Гюндоган: Ако разбираш от футбол, трябва да признаеш класата на Бускетс

22:07
Гюндоган: Ако разбираш от футбол, трябва да признаеш класата на Бускетс

Преминалият в Барселона Илкай Гюндоган е убеден, че е взел правилното решение. Той пристигна на “Камп Ноу” със свободен трансфер от Манчестър Сити, с който спечели почти всичко. Ето най-интересната от част от изказването на Гюндоган по време на първата пресконференция с негово участие.

За трансфера 

Горд съм да бъда тук. Имах привилегията да гледам всички мачове на Барса още от дете. Тук са играли множество легенди и мои идоли, заради което трансферът ми тук е сбъдната мечта. И преди на няколко пъти бях близо до идване тук, но сега то вече е факт. Благодаря на всички.

За разговорите с Чави 

Благодаря му специално и на него. Още от първия път, когато се чухме по телефона, усетих, че това е моето място. Разбрах, че ме очаква ново предизвикателство. Всичко тук е различно, но се надявам да свикна с това. Имам нужните качества, но все още имам много да доказвам и ще помогна на тима да вдигне нивото. Смесицата между млади и ветерани е ключът към успеха.

Новите предизвикателства 

Нямам много време на разположение за адаптация, но съм амбициран да се докажа. За Барселона е важно да изравни успехите от миналия сезон и дори да ги надгради. В Шампионската лига ще се опитаме да стигнем възможно най-напред. Ще бъде трудно, но предизвикателствата са винаги добре дошли. Подготвени сме за тях.

Събира се отново с Левандовски 

Говорих с него преди мача между Германия и Полша (16 юни - б.р.). Очите му светнаха, когато започна да говори за клуба и града. Така че не ми трябваше много, за да бъда убеден. Но и този разговор с него помогна. Освен това размених думи и с Марк-Андре тер Стеген.

Как и кога каза на Гуардиола 

Чухме се по телефона, вече беше по време на ваканцията. Той пръв чу директно от мен, че отивам в Барселона. Обясних му всичко и му благодарих. Смятам, че и той е щастлив, защото идвам в клуб, който той обича. Пеп ми пожела успех и винаги да го търся, когато се нуждая от някакъв съвет.

Плановете на Чави за него 

Идеите му за игра са сходни като тези на Гуардиола в Сити. Бързо се разбрахме относно това. Иначе не знам на каква позиция ще ме използват. Мога да бъда и в по-дефанзивна роля, мога и в по-атакуваща такава. Тук са Гави, Педри, Де Йонг… Ако с опита си успея да помогна на тима да увеличи класата си дори само с 1-2-3%, това ще е добре. Искам да побеждавам тук.

Любимите му бивши играч на Барса 

Помня какво правеше Роналдиньо срещу Реал Мадрид. Трябва да спомена още Чави, Иниеста и Бускетс. Ако разбираш от футбол, трябва да признаеш класата на Бускетс. Вероятно приличам повече на него.

Как изглежда Барселона отстрани 

Мотивиран съм да бъда част от възраждането на клуба. Това е един от най-силните отбори в света, независимо че през последните няколко сезона не беше успешен в Европа. Ще намерим нужния баланс, за да достигнем върховете.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация