Само за ценители: Арсенал и Саутхямптън изиграха мача на сезона във Висшата лига

00:23
Само за ценители: Арсенал и Саутхямптън изиграха мача на сезона във Висшата лига

Лидерът в Премиър лийг Арсенал и последния в класирането Саутхямптън  завършиха 3:3 в изключителен мач от 32-рия кръг на Премиър лийг. Карлос Алкарас шокира домакините с гол още в първата минута,  а бившият играч на лондончани Тио Уолкът удвои резултата за гостите в 14-ата минута. Габриел Мартинели върна едно попадение за Арсенал в 20-ата минута. Хърватският защитник на Саутхамптън Дуйе Чалета-Цар заби трети гол за "светците" в 66-ата минута.  Мартин Йодегор върна един гол за Арсенал в 88-ата минута, а Букайо Сака възстанови равенството 3:3 в последната минута от редовното време.

Така Арсенал записа трето поредно равенство в първенството, като разликата с Манчестър Сити вече е пет точки, но едва ли ще са доволни от поредните загубени точки, тъй като "гражданите" са в убийствена форма, имат два мача по-малко и ще са домакини на Арсенал в средата на следващата седмица в прекия сблъсък между двата тима.

Мениджърът Микел Артета има кадрови проблеми, като няма да може да разчита на Такехиро Томиясу, Вилиам Салиба и Мохамед Елнени. Испанският наставник на "артилеристите" прави две промени в състава си, като Олександър Зинченко, чието възстановяване за мача не бе сигурно, заменя на левия бек Киърън Тиърни, а португалецът Фабио Виейра ще играе вместо Гранит Джака. Артета пак залага на формация 4-3-3, като атаката на тима отново ще се води от Букайо Сака, Габриел Жезус и Габриел Мартинели, а Мартин Йодегор и Томас Партей ще дърпат конците в халфовата линия.

Саутхямптън пък се намира в отчайваща форма, като няма победа в последните си шест срещи в първенството и се намира в неприятна серия от три поредни поражения. Тимът е сериозно застрашен от изпадане в Чемпиъншип и нова загуба със сигурност ще утежни още повече положението му.

Наставникът на "светците" Рубен Селес няма да може да разчита на нападателя си Че Адамс, както и на защитниците Мохамед Салису, Валентино Ливраменто и Хуан Лариос. В отсъстието на шотландеца атаката на Саутхамптън ще водят Карлос Алкарас и Адам Армстронг, заменящ титуляра от предишния мач с Кристъл Палас Джо Арибо, а бившият "артилерист" Тио Уолкът също ще се опитва да тормози защитата на Арсенал. Джеймс Уорд-Праус, Ромело Лавия и Мохамед Елиунуси допълват халфовата линия на "светците".

Не бе изминала и една минута, когато Саутхамптън шокира "Емиратс" и поведе в резултата. Вратарят на Арсенал Аарън Рамсдейл допусна груба грешка и подари топката на Карлос Алкарас. Аржентинецът не се колеба дълго и стреля безпощадно в мрежата на "артилеристите" за 0:1 с шут извън наказателното поле, като даде експлозивно начало на двубоя. Арсенал се опита да реагира веднаха, като първо Габриел Мартинели направи опасен проби, последваха и два корнера за домакините, след които Мартин Йодегор стреля, но неточно. Малко след това далечен шут на Зинченко също не намери целта.

И когато изглеждаше, че Арсенал упражнява все по-засилен натиск, дойде второто попадение за Саутхамптън. Светците предприеха чудесна контраатака в 14-ата минута, като Карлос Алкарас изведе чудесно Тио Уолкът, който простреля с лекота Рамсдейл и наказа бившия си отбор за 0:2. Домакините изглеждаха шокирани от развоя на мача, но въпреки това успяха да реагират.  Шест минути по-късно Букайо Сака центрира отлично и Габриел Мартинели успя да намали резултата на 1:2 след хубав удар с десния крак.

Положенията в мача не спираха, като темпото беше изключително бързо. В 25-ата минута дойдоха нови добри ситуации за Саутхамптън, като първо Мохамед Елиунуси стреля с глава, но Рамсдейл спаси, а при добавката на Алкарас стражът на Арсенал отново се намеси добре и отчасти изкупи вината си за грешката си при първия гол за "светците". Три минути по-късно домакините отговориха с опасен удар с глава на Йодегор, който все пак бе неточен. В 36-ата минута пък Ян Беднарек от Саутхамптън се приземи лошо и се контузи, като в крайна сметка бе заменен от Дуйе Чалета-Цар, въпреки че полският защитник имаше желание да продължи мача. Арсенал продължи с натиска си, като в края на полувремето първо опасен удар на Йодегор бе блокиран, а удар с глава на Роб Холдинг бе неточен.

В даденото от съдията 7-минутно продължение последваха нови възможности за "артилеристите". Първо Габриел Жезус бе изведен, но стреля в тялото на стража на Саутхамптън Гавин Базуну. След това пък Бен Уайт отправи опасен удар с глава след корнер, но направилият страхотен мач Карлос Алкарас изби от голлинията и спаси сигурен гол. До края на продължението на първата част опасни удари на Жезус и Бен Уайт бяха блокирани и тимовете се оттеглиха на почивка при резултат 1:2 за Саутхямптън.

Второто полувреме отново започна с натиск на Арсенал. Домакините имаха някои претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от рефера Саймън Хупър. Наставникът на Саутхамптън пък предприе рокада на почивката и извади отчелия се с гол, асистенция и решаващо изчистване Карлос Алкарас, като пусна защитника Лянко на негово място - вероятно поради контузия. Артета също реагира, като вкара в игра Леандро Тросар вместо Фабио Виейра. През първите 15 минути на второто полувреме обаче Арсенал определено се затрудняваше да създава чисти ситуации през Базуну, като имаше само някои опасни центрирания и разбърквания пред вратата на Саутхамптън, но нищо повече.

Така дойде 66-ата минута, когато след изпълнение на корнер Армел Бела-Кочап свали с глава топката към влезлия като резерва Дуйе Чалета-Цар. Хърватският защитник нямаше никакви проблеми и от близост заби с глава топката за 1:3, а защитата на Арсенал отново се представи безобразно. "Артилеристите" опитаха да реагират, като три минути по-късно Габриел Жезус пропусна да уцели вратата след удар от воле. Последва натиск на Арсенал, като бяха блокирани опасни удари на Томас Партей и Букайо Сака. В 83-ата минута отново Сака стреля, но право в ръцете на вратаря на гостите.

И когато изглеждаше, че сякаш всичко е загубено за Арсенал, капитанът на тима Мартин Йодегор избухна с невероятен гол след страхотен далечен изстрел в 88-ата минута. Окрилени от попадението, "артилеристите" изравниха след само две минути. Рийс Нелсън стреля, вратарят на Саутхямптън изби, но Букайо Сака от близост възстанови равенството - 3:3! Натискът на Арсенал стана брутален, като след далечен шут на Леандро Тросар топката срещна напречната греда на гостите, а малко по-късно опасен удар на Рийс Нелсън рикошира и мина на сантиметри от вратата на Базуну. Последваха още претенции за дузпа от страна на домакините, но тя така и не бе отсъдена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация