Лондонското дерби между Уест Хям и Челси завърши без победител

16:57
Лондонското дерби между Уест Хям и Челси завърши без победител

Челси записа трето поредно равенство в Премиър лийг и общо осмо последователно гостуване във всички турнири без победа, след като направи 1:1 с Уест Хям Юнайтед на „Лондон Стейидъм“ в 120-ото дерби между двата отбора. Тимът на Греъм Потър изигра силно първо полувреме, в което много добро впечатление направиха новите попълнения Енцо Фернандес и Жоао Феликс. Двамата изработиха и гола, с който Челси поведе в 16-ата минута, когато португалецът се разписа за първи път с екипа на„сините от Лондон“. Бившият играч на Челси Емерсон Палмиери обаче изравни резултата в 28-ата. През първата част още две попадения на тима от „Стамфорд Бридж“ бяха отменени заради засади. След почивката пък гол на Соучек бе анулиран след намесата на ВАР по същата причина. В края гостите имаха претенции и за дузпа, но такава не бе отсъдена. Така Челси остава с едва две победи в последните си 13 мача в първенството.

Уест Хям е на две точки  над зоната на изпадащите, докато тимът на Греъм Потър в момента заема деветото място и изостава на девет пункта от четвъртото място. „Чуковете“ бяха загубли четири от последните пет сблъсъка с лондонския си съперник преди днешния мач. 

Жоао Феликс се завърна сред титулярите на Челси, след като изтърпя наказанието си от три мача. Нони Мадуеке започна за първи път, Рубен Лофтъс-Чийк също намери място сред 11-те. Мейсън Маунт, Хаким Зиеш и Конър Галахър седнаха на пейката. Най-скъпите нови попълнения – Енцо Фернандес и Михайло Мудрик, очаквано започнаха, а Пиер-Емерик Обамеянг отново не попадна в групата на „сините“.

Дейвид Мойс заложи на същия състав, който започна и при равенството с Нюкасъл преди седмица. Това означаваше, че Тило Керер отново бе титуляр в центъра на защитата на Уест Хям, Микаел Антонио водеше атаката, докато Лукас Пакета бе партньор на Деклан Райс в средата на терена.

Дербито стартира динамично. В четвъртата минута Феликс, който бе доста активен в началото, изведе добре Лофтъс-Чийк, който влезе в наказателното поле, но се забави с подаването и Фабиански улови топката след опита му за центриране. В деветата Феликс изскочи зад отбраната на „чуковете“ и технично копна топката над Фабиански. Кълбото срещна гредата, след което португалецът сам направи добавка. Попадението обаче бе отменено заради засада.

Лошата новина за Дейвид Мойс бе, че Лукас Пакета получи контузия и трябваше да бъде заменен от Соучек.

Челси продължи да играе по-добре и в 16-ата минута гостите взеха преднина след гол, в чието изработване взеха участие три от звездните нови попълнения. Мудрик отне топката с шпагат от Боуен, който претендираше, че е бил фаулиран, но сигнал не последва. Атаката премина през Кукурейя, след което Енцо Фернандес центрира перфектно в наказателното поле, където Феликс засече от въздуха, вкарвайки първото си попадение за Челси. Този път засада нямаше.

В 23-тата минута ново попадение на Челси бе отменено заради засада. Мудрик изведе Хавертц, който премина много добре покрай Фабиански и прати топката във вратата му, но радостта му бързо бе попарена от флага на страничния съдия. Малко след това отново Хавертц се оказа в засада. 

След средата на полувремето обаче Уест Хям вдигна нивото. Керер засече с глава центриране на Боуен, но топката премина встрани от вратата. В 28-ата минута защитата на Челси проспа една ситуация и си плати скъпо за това. Боуен отклони с глава центриране отдясно на Цоуфал, топката стигна до Емерсон Палмиери на далечната греда и бившият играч на Челси я прати във вратата на Кепа за 1:1.

Челси доминира до почивката, но така и не успя да стигне до нов гол. Удари на Мадуеке и Феликс бяха избити от Фабиански, а Бадиашил стреля с глава над вратата.

Второто полувреме не бе толкова динамично и с толкова положения, колкото първото. В 57-ата минута много опасно центриране на Рийс Джеймс бе отклонено с глава от Антонио, след което топката премина встрани от далечната греда. В 75-ата Чилуел проби отляво и центрира към Хавертц, който засече на близката греда с глава, но топката премина встрани. Три минути удар на Фернандес от въздуха също профуча встрани от целта.

В 82-рата минута „чуковете“ помислиха, че са стигнали до пълен обрат, след като удар на Райс с глава бе избит от Кепа, след което Соучек прати топката във вратата. Попадението обаче бе отменено след намесата на ВАР заради засада на халфа.

В 88-ата минута играчите на Челси поискаха дузпа, след като топката срещна ръката на Соучек в опита му да блокира Галахър. ВАР прегледа ситуацията и наказателен удар не бе отсъден, макар че изглеждаше, че има основания за дузпа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация