Голямо зрелище между настоящия и бъдещия вицешампион на Англия

20:34
Голямо зрелище между настоящия и бъдещия вицешампион на Англия

Ливърпул и Арсенал изиграха изключително зрелищно дерби на „Анфийлд“, в което обаче не успяха да се победят, завършвайки 2:2 в ключов мач по отношение на битката за титлата.

Арсенал традиционно играе трудно на този стадион, където спечели за последно през 2012 година – двубой, в който Микел Артета бе на терена. Освен това лондончани през миналия сезон бяха разгромени с 0:4 на на "Анфийлд". Головата разлика в последните шест сблъсъка между двата отбора на този митичен стадион е 22:4 в полза на мърсисайдци. Арсенал обаче е най-добрият гост в лигата през настоящата кампания, а в допълнение победи с 3:2 Ливърпул на „Емиратс“ в първия мач между двата отбора през сезона.

Юрген Клоп е направил пет промени в сравнение нулевото равенство с Челси. Вирджил Ван Дайк, който пропусна мача на „Стамфорд Бридж“ заради болест, се завръща в центъра на защитата. Трент Александър-Арнолд, Анди Робъртсън, Коди Гакпо и Мохамед Салах също се завръщат сред титулярите. Тиаго Алкантара е възстановен от своята контузия, но остава на пейката за началото.

Микел Артета е извършил една корекция от двубоя с Лийдс. Букайо Сака започва за сметка на Леандро Тросар. Габриел Жезус и Габриел Мартинели са другите двама офанзивни играчи във формацията на гостите.

Двубоят започна с минута мълчание с памет на жертвите от трагедията на „Хилзбъроу“.

Арсенал взе ранен аванс. Сака проби отдясно, след което комбинира с Йодегор. Норвежецът искаше да му върне, но Ван Дайк с опита си да пресече това подаване практически изведе Мартинели, който се вряза между Ван Дайк и Александър-Арнолд. Робъртсън също не успя да попречи и бразилецът от няколко метра пусна топката покрай Алисон - 0:1 и поредно слабо представяне на защитата на мърсисайди през този сезон.

В 17-ата минута Жезус пропусна страхотна възможност да удвои, след като Сака го намери непокрит на далечната греда, след като Арнолд отново бе изостанал. Бразилецът се плъзна по тревата в опита да засече, но от малък ъгъл стреля над вратата. Три минути след това и Ливърпул създаде първата си чиста възможност. Анди Робъртсън получи чудесно извеждащо подаване от Фабиньо и стреля силно по земя, но топката премина встрани от далечната греда.

След тази ситуация Ливърпул наложи натиск за няколко минути, но отново получи гол във вратата си. Джака с лекота изведе Мартинели по левия фланг с пас от централната зона, след което авторът на първия гол центрира в наказателното поле, а Жезсус скочи между отново неориентираните Ван Дайк и Робъртсън и с глава порази вратата на Алисон за втори път.

В 34-тата минута Салах пропусна стопроцентова възможност да върне Ливърпул в мача. Хендерсън пресече подаване на Холдинг и веднага изведе египтянина, който излезе очи в очи с Рамдесйл и се опита да пусне топката покрай него в близкия му ъгъл, но не бе точен.

Осем минути след това обаче Салах намали. Къртис Джоунс се технично подаване с пета намери Жота в наказателното поле. Португалецът центрира ниско около точката за дузпа, където Хендерсън отклони към далечната греда. Там връхлитащият Салах засече отблизо.

В добавеното време на първата част Ливърпул можеше да изравни резултата. Жота засече от воле центриране на Александър-Арнолд, Рамсдейл изби, след което топката стигна до Хендерсън, който от чудесна позиция стреля високо над вратата.

Ливърпул притисна Арсенал и в началото на втората част. В 49-ата минута Салах получи в наказателното поле, но реши да стреля от малък ъгъл и оплете топката от външната страна на мрежата. Три минути след това домакините получиха дузпа. Гакпо центрира от корнер, а след въздушно единоборство топката се озова на земята. Жота постави тялото си между нея и Холдинг, който закачи крака му отзад. Салах изпълни 11-метровия наказателен удар, но за втори път през този сезон не уцели вратата от бялата точка, както направи и в мача с Борнемут.

В 57-ата минута Робртсън проби отляво, Холдинг отклони топката, която стигна отново до Салах, който овладя и стреля, но Рамсдейл изби. 

В 60-ата минута Клоп включи в игра Тиаго и Нунес, които замениха съответно Къртис Джоунс и Диого Жота.

Ливърпул продължи да доминира много сериозно, а Арсенал почти през цялото време се бранеше в собственото си наказателно поле.

В 74-тата минута Арсенал все пак успя да създаде положение. Джака изведе Мартинели отляво, след което бразилецът опита да намери Сака, но Робъртсън този път се намеси добре, след което Алисон уволни. В 81-вата минута Ливърпул пропусна поредната голяма възможност днес. Холдинг сгреши, след което Салах изведе Нунес очи в очи с Рамсдейл. Стражът на Арсенал обаче спаси, а след това Фирмино не успя да направи добавка. В 85-ата минута Габриел засече с глава центриране на Сака, но стреля право в ръцете на Алисон.

Две минути след това Ливърпул най-сетне изравни. Александър-Арнолд проби отдясно, промуши топката между краката на Зинченко, след което центрира към далечната греда, където Фирмино засече с глава – 2:2.

В добавеното време удар на Александър-Арнолд профуча над вратата. В 94-тата минута Салах отново бе много близо, след като засече от въздуха центриране на Робъртсън, но отблизо стреля над вратата. Египтянинът бе подръпнат, което също му попречи. Само до последния сигнал Ливърпул пропусна още две чисти положения. Рамсдейл първо спаси с върха на пръстите си страхотен фалцов изстрел на Салах. Малко след това стражът на Арсенал парира на голлинията топката, която Конате помисли, че е насочил във вратата. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

master_of_darkness
10.04.2023 08:10

Оправете си заглавието ако сте сериозен спортен сайт. Иначе така приличате на жълт парцал. Нали идеята на журналистите и спортните анализатори е да са безпристрастни. Очевидно във вашият случай, авторът на статията не е. Най - вероятно е тъп болен фен на Ливърпул или Юнайтед. Ама простено му е теп феновете на тея отборчета в България са си такива - реатарди. Ще запаля свещ за теб момче да оздравееш по бързо.

john_scott
09.04.2023 22:36

Кой ,,умник" се прави на баба Ванга?АРСЕНАЛ е бъдещия шампион!!!