Андрей Рубльов спечели "Мастърс"-а в Монте Карло

18:58
Андрей Рубльов спечели "Мастърс"-а в Монте Карло

Андрей Рубльов се присъедини към най-престижния клуб на тенисистите от АТР - този на “Мастърс” шампионите.

Руснакът спечели драматичен и интригуващ финал в Монте Карло срещу Холгер Руне с 5:7, 6:2, 7:5 за 2 часа и 36 минути игра.

Рубльов досега беше известен като “краля на АТР 500”, защото титлите му идваха в надпреварите от тази категория, а досега не се беше представял на същото ниво в “Мастърс” или “Големия шлем”.

Няколко пъти в хода на мача инициативата се прехвърляше между двамата тенисисти и зрителите видяха както феноменални изпълнения, така и изключително разочароващи - особено от гледна точка на Руне. Той имаше контрол върху събитията няколко пъти, но сам стана архитект на провала си във втория и третия сет, а дори и отново заслужи освирквания на публиката с необузданите си прояви.

Пътят на Рубльов към трофея изобщо не беше лек, защото той се нуждаеше от трисетови победи срещу Жауме Мунар и Тейлър Фриц, а в другите си два мача мина през тайбрекове - срещу Карен Хачанов и Ян-Ленард Щруф. Нервните изблици на руснака обаче отсъстваха през настоящата седмица, което може да се счете за позитивно развитие в поведението му на корта и съответно предпоставка за трупане на още “Мастърс” купи.

Рубльов е и първият руснак с титла от най-високата категория на АТР на клей от 1990-а насам, когато това направи Андрей Чесноков.

Руне можеше да е двукратен “Мастърс” шампион още преди да навърши 20, но не можа да се справи с напрежението от водещата си позиция в резултата и на самия корт. Редуването на непредизвикани грешки и чудесни удари натежа в негов ущърб към края, като той така и не можа да издържи психически на отговорността да завърши успешно мача.

Все пак, 19-годишният датчанин ще бъде с нов личен рекорд за ранглистата от следващата седмица, когато ще заеме седмото място. Рубльов остава шести, но съкращава изоставането си от петия Стефанос Циципас на малко под 1000 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация