Сашо Везенков блести в Евролигата

01:22
Сашо Везенков блести в Евролигата

Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос регистрираха втората си поредна и общо шеста победа от началото на сезона в Евролигата. Българският национал и отборът му триумфираха при гостуването си на Байерн Мюнхен с крайното 82:71 (27:11, 13:23, 27:20, 15:17) в двубой от осмия кръг на най-силния клубен европейски баскетболен турнир.

По този начин момчетата на Йоргос Барцокас се утвърдиха на втората позиция във временното класиране на надпреварата с баланс от 6 победи и 2 загуби, докато баварците остават на предпоследната 17-а позиция с актив от 2 успеха и 6 поражения. Следващият мач на Везенков и компания в турнира е във вторник, когато гърците ще имат тежко гостуване на Макаби Тел Авив в Израел.

А тази вечер Александър Везенков записа още едно най-добро постижение в своята кариера сред най-добрите. Националът регистрира рекорден коефициент на полезно действие от 43 в мача (предишният му беше 41), след като завърши с дабъл-дабъл от 20 точки, 13 борби, 4 асистенции и 1 открадната топка, без да допусне нито една грешка в нападение. Везенков бе 2/2 при стрелбата от зоната за две точки, 2/5 от тройката и 10/10 от наказателната линия. Крилото постигна всичко това за 30 минути на паркета, като не игра единствено в посредствената втора четвърт, в която резервите на гръцкия гранд разочароваха с представянето си и се наложи през второто полувреме българинът и останалите титуляри да затварят мача в своя полза.

Отборът на Олимпиакос записа повече от убедително начало на мача, в основата на което бяха Александър Везенков и Айзея Кенън. Двамата отбелязаха 14 от първите 21 точки на своя тим, като по този начин "червено-белите" се отскубнаха напред с двуцифрена преднина при 6:21 в своя полза. Българският национал бе изумителен до този момент и още преди края на първата четвърт имаше 9 точки, 4 борби и 2 асистенции, извеждайки отбора си напред с 16-точкова преднина при 9:25. 

Нападението на баварците не вървеше, като си личеше липсата на организация срещу силната игра в защита на гръцкия гранд. Във втората четвърт домакините се постабилизираха, но така и не успяха да съкратят голяма част от разликата. Напротив, тройка на Костас Слукас и лесен кош на Шакийл МакКисик помогнаха на Олимпиакос да държи дистанцията в рамките на 16 точки при 22:38. Треньорът на гърците Йоргос Барцокас обаче взе решение да доиграе втората четвърт с резервните си състезатели, оставяйки Везенков, Уолкъп, Папаниколау, Фал и Кенън на пейката. Така Байерн се окопити и успя да запише забележителна серия до края на първото полувреме, чрез която стопи разликата до шест точки при 34:40.

В началото на третата четвърт всичко на терена се промени с влизането на титулярите на Олимпиакос на паркета. Везенков и съотборниците му отново качиха разликата до двуцифрените измерения и вече можеха да дишат по-спокойно при аванс от 12 точки в средата на периода - 44:55. Страхотен в третата четвърт бе центърът Мустафа Фал, който доминираше под коша на Байерн. Дистанцията се движеше между 10 и 15 точки в хода на четвъртината, а забивка на Костас Папаниколау в последната секунда от периода оформи резултат 54:67 в полза на Олимпиакос преди началото на последната четвърт. Везенков пък вече имаше 18 точки на сметката си и се нуждаеше от още една борба за дабъл-дабъл. 

Баварците пък все още не бяха готови да се откажат и показаха характер в началото на финалната част, в която намалиха дефицита си до девет точки при 60:69. Неспортсменско нарушение на Везенков срещу Айзък Бонга обаче позволи на Байерн да достигне до петточково притежание, след като Бонга вкара двата си фаула, а Касиъс Уинстън наниза тройка за 65:69 с оставащи около четири минути на таблото. 

Успешни наказателни изстрели на Томас Уолкъп и Янулис Ларенцакис обаче възстановиха деветточковата преднина на гостите, преди тройка на Отело Хънтър да намали дефицита на баварците до пет точки при 71:76 на влизане в последните 60 секунди от мача. Ключова борба в нападение и нови две точки от Везенков се оказаха много ценни за удържаната преднина от страна на неговия отбор, който записа успех с крайното 71:82.

Мустафа Фал се нареди втори по резултатност с актив от 16 точки и 5 борби, а Костас Слукас наниза 13 точки от резервната скамейка.

Огниен Ярамаз реализира 12 точки за отбора на Байерн, докато Айзък Бонга се отчете с 11 точки и 6 борби.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация