Барселона узакони титлата след минимален успех над Атлетико Мадрид

21:38
Барселона узакони титлата след минимален успех над Атлетико Мадрид

След три двубоя без победа Барселона се завърна към успехите и надви Атлетико Мадрид с 1:0 в дерби от 30-ия кръг на Ла Лига. Феран Торес вкара единствения гол на “Спотифай Камп Ноу” в 44-тата минута. Това е 12-та победа за каталунците с този резултат във всички турнири през сезона.

Благодарение на нея преднината пред втория Реал Мадрид отново е 11 точки при осем оставащи кръга, с което спечелването на титлата вече като че ли е само въпрос на време. Така се слага край и на последните надежди на "кралете" за някакъв фамозен обрат в битката за златото. Иначе с този успех Барса вече и на теория се класира за участие в Шампионската лига през идния сезон. 

Двубоят този следобед беше белязан от множество пропуски и на двата тима. Бившият играч на Барса Антоан Гризман удри греда още в първите секунди, а после на още няколко пъти Марк-Андре тер Стеген го лиши от попадение. Алваро Мората също нямаше никакъв късмет пред каталунската врата. На другата не беше по-различно, като пропилените шансове даже бяха по-чисти. Рафиня се провали на празна врата, а после изумителен пропуск направи и Роберт Левандовски.

Към края играта ставаше все по-двуостра, което пък доведе до множество жълти картони. В крайна сметка “изгоря” капитанът на Барса Серхио Бускетс, който ще бъде наказан за следващия мач срещу Райо Валекано от междинния кръг.

До днес тимът на Диего Симеоне беше в серия от шест победи и беше над всички в топ 5 първенствата на Стария континент от началото на 2023 г.

Наставникът на Барселона Чави Ернандес заложи на Маркос Алонсо като централен защитник, а Феран Торес и Рафиня действаха в атака до Роберт Левандовски. Педри, който наскоро се възстанови от контузия, се появи като смяна. "Блаугранас" излязоха в резервните си жълти екипи в чест на почитания в областта празник "Сант Джорди".

За началото Чоло остави на пейката Алваро Мората и капитана си Коке, който е с лека травма. Анхел Корея и Антоан Гризман бяха дуото в предни позиции.

Двубоят стартира с греда на Антоан Гризман още преди изтичането на първата минута. 

Това обаче се оказа изключение, защото началото като цяло беше мудно от страна и на двата тима. Домакините стигнаха до първата си опасност в 17-ата след индивидуална акция на Левандовски. Полякът дори шутира, но топката беше блокирана, а веднага след това Феран Торес не успя да стреля. 

Преди това феновете на Барса отново използваха 10-ата минута, за да скандират името на любимеца си Лео Меси. 

В 24-тата Облак пресече опасно центриране на Феран, което отиваше към останалия сам Рафиня.

Все пак гостите бяха опасни и в 35-ата минута се стигна до нова възможност пред Гризман, като в този случай отлично се намеси вратарят Марк-Андре тер Стеген, избивайки с една ръка.

Барселона излезе напред в резултата минута преди почивката от бърза акция, при която топката беше изритана напред към Рафиня. Там той овладя и подаде към Феран Торес, който стреля между краката на Хосе Мария Хименес и Облак нямаше какво да направи 1:0.

Барса започна активно втората част с две положения в първите три минути. Левандовски и Феран шутираха, но Облак спаси и в двата случая. 

Късметът спаси Атлети от втори гол в мрежата им в 61-вата, когато Гави нанесе силен удар по диагонала, но топката излезе в аут. В тези минути обаче и гостите имаха своите шансове, но Де Пол и Караско нямаха шанс. 

Появилият се в игра Мората пък не успя да засече отличен пас на Молина в 66-ата, което спаси каталунците. Малко след това испанецът намери начин да стреля, но Араухо подложи тяло и спря кълбото.

Стигна се до 72-рата минута, в която домакините на два пъти пропуснаха 100-процентови възможности. В първия случай Гави не успя да уцели добре топката, а секунди след това Рафиня успя да засече, но Облак спаси.

Буквално в ответната атака Тер Стеген спаси сигурен гол, хващайки атрактивен удар на Гризман. 

Върхът на пропуските дойде в 76-ата, когато Левандовски и Рафиня се оказаха сами срещу Облак. Полякът обаче избра да шутира и не уцели вратата. 

Играта стана по-остра, заради което за рамките на десетина минути съдията вдигна седем жълти картона, като шест от тях бяха за футболисти на столичани. 

В добавеното време "рохибланкос" настояваха за дузпа за игра с ръка на Серхио Бускетс, но съдията не видя условия за такава. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация