Преди кръга в Англия

12:27
Преди кръга в Англия
Събота и неделя ни предоставят поредната доза футбол от Премиершип, едно от най-вълнуващите първенства в света. Този уикенд ще станем свидетели отново на доста интересни и интригуващи сблъсъци като гостуването на Челси на Болтън, Фулъм срещу Ливърпул, Манчестър Юнайтед - Блекбърн, Евертън - Астън Вила, Бирмингам Манчестър Сити и остана един от най-интересните двубои - лондонското дерби между Арсенал и Тотнъм.

Вълнуващият уикенд ще започне на "Емирейтс", където Арсенал посреща кръвния си враг Тотнъм. Този сблъсък обещава да бъде интригуващ като се има в предвид позицията на двата отбора в класирането, а именно 3-и и 4-и. Двата тима са с еднакъв актив точки и Хари Реднап се надавя, че в тази среща неговите момчета ще докажат, че имат място в топ 4, което ще им даде класиране в Шампионската лига. Справка в статистиката показва, че последният мач между двата отбора на този стадион е завършил при драматичния резултат 4:4. Това бе и първия официален мач начело на Хари Реднап начело на Спърс. Арсенал ще бъде допълнително мотивиран и с приповдигнато самочувствие, след като през седмицата успя да отстрани Ливърпул от Карлинг къп с резултат 2:1. Като погледнем към представянето на "топчиите", ще забележим, че защитата не е тяхната силна страна, но когато топката попадне в нападателите им, почти сигурно се стига до опасно положение пред вратата на противника. Това се доказва и от представянето на тима като домакин от началото на сезона – 4 победи от 4 мача и голова разлика 17:4. На страната на домакините е и една традиция - под ръководството на Арсен Венгер Арсенал не е записал загуба в първенството срещу Тотнъм от 10 години. От своя страна Спърс се представят доста успешно от началото на сезона под ръководството на Хари Реднам, който напълно преобрази отбора и накара феновете да мечтаят за нещо повече от анонимността на класирането в средата на таблицата. Малко горчив привкус към представянето на гостите остави загубата в миналия кръг като домакин от Сток Сити, но това поражение не може да развали доброто впечатление до сега. От състава на Арсенал срещата ще пропуснат Уолкът, Денилсон и Уилшър, а от Тотнъм може да отпадне Аарън Ленон, който има проблеми с коляното.

Вероятни състави:
Арсенал: Алмуня, Саня, Галас, Вермаален, Клиши, Сонг, Фабрегас, Ебуе, Диаби, Аршавин и Ван Перси.
Тотнъм: Гомез, Чорлука, Уудгейт, Басонг, Асу-Екото, Бентли, Хъдълстоун, Паласиос, Кранчар, Крауч и Кийн.

Водачите в класирането Челси ще пътуват на северозапад до "Рийбок Стейдиъм" в сблъсък с Болтън в един от седемте мача, започващи в 17:00 часа. Тези два отбора се срещнаха през седмицата в турнира Карлинг къп и сините от Лондон спечелиха категорично с 4:0. Но сега Болтън ще се опитат да затруднят Челси повече, понеже за тях оставането в Премиершип е по-важно от продължаване напред в Карлинг къп. Момчетата на Карло Анчелоти взеха да изпускат пара и загубиха последните си две гостувания съответно срещу Уигън и Астън Вила, но като домакин сините са безпогрешни и от 5 мача имат 5 победи. От друга страна формата на Болтън в момента е впечатляваща и под ръководството на Гари Мегсон са постигнали 11 точки от последните си 6 мача, като загубиха само гостуването си на Манчестър Юнайтед. В състава на Челси се завръщат Никола Анелка и Петър Чех. Под съмнение за срещата са Калу, Иванович, Ашли Коул, Босингва и Жирков. Тази форма на Болтън и не добрата игра на Челси предвещава труден мач за Карло Анчелоти.

Вероятни състави:
Болтън: Яскелайнен, Самуел, Рикетс, Кейхъл, Найт, Тейлор, Муамба, Коен, Гарднер, Дейвис и Класнич.
Челси: Чех, Белети, Тери, Карвальо, Коул, Есиен, Балак, Лампард, Джо Коул, Анелка и Дрогба.

В друга среща от 17:00 ч. съперникът на ЦСКА в Лига Европа Фулъм посреща отбора на Рафа Бенитез Ливърпул, който в последния кръг победи Ман Юн като домакин с 2:0. За Карлинг къп "мърсисайдци" загубиха от Арсенал, може би защото Бенитез бе заложил на играчи, които по-малко попадат сред титулярите, а и испанецът е известен с своята ротация на футболистите, която налага в състава. Вероятно целта бе играчите да се съхранят именно за тази среща и да успеят да продължат победната си серия. Фулъм през този сезон предлага една доста стегната и пестелива игра, която носи успех на \'котиджърс” както в Англия така и в Европа. Домакините ще бъдат и допълнително мотивирани от частичния обрат, който постигнаха като гост на Ман Сити. След като губеше в резултата с 0:2, Фулъм успя да докара нещата до 2:2. Добра новина за домакините е завръщането в състава на Дани Мърфи, който ще се изправи срещу бившия си отбор. Напрежението в тази среща ще бъде в състава на Бенитез, защото неговите футболисти нямат право на повече грешки. Загуба от Фулам би означавала голямо изоставане от водачите в класирането Челси и Ман Юн. Очаква се Фернандо Торес да повтори представянето си от последните срещи и да изведе Ливърпул до победа. Акуилани също би могъл да попадне сред избранниците на Бенитез за това гостуване. От състава отпада Глен Джонсън заради травма.

Вероятни състави:
Фулъм: Шварцер, Пейнтсил, Хюз, Хагеланд, Кели, Дъф, Грийнинг, Байрд, Демпси, Камара и Замора.
Ливърпул: Рейна, Шкъртел, Карагър, Агер, Инсуа, Бенаюн, Машчерано, Лукас, Аурелио, Кайт и Торес.

След загубата на "Анфийлд" сър Алекс Фъргюсън иска задължителна победа от футболистите си на Олд Трафорд срещу Блекбърн. Мениджърът на "червените дяволи" остана изключително разочарован не само от резултата срещу Ливърпул, а и от представянето на отбора си. Като домакин Манчестър Юнайтед се представят много добре от началото на сезона и от 5 мача имат 4 победи и 1 реми. Проблемната област в състава е защитата, породена от слабата форма на Видич и Фърдинанд. Вероятно днес титуляри ще започнат О’Шей и Еванс. За отбора на Блекбърн тази среща е поредният тежък тест в борбата за оцеляване. Гостите имат лоши спомени при последното си гостуването и загубата от Челси с катастрофалното 5:0. Така днес във второто си поредно тежко гостуване футболистите ще се опитат да не загубят с подобен резултат. Далеч от дома отборът на Блекбърн е загубил всичките си срещи и е допуснал цели 16 гола във вратата си. В състава на Фъргюсън контузени са – Флетчър, Парк, а наказан е Гари Невил. За съдия на срещата е назначен Фил Даут, като Ман Юн е спечелил едва 5 от 12 мача под негово ръководство.

Вероятни състави:
Ман Юн: Ван дер Саар, О’Шей, Еванс, Евра, Нани, Андерсон, Карик, Валенсия, Рууни, Оуен.
Блекбърн: Робинсън, Салгадо, Нелсен, Живе, Олсен, Емертон, Нзонзи, Андрюс, Педерсен, Дън, Ди Санто.

Много от заглавията в английската преса през последните седмици са свързани с бъдещето Фил Браун начело на Хъл Сити, но въпреки това ръководството опроверга всички слухове за неговото освобождаване. Днес отборът се изправя като гост срещу изненадата на сезона Бърнли и при загуба шефовете на "тигрите" може би ще се замислят сериозно дали Браун е точният човек за този пост. Гостуванията не са силната страна на Хъл Сити. Справка с последните мачове като гост показва 1 равенство и 4 загуби далеч от дома. От своя страна Бърнли се представя успешно като домакин и е постигнал 4 победи и 1 загуба. Като една от победите бе срещу Ман Юн във втория кръг. Домакините ще се опитат да затвърдят мнението, че техният стадион е труден за превземане. Контузени в състава на "виненочервените" са Патерсон, МкКан и Родригез. Джими Булард пропуска срещата за Хъл.

Вероятни състави:
Бърнли: Пени, Алекзандър, Джордан, Миърс, Бикей, Колдуел, Карлайл, Елиот, Блейк, Флетчър, Нъджент.
Хъл Сити: Уорнър, Гарднър, Доусън, Менди, Сайате, МкШейн, Хънт, Джеовани, Марни, Олофинджана, Хеселинк.

Портсмут се намира под обстрела на Футболната асоциация, която забрани на отбора да регистрира нови играчи. Мениджърът на южняците Пол Харт ще се опита да се абстрахира от тези административни проблеми, за да може да насочи изцяло вниманието си към изваждане на тима от зоната на изпадащите. Домакините имат едва 4 спечелени точки през сезона, което им отрежда последното място в класирането. Тези пунктове са спечелени като гост, като домакин те все още нямат спечелена точка и в 5 срещи са регистрирали 5 поражения. Пол Харт се надява днес да се поздравят с първите си точки спечелени на собствен терен. Противник на изпадналия в сериозни затруднения Портсмут е Уигън. В последния кръг гостите нанесоха първа загуба като домакин на Бърнли и сега ще се опитат да продължат с доброто си представяне като гости. Уигън има 2 победи и 3 загуби в гостувания. Заради контузии от отбора на Портсмут отпадат Диоп и Хрейдарсон. Уигън няма проблеми с контузени състезатели.

Вероятни състави:
Портсмут: Джеймс, Финан, Уилсън, Кабул, Бен-Хаим, Уебда, Боатенг, О’Хара,
Мокоена, Смит, Диндане.
Уигън: Полит, Мелхиот, Бойс, Брамбъл, Гомез, Н’Зогбия, Томас, Диаме, Родайега, Коумас, Скотланд.

Друг от интересните двубои е този между намиращият се на 14-о място в класирането Евертън и 7-ия Астън Вила. "Карамелите" разочароват от началото на сезона и са в лоша серия от 5 мача без победа във всички състезания. Лъч надежда в представянето на Евертън е нападателят Луис Саха, който има отбелязани 6 гола. Това е единственият факт, който радва Дейвид Мойс и той се надява именно Саха да направи черен деня на вратаря на Вила. Сезонът започна доста трудно за Дейвид Мойс, като неговият отбор успя да спечели едва 3 от 9 мача, което е недостатъчно за амбициите на "карамелите". В състава на "мърсисайдци" на разположение след контузии ще бъде защитникът Лейтън Бейнс. Гостите са непобедени в последните 6 мача срещу Евртън и Мартин О’Нийл се надява тази традиция да бъде продължена. Наставникът на Вила има доста проблеми с контузени състезатели. До последния момент няма да се знае дали на негово разположение ще бъдат Емил Хески и Рио-Кокър. Мойс няма да може да разчита поради травми на Фил Невил, Ягиелка, Артета, Пиенар, Билялетдинов и Аничебе.

Вероятни състави:
Евертън: Хауърд, Нейл, Йобо, Дистен, Байнс, Кейхил, Фейлайни, Хейтинга, Гослинг, Якубу, Саха.
Астън Вила: Фридел, Куейар, Дън, Колинс, Шорей, Милнър, Сидуел, Петров, Йънг, Агбонлахор, Карю.

Съндърланд ще се стреми да запази добрата си форма на "Стейдиъм ъф Лайт" при домакинството си срещу Уест Хям. "Черните котки" не успяха да продължат добрата си серия след победата над Ливърпул и загубиха последната си среща като гост на Бирмингам с 1:2. От своя страна Уест Хям успя да се върне в мача с два късни гола и да спечели ценна точка срещу Арсенал на "Ъптън Парк". Футболистите на Джанфранко Дзола се намират в зоната на изпадащите и ще имат за цел до края на сезона да се спасят от изпадане в Чемпиъншип. И двата отбора имат доста кадрови проблеми. В Съндърланд се притесняват дали голмайсторът на отбора Дарън Бент ще бъде възстановен за мача. Бившият футболист на Тотнъм се намира в изключителна форма и е на 2-ро място сред голмайсторите на Премиершип. Друг нападател може да не вземе участие в срещата – Фрейзър Кембъл. Той се контузи в мача от Карлинг Къп срещу Астън Вила. Отсъстващи са още Зенден, Кетърмол, Менса, Бардсли. В последните срещи във водеща фигура в отбора на "чуковете" се превърна Диаманти, който отбеляза изравнителния гол срещу Арсенал в миналия кръг. Диаманти ще бъде на линия за тази среща и Дзола се надява, че той ще повтори добрата си игра от последните си прояви на терена. Срещата пропуска капитанът Скот Паркър заради наказание, Кийрън Дайър, Боа Морте и трайно контузения Дийн Аштън.

Вероятни състави:
Съндърланд: Гордън, Бардзли, Фърдинанд, Търнър, Ричардсон, Малбранк, Кана, Хендерсон, Рийд, Бент, Джоунс.
Уест Хям: Грийн, Спектър, Томкинс, Ъпсън, Илунга, Бехрами, Ковач, Ноубъл, Колисън, Коул, Диаманти.

Друга среща от кръга противопоставя добре представящия се отбор на Сток Сити срещу новака Уулвърхямптън. Сток претърпяха тежка загуба в Карлинг къп като гост на Портсмут с резултат 4:0. Тази загуба бе допълнена и от проблем със самолета, с който пътуваха футболситите. Наложи се самолетът им да кацне аварийно, което изплаши доста играчите и ръководството на Сток Сити, но днес те се надяват да покажат, че са забравили всичко лошо, което им се случи през седмицата. В последната си среща от първенството момчетата на Тони Пулис шокираха Тотнъм и ги победиха на "Уайт Харт Лейн" с 1:0. Това бе втора поредна победа за Сток Сити. Пулис се надява в състава да се завърне титулярният страж Томас Сьоренсен. Друг проблем е наказанието на Роберт Хут. Санли Тунчай се очаква да започне сред титулярите след добрите си прояви в последните мачове. Уулвс се намира едно място над зоната на изпадащите с актив от 9 точки. Мениджърът Мик МкКарти е обнадежден от постигнатите равенства срещу Евертън и Астън Вила и днес се надява неговите момчета да спечелят 3 точки. В състава след контузия се завръща австрийският гигант Стефан Майерхофер. Същото важи и за взетия под наем от Челси Майкъл Мансиен.

Вероятни състави:
Сток Сити: Сьоренсен, Уилкинсън, Файе, Колинс, Шоукрос, Делап, Етерингтън, Уайтхед, Диао, Фулър, Бийти.
Уулвърхяптън: Хенеси, Зубар, Бера, Крадок, Елокоби, Кайтли, Едуардс, Хенри, Кастильо, Дойл, Ебанкс-Блейк.

Бирмингам
посреща на Сейнт Андрюс многомилионния отбор на Марк Хюз Манчестър Сити. В миналия кръг Сити изпусна победата, след като водеше 2:0 срещу Фулъм и допусна изравняване до 2:2, загубвайки ценни точки в борбата за класиране в топ 4. Феновете останаха изключително недоволни от този мач и освиркаха футболистите. Марк Хюз заяви, че разбира феновете и ще се опита в тази среща момчетата му да спечелят 3-те точки и да компенсират загубата като домакин. Ако погледнем фактите, ще разберем, че Ман Сити не се представя добре в последно време и от 5 мача са спечелили едва 6 точки, актив, който е твърде малък за отбор с амбициите на "гражданите". Междувременно в състава на домакините се усеща нотка на надежда, след като китайски бизнесмен пое отбора и обеща на мениджъра Алекс Маклийш 40 милиона паунда за трансфери през зимата. Тази новина малко измести фокуса върху Маклийш, след като много от феновете на Бирмингам са недоволни от дефанзивния стил на игра, практикуван от него. След победата над Съндърланд домакините ще се опитат да спечелят още една победа днес, за да си осигурят спокойствие за следващите срещи. Дошлият под наем от Ман Сити вратар Джо Харт не може да играе в тази среща, въпреки това в състава след контузии се завръщат Еспиноза, Мартин Тейлър и Маркъс Бент. От своя страна Марк Хюз очаква да бъдат възстановени за срещата Коло Туре и Мартин Петров. Уейн Бридж и Белами също са на линия. Срещата ще пропуснат Онуоха и Робиньо.

Вероятни състави:
Бирмингам: Тейлър, Кар, Джонсън, Дан, Риджуел, Бойер, Ларсон, Фергюсън, МкФадън, Жером, Бенитез.
Ман Сити: Гивън, Забалета, Туре, Лескът, Бридж, Айрланд, Райт-Филипс, Бари, Белами, Тевез, Адебайор.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Tovalan
31.10.2009 12:44

Статията е много хубава, благодаря за информацията. *beer*