1 и ще стартират съответно 16-ти и 18-ти в неделя. Между двамата на стартовата решетка ще застане Гуаню Джоу от Алфа Ромео, който само седмица след 5-то си място в квалификацията в Унгария отпадна още в първия сегмент на сесията за място.

Последната редица на стартовата решетка в неделя ще си поделят Дениъл Рикардо и Нико Хюлкенберг. Рикардо записа достатъчно добро време, за да влезе в топ 15, но то бе изтрито, тъй като австралиецът скъси пистата на изхода от „Червената вода“ и ще трябва да потегли 19-ти в неделната надпревара.

Уикендът за Гран При на Белгия, 13-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава в 13:00 часа българско време утре с втората квалификация, която ще важи за спринтовото състезание. Самият спринт на „Спа“ е предвидена за 17:30 часа българско време и ще бъде с продължителност от 15 обиколки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация