Челси сложи край на лошата серия с успех над Лийдс

20:46
Челси сложи край на лошата серия с успех над Лийдс

Челси прекъсна негативната си серия от пет последователни двубоя без победа и надделяха с минималното 1:0 в домакинството си на Лийдс в мач от 26-ия кръг на Премиър лийг. Единственото попадение бе дело на Уесли Фофана в 53-ата минута. Лондончани отново създадоха противоречиви впечатления в поведеинето си, като изиграха силни минути в началото и на двете полувремена, но впоследствие отстъпваха в поведението си и даваха възможност на йоркширци да задържат топката.

“Сините” започнаха по-добре срещата и демонстрираха много по-сериозна активност в предни позиции при пресата и офанзивните действия в сравнение с последните двубои на тима. Отлична възможност се откри пред Кай Хаверц в 15-ата минута, когато при една контраатака германецът бе изведен сам срещу вратаря, но ударът му бе спасен с една ръка от Илан Мелие.

В 19-ата минута домакините имаха сериозни претенции за дузпа при една намеса на Люк Ейлинг срещу Уесли Фофана в наказателното поле след корнер, но Майкъл Оливър подмина ситуацията. Само три минути по-късно нова добра атака отдясно доведе до удар на оставения напълно свободен около дъгата Жоао Феликс, който отправи хубав удар, но той срещна десния стълб на вратата.

Само минута или две след това и Бен Чилуел, който до този момент бе много активен по левия фланг, се свлече на тревата в пеналта, но реферът отново не уважи претенциите на домакините. Левият бек получи нова добра възможност десетина минути след това, когато нова дълга диагонална топка го намери в наказателното поле сам, но ударът му премина покрай вратата.

Постепенно гостите от Лийдс успяха да изнесат играта в малко по-предни позиции и да задържат топката за малко по-дълги периоди от време. В 35-ата минута те получиха възможност да изпълнят и фал от добра позиция, но не успяха да застрашат достатъчно Кепа Арисабалага. Минута преди края на първата част Калиду Кулибали трябваше да се намесва решително с шпагат на границата на наказателното поле, за да предотврати излизане на Брендън Аарънсън очи в очи с вратаря на домакините.

Челси имаше нова добра възможност в самото началото на втората част, когато Рахийм Стърлинг получи в наказателното поле и първо той, а впоследствие и Рубен Лофтъс-Чийк пробваха да стрелят, но неуспешно. “Сините” успяха да открият резултата в 53-ата минута, когато поредното центриране от корнер намери Уесли Фофанах, който бе отскочил много високо и прати топката в мрежата за 1:0.

В минутите след попадение Лийдс отново опита да бъде малко по-застрашителен в предни позиции и играчите в бяло отправиха два удара по посока на вратата на Кепа Арисабалага. В 65-ата минута Макс Аарънсън влезе в наказателното поле и опита да пусне топката успоредно, но Кепа се намеси и отклони. В минутите след попадението Греъм Потър върна своя тим малко по-назад, а след това замени Рахий Стърлинг и Жоао Феликс с Конър Галахър и Денис Закария, което бяха подчертано по-дефанзивни промени.

Двата отбора си размениха по една опасна атака за по-малко от минута четвърт час преди края на редовното време, когато първо Конър Галахър отне в средата на терена и впоследствие подаде добре към Карни Чуквуемека, но той се провали при овладяването. В ответната атака Вилфред Ньонто влезе в наказателното поле и се опита да върне към свой съотборник зад гърба на бранителите в синьо, но топката бе пресечена. В последните секунди домакините създаваха впечатление за несигурност и отиграванията им станаха доста нервни, но въпреки това се добраха до победата.

Челси се поздрави с победа и грабна три точки, които обаче отново ги оставиха едва на десетото място в класирането на Премиър лийг с 34 пункта. Лийдс продължава да е точно над чертата на опасната зона с 22 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация