Манчестър Сити беше безпощаден срещу Байерн

00:02
Манчестър Сити беше безпощаден срещу Байерн

Манчестър Сити разби Байерн Мюнхен с категоричното 3:0 в първи мач от най-интересната четвъртфинална двойка в Шампионската лига тази вечер. Головете за "гражданите" отбелязаха  Родри (27'), Бернардо Силва (70') и Ерлинг Холанд (76'), като това бе най-малкото, с което се отърваха германските шампиони, които бяха тотално надиграни от съперника си. По този начин машината на Пеп Гуардиола постигна девета поредна победа във всички турнири и взе отличен аванс преди реванша в Мюнхен. 

Двата отбора не се бяха срещали помежду си от далечната 2014 година, когато си размениха по една победа в груповата фаза на турнира, като последният мач между тях завърши 3:2 за англичаните, a наставник на баварския гранд тогава бе именно Пеп Гуардиола. И двата тима не криеха амбициите си за триумф в най-престижния европейски клубен турнир преди срещата, като испанският мениджър на “гражданите” бе пределно мотивиран в срещата с бившия си отбор. Гуардиола все още преследва трофея в Шампионската лига с Манчестър Сити и Байерн се явяваше грандиозен тест за постигането на тази цел.

Пеп Гуардиола не можеше да използва Фил Фоудън, който все още се възстановява след операция за премахване на апендикс. Гуардиола направи само една промяна в сравнение с победата над Саутхамптън през уикенда, като Бернардо Силва заменя Риад Марез в титулярните 11. Едерсон стартира на вратата, като пред него действаха Джон Стоунс, Мануел Аканжи, Рубен Диаш и  Нейтън Аке. В средата на терена като халфове играха Родри, Кевин Де Бройне и Илкай Гюндоган, а в предни позиции бяха Бернардо Силва, головата машина Ерлинг Холанд и Джак Грийлиш. Формацията на Сити преливаше от схема с трима защитници при атаки до формация с четирима бранители при отбрана, като Джон Стоунс играеше в зависимост от ситуацията в халфовата линия или като краен защитник.

За разлика от колегата си, новият наставник на Байерн Томас Тухел предприе редица рокади в състава си. Toй не можеше да използва контузения Ерик Максим Чупо-Мотинг, а Мануел Нойер и Люка Ернандес също продължават да лекуват тежките си травми. За разлика от титулярните 11 срещу Фрайбург през уикенда, днес Тухел бе оставил на пейката Жоао Кансело, Томас Мюлер и Садио Мане, а в ролята на фалшива деветка действаше Серж Гнабри. Специалистът заложи на Бенжамен Павар,  Матайс де Лихт, Дайо Упамекано и Алфонсо Дейвис в защитата пред Зомер. Йошуа Кимих и Леон Горетцка действаха като опорни халфове, а Льорой Сане и Кингсли Коман сменяха местата си по крилата. Джамал Мусиала пък беше зад вече споменатия Серж Гнабри.

Мачът започна в много интензивно темпо и с атаки и на двата отбора. В 5-тата минута дойде първият удар на Ерлинг Холанд в мача, който обаче бе неточен. Две минути по-късно последва добро центриране на Кевин де Бройне към Илкай Гюндоган, но немският национал не успя да уцели вратата на Зомер след удар с глава. В 11-ата минута пък дойде и първата възможност за Байерн, като Алфонсо Дейвис отправи далечен удар, който мина встрани от Едерсон. Няколко минути по-късно пък Ян Зомер си поигра с огъня, след като за малко не загуби топката в близост до голлинията си от напористия Ерлинг Холанд, но все пак до грешка на стража не се стигна.

В 22-рата минута дойде първият точен удар в мача. Байерн загуби топката пред наказателното си поле, след което Джак Грийлиш чукна топката към Ерлинг Холанд, който стреля, но право в ръцете на Ян Зомер. Четири минути по-късно пък добре най-добрата възможност за баварците дотук. Льорой Сане проби отляво, топката стигна до Джамал Мусиала, който стреля опасно, но ударът му бе блокиран от Рубен Диаш. 

В следващия момент обаче Манчестър Сити откри резултата. След поредната атака на домакините Родри отправи изключителен далечен изстрел с левия крак, с който не остави никакви шансове на Зомер - 1:0 за "гражданите" в 27-ата минута. Седем минути по-късно англичаните пропуснаха златна възможност за втори гол. Кевин Де Бройне центрира, топката рикошира и бе избита от Зомер, след което попадна в Илкай Гюндоган, който отправи опасен удар от близост, но швейцарският страж на баварците спаси сигурен гол и изби в корнер. До края на първата част Манчестър Сити продължи да бъде по-добрият отбор. При нова опасна атака на домакините Бенжамен Павар със сетни усилия изчисти топката след хубав пас на Гюндоган. В последните секунди на първото полувреме пък Льорой Сане пробва далечен шут, но без успех. 

Второто полувреме започна с много активна игра на Байерн и нов далечен удар на Сане, който бе избит от Едерсон, като това бе първият точен удар за баварците. Малко след това, в 49-ата минута, гостите отново направиха добра атака. Джамал Мусиала подаде отлично към най-активния футболист на Байерн Сане, който излезе в добра позиция и стреля, но Едерсон спаси блестящо. 

При следващата атака пък Упамекано и Зомер не се разбраха и допуснаха грешка в защита, като топката попадна в Холанд, чийто опасен удар бе блокиран. В 54-ата минута отново Льорой Сане тества с далечен удар Едерсон, който пак бе на висота и изби. При последвалия корнер пък опасен удар с глава на Матайс де Лихт бе блокиран. Манчестър Сити пък отговори с опасен удар на Нейтън Аке в 57-ата минута, който бе избит в корнер от Зомер. От последвалия къс ъглов удар Кевин де Бройне центрира към Рубен Диаш, който стреля от близост, но швейцарският страж на Байерн отново се намеси великолепно.

Последваха малко по-спокойни минути след вихреното начало на втората част, като за десетина минути чистите положения спряха. Байерн изпълни няколко корнера пред Едерсон, но от тях така и не последва нищо. В 68-ата минута Кевин Де Бройне, който получи контузия по-рано в мача, бе заменен от Хулиан Алварес. Малко по-късно в игра за Байерн пък се появи Садио Мане, който замени Джамал Мусиала. Така дойде 70-ата минута, когато направилият слаб мач Дайо Упамекано направи поредната си груба грешка в защита и топката попадна в Ерлинг Холанд. Норвежецът изигра ситуацията много добре, не се полакоми и центрира към връхлитащия Бернардо Силва, който с глава направи безпомощен Зомер за втори път - 2:0 за Манчестър Сити.

В следващите минути на терена имаше само един отбор - този на домакините. В 76-ата минута Хулиан Алварес пропусна да се разпише, като стреля опасно, но Зомер успя да избие. В следващата минута обаче прошка за баварците нямаше. Бернардо Силва центрира, Джон Стоунс свали с глава към Ерлинг Холанд и головата машина на Ман Сити с лекота се разписа отблизо за 3:0, като това бе 11-о попадение в Шампионската лига през този сезон за норвежеца. Тухел опита да направи нещо и пусна в игра Томас Мюлер и Жоао Кансело, но това не оказа особено въздействие на играта на Байерн. Пет минути по-късно дойде нова възможност за Сити, когато далечен удар на Хулиан Алварес мина на сантиметри от вратата на Зомер.

Три минути преди края на редовното време Родри бе на косъм да се разпише за втори път след удар с глава при центриране от корнер, но направилият добър мач Ян Зомер съумя да избие.  До края на срещата Байерн така и не успя да направи каквото и да било пред вратата на Едерсон и срещата приключи с категорична и заслужена победа за Манчестър Сити.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация