Исторически момент: САЩ вече не са първа сила в баскетбола

18:02
Исторически момент: САЩ вече не са първа сила в баскетбола

За първи път отбор, различен от Съединените щати, е начело в световната ранглиста на ФИБА за мъже. Испания узурпира първото място, детронирайки абсолютния хегемон - САЩ. Историческият момент стана факт днес, след като от ФИБА публикуваха актуализираното класиране. 

- Испания води пред САЩ с 1,1 точки.

- Отборът на САЩ държеше първото място от създаването на ранглистата преди близо 20 години.

- Класирането се формира по специална система, която отчита резултатите от международните мачове на националните гарнитури.

Предистория

САЩ завърши на седмо място на световното първенство в Китай, спечели злато на Олимпиадата в Токио (американците загубиха първия си мач с Франция) и завърши трети на Амери Къп през септември (турнир на страните от Северна и Южна Америка).

Междувременно Испания спечели световното първенство през 2019 г., загуби от американците на четвъртфиналите на Олимпийските игри, след което спечели ЕвроБаскет през септември.

От 2017 г. ФИБА ​​класира отборите въз основа на система от мачове и победи, а резултатите важат в продължение на шест години. Така че, когато отборът на САЩ завърши на седмо място под ръководството на Грег Попович през 2019 г. в Китай (със загуби от Франция и Сърбия), стигмата от тези поражения ще тежи на отбора до 2025 г.

Какво причини падението на САЩ?

Загубата на първото място реално стана факт след поражението от Бразилия миналия петък във Вашингтон. Към момента отборът на САЩ не се е класирал за световното ​​във Филипините през следващото лято, като претърпя две загуби в 10 мача от квалификациите. Освен това американците загубиха от Франция на Токио '20, бяха на крачка да го сторят отново на финала (пак срещу "петлите). Янките са две от две и в приятелски мачове в този период, а положението става още по-тежко за тях като се добавят двете поражения на Мондиала в Китай.

Питате се защо четвърто поредно злато от Олимпийски игри няма по-голяма тежест? - Те не са събитие под егидата на ФИБА, а в тези на ФИБА американците просто не бяха толкова убедителни.

Къде сме ние?

България е класирана на 48-о място, което е отстъпление с една позиция. Родните национали са само с 0,1 точки зад тима на Великобритания. Следващите мачове за момчетата на Росен Барчовски са през февруари срещу Румъния (23.02) и Португалия (26.02) и са от голямо значение за преодоляването на предквалификациите за ЕвроБаскет.

ТОП 10

1. Испания - 758.6

2. САЩ - 757.5

3. Австралия - 740.3

4. Аржентина - 734.3

5. Франция - 715.0

6. Сърбия - 710.9

7. Словения - 704.3

8. Литва - 669.5

9. Гърция - 665.9

10. Италия - 646.6

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация