Джоел Ембийд заслужи наградата за МВП на редовния сезон

13:09
Джоел Ембийд заслужи наградата за МВП на редовния сезон

Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд бе обявен за най-полезен играч след края на редовния сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА), съобщава агенция ДПА. 

Ембийд стана първият баскетболист на Филаделфия, който печели призна от члена на Залата на славата Алън Айверсън през 2001 година и едва петият в историята на отбора. Сезон 2022/2023 е най-добрият в кариерата на баскетболиста. Джоел Ембийд оглави реализаторската класация със средно 33.1 точки, като се нареди на осмо място при борците със средно 10.2 и на седмо за най-много чадъри средно на мач – 1.7. На три пъти той бе избиран и за най-полезен играч на месеца в Източната конференция на НБА. 

„Джоел е най-добрият баскетболист в лигата“, заяви съотборникът му във Филаделфия Пи Джей Тъкър и добави: „Предполагам винаги има дискусии кой трябва са спечели, но не мисля, че тази година имаше съмнения, тъй като той доминира цял сезон.“ 

„Мисля, че състоянието му започна да се подобрява през миналата година, както и сериозното му отношение към играта. Този сезон той е в по-добра форма. Все още е млад и се развива пред очите ни, което е много хубаво“, каза треньорът Док Ривърс. 

Роденият в Камерун 29-годишен баскетболист се превърна и в шестият чуждестранен играч, който печели наградата след Никола Йокич (Сърбия), Янис Адетокунбо (Гърция), Дирк Новицки (Германия), Стив Неш (Канада) и Хаким Олайджуон (Нигерия), както и вторият от Африка след Олайджуон през 1994-а. 

Освен това за трети път чужденец печели приза за най-полезен състезател в НБА, след като Адетокунбо спечели през 2019-а и 2020-а, а в следващите два сезона призът бе за Йокич. Сърбинът не успя да стане едва четвъртият баскетболист в историята, печелил отличието в три поредни години. 

Ембийд изпревари Йокич и Адетокунбо през настоящия сезон, получавайки 73 от 100 първи места при гласуването и общо 915 точки. Никола Йокич се нареди втори с 15 първи места и 674 точки, а гъркът Янис Адетокунбо заслужи 12 първи места във вота.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация