Продължение на кризата или първа победа за ЦСКА без алкохолиците

08:17
Продължение на кризата или първа победа за ЦСКА без алкохолиците
Отборът на Базел приема българския ЦСКА в четвърта среща от турнира Лига Европа. Двубоят ще се играе днес на "Ст. Якобс Парк" от 20:00 часа българско време. В другия мач от група "Е" на надпреварата италианския Рома е домакин на Фулъм.

Съставът на Любослав Пенев бе сполетян от внезапен срив и игрово отношение, точно когато всички негови фенове започнаха да вярват, че това е най-правилният подход за градене на отбора от страна на ръководството и треньорския щаб. Освен слабите изяви в Лига Европа ЦСКА загуби по шокиращ начин домакинството си на Миньор Перник с 0:3, а след това и падна от Литекс като гост с 0:2 в Ловеч в срещи от "А" група. След това последваха скандали между треньора и част от футболистите, които в крайна сметка доведоха до изваждането на 9 играча от състава и последвалото връщане на четирима от тях. Дали всичко това ще се отрази зле на представянето на "червените" срещу Базел или напротив - ще събуди в тях оптимизмът, с който играеха в началото на сезона?

\"\"

Преди две седмици ЦСКА бе тотално надигран и загуби с 0:2 от Базел на Националния стадион "Васил Левски". "Армейците" изиграха слаб мач в София, допуснаха множество грешки в защита, а гостите пропиляха поне още 4-5 чисти голови ситуации. Футболистите на Любо Пенев не създадоха почти нищо опасно пред противниковата врата, а в играта им липсваше идея и на моменти цареше хаос. В 20-а минута на мача Кирил Котев сбърка фатално при извеждащ пас към Александър Фрай, нападателят овладя и хладнокръвно реализира за 1:0 в полза на гостите. Втоеият гол за Базел падна след като В 63-а минута Карлитос центрира и Фрай с глава най-после преодоля за втори път трагичната в този мач защита на ЦСКА и вратаря Иван Караджов. В другия мач по това време отборите на Фулъм и Рома завършиха наравно 1:1 на "Крейвън Котидж" и ситуацията в групата преди четвъртия кръг придоби следния вид:

\"\"

Любослав Пенев ще бъде принуден от обстоятелствата да заложи на доста експериментален състав в тази среща. Както е известно, девет основни футболисти на ЦСКА бяха отстранени от първия отбор в неделя вечерта за неспазване на спортния режим и петима от тях няма да пътуват до Швейцария и остават извън групата на наставника. Другите четири бяха още вчера амнистирани от собственика на отбора Димитър Борисов. Очаква се Пенев да използва тактическа постройка с трима дефанзивни халфове, като по този начин той ще се опита да уплътни центъра на терена и да насити пространството между полузащитата и защитата. На вратата на "армейците" със сигурност ще застане Здравко Чавдаров, който направи страхотен мач срещу Литекс и спаси своите от разгром. Павел Виданов най-вероятно ще бъде използван на позицията десен бек, тъй като титулярът Йордан Минев остана в София заради тежко грипно заболяване. Като ляв краен бранител най-вероятно ще започне парагваецът Уго Баес, за който това ще е официален дебют с фланелката на ЦСКА в евротурнирите. Най-неприятно за червените е положението в центъра на отбраната, където Иван Иванов и Кирил Котев ще отсъстват, изтърпявайки наказанието си за честото си ходене по заведенията в малките часове на нощта.  Бившият футболист на Сливен Костадин Стоянов и Александър Бранеков са очакваната двойка централни бранители на ЦСКА за гостуването с Базел, като опция е и Апостол Попов, който дойде през лятото от Ботев Пловдив. В халфовата линия на "армейците" големият отсъстващ се казва Коста Янев, който през уикенда бе вдигнал 39 градуса температура все още не се е възстановил от коварния грип. Светослав Петров пък бе един от купонджиите, които си останаха в София. Очакванията са Любо Пенев да започне с Тодор Янчев, Викторс Морозс и Маркиньос като вътрешни халфове и по този начин да се опита да противодейства на острите атаки на Базел. По двата фланга в атаката на червените най-вероятно ще се изявяват Спас Делев и Иван Стоянов, като сливналията сигурно ще започне като десен халф, но с течение на мача се очаква двамата да разменят често местата си. На върха на атаката на вицешампионите най-вероятно ще оперира Мишел Платини, като Владимир Манчев също е опция пред Любо Пенев.

\"\"

Домакините от Базел са на второ място в местното първенство на седем точки зад лидера Йънг Бойс. Швейцарците имат шест точки от първите си три срещи в групата си от Лига Европа и сега момчетата на Торстен Финк ще търсят победата на всяка цена, за да се приближат още до класирането си в следващата фаза на турнира. Най-вероятно наставникът отново ще заложи на двойката нападатели Маркус Щрелер и Александър Фрай, които на няколко пъти разпиляха армейските бранители в София, като бившият тарана на Борусия Дортмунд вкара и двата гола при победата на своите. В последните четири домакински мача на Базел от евротурнирите те са записали четири победи с голова разлика 13 на 2. Все пак за състава на Любо Пенев има надежда да измъкне нещо от този двубой и тя може би се крие в използването на приома изкуствена засада, тъй като статистиката показва, че нападателят Щрелер е бил футболиста, който най-често е попадал в положение на офсайд от началото на турнира Лига Европа.

Ето и състава на Базел от мача между двата тима на стадион "Васил Левски" преди две седмици:

Коломба, Инкум, Абрахам, Атан, Сафари, Карлитос, Хюгел, Да Силва, Стокър, Щрелер, Фрай

Предишните два пъти, когато ЦСКА е гостувал на клуб от Швейцария, "армейците" са записали две поражения. Сега те ще се стремят да счупят този карък.

\"\""Почти съм наясно с играчите, които ще започнат срещата, но все пак искам да мине и последна тренировка. Надявам се всичко да е в реда на нещата и най-важното - да няма контузии след нея. За всички е ясно, къде се намираме в класирането и колко точки имаме в Лига Европа. Няма да се откажем да се борим до последно. Винаги съм казвал, че съм оптимист, и че се надявам, че ще спечелим максимален брой точки от следващите три мача. Дали това ще стане е вече съвсем друг въпрос", каза старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев.


В днешния мач на "червените" ще бъде № 200 за клуба в европейските клубни турнири, а само едно попадение дели ЦСКА от отбелязването на гол № 300 в Европа. Както се видя и от двубоя в София, отборът на Базел притежава отлични изпълнители и добра сработеност, но това в никакъв случай не означава, че е непреодолим за българския тим. Ако ЦСКА успее да се отърси от скандалите през последните дни и покаже играта си от началото на сезона, то тогава съставът на Любослав Пенев може да се добере до точката в Швейцария или дори да постигне изненадваща победа. Нека пожелаем успех на "армейците" срещу Базел, добър резултат на "Ст. Якобс Парк" и късмет за класиране напред в турнира Лига Европа.

Базел - ЦСКА, стадион "Ст. Якобс Парк", 20;00 часа

Главен съдия: Олег Ориеков (Украйна)

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

venticy
05.11.2009 19:21

2009-11-05 1238bacardy_breezer може и така да стане ама ти по-умен няма да станеш
2009-11-05 12*thumb_up*50yonkoto кои падна с 2:0 помниш ли бе левскар злобен

venticy
05.11.2009 19:17

само ЦСКА! *beer* *lol* *thumb_up* ще ги биеме този път , защото ЦСКА си е ЦСКА

qari
05.11.2009 18:51

СПАС ДЕЛЕВ-Обещавам че ще надбягам северозападния вятър,а мравучките,мамка им ще разкатая

Cris_7
05.11.2009 18:33

Дано да ги биеме ,но едва ли! Все пак Айде армейци *thumb_up*

fena89
05.11.2009 15:47

мисля че нямаме шанс , но все пак се надявам на чудото. САМО ЦСКА !!!

Notlike
05.11.2009 15:29

Успех, момчета. Играйте футбол - това искаме от вас. Победете за самочувствие *smile* Ясно е, че няма как да стане без късмет, но знаеш ли.. със сигурност шансовете ни са по-добри от тези на Левски

kokobest
05.11.2009 11:31

аиде и пове4е касмет на нашите 0.0 резултат