Уест Хям се класира на европейски финал за първи път от близо половин век

00:15
Уест Хям се класира на европейски финал за първи път от близо половин век

Уест Хям се класира за финала на второто издание на Лигата на конференциите, след като победи 1:0 АЗ Алкмаар на "АФАС" и с общ резултат 3:1 елиминира нидерландския тим, който нямаше загуба на свой терен в евротурнирите в 25 поредни срещи. Единственото попадение отбеляза Пабло Форналс в четвъртата минута на добавеното време.  През миналия сезон тимът на Дейвид Мойс отпадна на полуфиналите на Лига Европа, но година по-късно успя да изпълни целта си и да стигне до първи финал в европейските клубни турнири от 47 години. Уест Хам изигра 14 мача в Лигата на конференциите от началото на кампанията досега, в които не допусна нито една загуба, така че класирането на финала изглежда заслужено за "чуковете".

Мойс, който бе направил девет промени за мача с Брентфорд през уикенда, заложи на същите 11, които започнаха и преди седмица срещу АЗ Алкмаар. Соучек и Агер бяха единствените играчи, които взеха участие в мача в Премиър лийг. Тази вече те отново бяха титуляри. Цоуфал се завърна в групата, след като пропусна последните три двубоя заради контузия. Той обаче остана на пейката за началото.

Както се и очакваше, Керкеш, който бе наказан за срещата в Лондон, се завърна отляво на отбраната на нидерландския тим. Де Вит му отстъпва мястото си. Карлсон, който не бе играл от 13 април заради контузия в бедрото, започна като ляво крило. Ван Бредероде се премести на други фланг.

Домакините започнаха по-активно и играта се развиваше основно в половината на лондончани. Този импулс обаче не доведе до нищо повече освен два корнера преда вратата на Ареола. В 17-ата минута Уест Хам създаде първата си по-добра атака в мача. Тя завърши с удар Боуен от границата на наказателното поле, след който топката премина встрани.

С напредването на времето "чуковете" се чувстваха все по-комфортно. В 25-ата минута Пакета можеше да изведе гостите напред, но техничен негов удар от пеналтерията към далечния ъгъл срещна гредата.

Домакините владееха повече топка, а гостите чакаха възможности за контраатака. В 40-ата минута АЗ организира добро нападение, в края на което Сугавара получи в наказателното поле и стреля по земя, но Агер успя да отклони в корнер. Това бе и единственият реален шанс за АЗ пред почивката.

Нидерландците започнаха доста по-добре втората част. В 48-ата минута Керкеш проби отляво и центрира успоредно на голлинията, но нямаше негов съотборник, който да засече. Минута след това Мийнанс стреля, но Ареола нямаше проблем да улови.

Уест Хям отговори с опасен удар на капитана Деклан Райс от далечна дистанция. Топката тупна коварно пред Райън, но стражът на АЗ реагира добре и изби в корнер.

В 58-ата минута Павлидис падна в наказателното поле след контакт с Агер и домакините поискаха дузпа, но такава правилно не бе отсъдена. АЗ усили натиска. В 66-ата минута Хаджидиакос стреля от границата на наказателното поле, но Ареола внимаваше и улови.

В 74-тата минута Боуен проби добре отдясно и стигна до аутлинията, откъдето опита да върне по земя пред голлинията, но прати топката в краката на Класи, който пресече и така лондончани пропуснаха страхотен шанс.

В 81-вата минута Керер за малко не си отбеляза автогол, след като нескопосано насочи с крак топката към ъгъла на собствената си врата след неточно центриране отдясно. Ареола обаче внимаваше и изби. Две минути след това Агер имаше страхотна възможност, след като бе оставен сам на далечната греда, но стреля неточно от границата на вратарското поле.

В 87-ата минута стана разбъркване в наказателното поле на Уест Хам. Меердин, Ареола и Зума скочиха за една висока топка. Домакините поискаха дузпа заради игра с ръка на централния бранител на "чуковете", но позицията на ръката на Зума бе съвсем естествена, така че трудно можеше да се отсъди дузпа. 

Уест Хям не само издържа на плахия опит за натиск на домакините, но в четвъртата минута на добавеното време стигна до победата след страхотна солова изява на резервата Пабло Форналс, който пресече опит за подаване на Хаджидиакос, след което сам проби през центъра и стреля в далечния ъгъл за 0:1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация