Финалът е на крачка разстояние, време е за решителни сблъсъци в Лигата на Конференциите

08:03
Финалът е на крачка разстояние, време е за решителни сблъсъци в Лигата на Конференциите

Първите полуфинали във второто издание на Лигата на конференциите ще се изиграят тази вечер от 22:00 часа. Два от отборите влизат като сериозни фаворити за класиране на финала, който ще се изиграе на 7 юни на "Фортуна Арена" в Прага. 


Това са английският Уест Хам и италианският Фиорентина. Дали те ще оправдаят този си статут и ще вземат удобна преднина съответно срещу АЗ Алкмаар и Базел преди реваншите след седмица?

 

Уест Хам се усеща на гребена на вълната преди домакинството си на АЗ Алкмаар, след като през уикенда победи Манчестър Юнайтед у дома и така направи огромна крачка съм това да запази мястото си Премиър лийкг. Тимът на Дейвид Мойс вече има седем точки аванс пред Лестър и Лийдс, така че трябва да стане чудо "чуковете" да изпаднат до края на сезона. 

 

В Европа лондончани играят много силно и нямат загуба в 12 поредни срещи. Отборът трябва обаче да покаже, че си е взел поука от миналия сезон, когато отпадна именно на полуфиналите в Лига Европа от Айнтрахт (Франкфурт), който впоследствие спечели трофея.


АЗ Алкмаар е финалист в турнира за Купата на УЕФА от 1981 година, но достига до полуфинал в евротурнирите за първи път от сезон 2004/05. В Ередивизи тимът на Паскал Янсен в момента е на четвърто място, като изостава само на две точки зад третия Аякс и има аванс от шест пункта пред Твенте. 


По пътя си към финала АЗ отстрани Лацио, а след това се справи и с Андерлехт след дузпи, което показва, че нидерландският тим не бива да бъде подценяван.


В другия полуфинал Фиорентина приема Базел на "Артемио Франки". Ла Виола достигна финалната четворка в европейски клубен турнир за първи път от сезон 2014/15. За да стане това, в миналия кръг отборът отстрани по драматичен начин Лех Познан. Фиорентина загуби само два от 12-те си мача в Лигата на конференциите през тази кампания, като в периода между октомври и април записа серия от девет поредни победи в турнира. В Серия "А" отборът се намира на осмо място, но е на цели 12 точки от шестата позиция, така че Лигата на конференциите се оказва най-прекият път към участие в евротурнирите и през следващия сезон.


В събота Фиорентина загуби от шампиона Наполи, което означаваше, че отборът на Винченцо Италиано остава с едва една победа в последните си седем мача във всички турнири.


Базел елиминира Ница с общ резултат 4:3 след продължения, за да стигне до полуфиналите. Швейцарският тим трябваше да премине през три квалификационни кръга, за да се добере груповата фаза, като в последния от тях елиминира ЦСКА - София. 


В групите Базел загуби само един от шестте си мача. В местното първенство обаче отборът не е обичайният фактор и в момента заема едва петата позиция във временното класиране.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация