Лука Дончич с мач за историята срещу Ню Йорк Никс

11:30
Лука Дончич с мач за историята срещу Ню Йорк Никс

Мегазвездата на Далас Маверикс Лука Дончич не просто изигра поредния си изумителен мач за своя тим, но и направи най-силното си представяне в досегашната си кариера при изключително драматичната победа със 126:121 след продължения в домакинството срещу Ню Йорк Никс.

Дончич беше неудържим през цялата вечер и завърши двубоя с личния си рекорд от 60 точки. Към тях той добави впечатляващите 21 борби и 10 асистенции. Така словенецът стана първият баскетболист в историята на НБА с „трипъл-дабъл“, включващ поне 60 точки, 20 борби и 10 асистенции.

Въпреки силните изяви на Дончич през целия мач, Ню Йорк спечелиха всяка една от първите три четвърти и така преди началото на последната водеха с 92:82. Никс запазиха предимството си и 34 секунди преди края, когато водеха комфортно със 112:103 и изглеждаха сигурни победители. Далас обаче не се предадоха и съумяха да заличат целия пасив и да пратят мача в продължения.

Четири секунди преди края на редовното време Дончич изпълни два фала, като след първия резултатът беше 113:115 в полза на противника. Затова той нарочно пропусна втората си стрелба от наказателната линия и секунда преди края вкара кош за 2 точки, с което осигури допълнителни пет минути за определянето на победител. В тях словенецът отбеляза още 7 точки, а Маверикс спечелиха продълженията с 11:6 точки и така се поздравиха с крайния успех със 126:121.

Това е историческа победа за Далас, тъй като в последните 20 сезона на НБА в нито един от 13884 мача даден отбор не беше успял да заличи изоставане от поне 9 точки при 35 или по-малко секунди до края на мача. Спенсър Динуиди допринесе с 25 точки, а Кристиан Уууд се отчете с 19 точки и 9 борби. Най-добър за Ню Йорк беше Куентис Граймс с 33 точки, а Джулиъс Рандъл и Мичъл Робинсън добавиха съответно по 29 и 20 точки.

Това беше четвърти пореден успех за Маверикс, които са шести в Западната конференция с 19 победи и 16 загуби. Никс пък не са спечелили нито един от последните си 4 мача и също са шести, но в Източната конференция с 18 успеха и 17 поражения.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация