Никола Йокич изведе Денвър Нъгетс до първа титла в НБА

09:28
Никола Йокич изведе Денвър Нъгетс до първа титла в НБА

Денвър Нъгетс пренаписа историята на НБА, след като спечели своята първа титла в Лигата на извънземните. В много oспорван пети мач от финала срещу Маями тимът от Колорадо победи с 94:89 у дома и затвори серията с 4-1.

Нещата не изглеждаха добре за Нъгетс, като “горещите” водеха през по-голямата част от двубоя. Домакините пропуснаха 20 от първите си 22 тройки, както и седем от първите си 13 наказателни удара. В средата на втората четвърт гостите имаха аванс от 10 точки, но впоследствие Денвър направи добра серия, за да поведе на свой ред със 7 точки няколко минути преди сирената. Това обаче не бе краят. В типичния си стил Джими Бътлър наниза осем последователни точки и даде отново аванс на Маями от една точка при оставащи 2:45 минути. Последната минута обаче бе за домакините, които в крайна сметка спечелиха с пет точки разлика. В тази кратък отрязък от времето Бътлър пропусна тройка, а Брус Браун и Кентавиус Колдуел-Поуп реализираха по два наказателни удара, за да спечелят титлата за Денвър.

Никола Йокич отново бе над-всички и спаси съотборниците си с 28 точки и 16 борби. За никого не е изненада, че именно сърбинът спечели трофея “Бил Ръсел” за Най-полезен играч във финала, награда, която със сигурност има по-голяма тежест за него от двете MVP в редовния сезон на НБА, които спечели през 2021 и 2022 година и която през настоящата кампания му се изплъзна.

"Идеално, свършихме си работата и сега можем да се приберем доволни у дома, заяви небрежно след успеха Йокич. - Маями е голям отбор, изключителен и ги уважавам много. Беше невероятно усилие от страна на нашия отбор. Мачът беше грозен, не успяхме да вкараме много стрелби, но за сметка на това се защитавахме добре."

Съотборникът му Майкъл Портър-джуниър допринесе с 16 точки, а Джамал Мъри - с 14 точки, 8 борби и 8 асистенции.

Победителите бяха с много слаба успеваемост при стрелбата си от тройката, като вкараха едва 18% от опитите си - само 5 от 28.

За Хийт Джими Бътлър вкара 21 точки, центърът Бам Адебайо реализира 20 точки и 12 борби, но тимът завърши с едва 34,4 процента точна стрелба. Адебайо вкара цели 18 точки в първата четвърт, но след това добави само 2 до края на мача.

"Това беше може би най-добрият ни мач в защита за целия сезон и въпреки това не беше достатъчно", съжаляваше след загубата треньорът на Маями Ерик Споелстра.

Маями Хийт, който е шампион в НБА от 2006, 2012 и 2013, губи четвърти финал, след като отстъпи също през 2011, 2014 и 2020. Отборът не успя да стане първият отбор шампион в НБА, който е бил на осма позиция в редовния сезон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация