Ливърпул постигна труден успех срещу Нотингам

19:02
Ливърпул постигна труден успех срещу Нотингам

Ливърпул постигна втора поредна победа в Премиър лийг и се доближи на шест точки от четвъртото място в Премиър лийг, след като надделя с 3:2 у дома над Нотингам Форест. Мърсисайдци доминираха, като отборът на Клоп владееше топката в над 80% от времето и отправи 18 удара. Двубоят обаче се развиваше по много особен сценарий. Домакините повеждаха след центрирания от статични положения, а гостите на два пъти изравняваха след ситуации, дошли след изпълнение на тъчове в половината на Ливърпул. Героят за мърсисайдци днес бе Диого Жота (47',55'), който реализира първите две попадения след почивката. Бившият играч на Ливърпул Неко Уилямс, който по-рано в мача без изчистил от голлинията, се разписа между головете португалеца, а Морган Гибс-Уайт за втори път изравни резултата в 67-ата минута. Все пак Мохамед Салах донесе победата на домакините 20 минути преди края със своя гол №183 с екипа на мърсисайдци, с който настигна легендата Роби Фауър на шестото място във вечната класация на голмайсторите на клуба. Така Ливърпул продължава да вярва, че може да се намеси в битката за топ 4. „Червените“ са на три точки зад Тотнъм и на шест за Нюкасъл, който е с мач по-малко. Утре тези два тима излизат в директен сблъсък на „Сейнт Джеймсис Парк“. Нотингам Форест пък няма победа във вече 11 поредни мача в Премиър лийг, а днешното поражение бе четвърто поред за тима на Стив Купър, който остава в зоната на изпадащите.

Юрген Клоп заложи на абсолютно същия състав, който започна и в споменатия мач с Лийдс. Това означаваше, че Дарвин Нунес отново остана на пейката за началото. Там е и Луис Диас. Мохамед Салах, Коди Гакпо и Диого Жота стартират в атаката. Роберто Фирмино не бе в групата, тъй като е с контузия.

Стив Купър бе предприел една голяма изненада с решението да остави голмайстора на отбора Бренан Джонсън на пейката. Вместо него започна Орел Мангала.

Двубоят очаквано започна с домакински натиск. В първите 20-ина минути домакините владееха топката в над 80% от времето, но не стигаха до чисти ситуации. В 10-ата минута Конате засече с глава центриране от Робъртсън от свободен удар, но топката премина встрани от далечната греда. 

В 26-ата дойде и първият точен изстрел в актива на домакините. Ван Дайк стреля опасно с глава след центриране на Александър-Арнолд от фаул. Нидерландецът насочи топката под напречната греда, но Навес се намеси блестящо и изби.

В 30-ата минута Гакпо засече от воле центриране на Арнолд от корнер. Навас този път бе преодолян,но бившият играч на Ливърпул Неко Уилямс изчисти от голлинията.

Домакините имаха претенции за дузпа в 35-ата минута, когато удар на Ван Дайк с глава срещана ръката на Ниаките. Реферът обаче прецени, че няма основания за такова отсъждане, а ВАР също не се намеси с корекция.

Малко след това Ливърпул за пореден път застраши вратата на съперника след статично положение. Отново Арнолд центрира от фаул, а Жота засече на далечната греда, но не успя да насочи топката към вратата.

Планът на Ливърпул да притиска своя съперник от статични положения сработи веднага след почивката. В 47-ата минута Александър-Арнолд центрира от топката, Ван Дайк я атакува, тя стигна до Фабиньо, който също успя да спечели въздушната битка с отбраната на Нотингам и да продължи кълбото успоредно на голлинията, след което и Жота се пребори и засече с глава пред самата голлиния.

Форест обаче изравни много бързо. Отбраната на Ливърпул не успя да реагира добре след изпълнение на тъч малко след централната зона. Гостите размениха няколко подавания, след което топката стигна до Неко Уилямс, чийто удар рикошира в Робъртсън и излезе извън обсега на Алисон. Уелсецът не се зарадва бурно на попадението от уважение към бившия си тим.

Отговорът на Ливърпул обаче също бе толкова скоростен. В 54-тата минута Жота бе забравен от защитата на Форест и овладя на гърди центриране на Робъртсън от свободен удар, след което от въздуха технично прати топката в ъгъла за 2:1.

В 65-ата минута Навас лиши Жота от хеттрик, след като изби удар с глава на португалеца. Две минути след това Ливърпул отново се огъна след изпълнение на тъч в своята половина. Ван Дайк изби с глава, но топката стигна до Морган Гибс-Уайт, кйто засече от въздуха за 2:2.

Двубоят продължи по-добре познатия сценарий. В 70-ата минута поредното центриране от статично положение – този път на Александър-Арнолд от свободен удар, стигна на далечната греда до Салах, който стреля от движение в ъгъла. Това бе гол №183 за египтянина с екипа на Ливърпул, като така той изравни Роби Фауър във вечната класация на голмайсторите на мърсисайдци. Двамата делят шестото място.

Дългите тъчове, изпълнявани от играчите на Стив Купър продължиха да създават проблеми на отбраната в червено. След подобни изпълнения първо Ауоний стреля опасно със задна ножица, а след това Джонсън излезе очи в очи с Алисон и опита да го прехвърли, но топката срещна напречната греда. Ливърпул все пак запази аванса си до края и се поздрави с втора поредна победа. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация