Автогол на Миленкович в заключителните минути подари трите точки на Милан

22:00
Автогол на Миленкович в заключителните минути подари трите точки на Милан

Шампионът Милан записа драматичен домакински успех с 2:1 над Фиорентина в двубой от 15-ия кръг на Серия "А", който беше последен и за двата тима през тази година. Звездата на "росонерите" Рафаел Леао им даде ранен аванс. Той обаче беше заличен от изравнителното попадение на Антонин Барак, за когото дори не беше планирано да бъде титуляр. Все пак победата отиде при миланския гранд след автогол на Никола Миленкович в добавеното време.

Стефано Пиоли извърши цели пет промени след разочароващото нулево реми с Кремонезе. В защита се завърнаха Пиер Калюлю и наказаният Тео Ернандес за сметка на Симон Кяер и Фоде Бало-Туре. Жуниор Месиас отсъстваше поради травма и това даде шанс на Раде Крунич да бъде титуляр. Този път липсваха Дивок Ориги и Анте Ребич в 11-те, поради което Леао и Оливие Жиру, който беше наказан в предишния двубой, започнаха от първата минута. Гостите също бяха подредени в 4-2-3-1 с Артур Кабрал на върха на атаката. Джакомо Бонавентура беше предвиден като титулярен плеймейкър, но се контузи на загрявката и така Барак го замести в последния момент.

Преди началото на мача "Курва Суд" чрез транспарант изрази своята благодарност към напускащия изпълнителен директор на Милан Иван Газидис. "Росонерите" поведоха още в 90-ата секунда на мача. Жиру изведе Леао сам срещу вратаря, а португалецът прати топката в мрежата с шут по земя. Той отпразнува гола си в стил "Кристиано Роналдо", с когото ще играят заедно на Мондиал 2022. „Виолетовите“ веднага отговориха с опасна атака, при която Чиприан Татарушану с крак изби удар отблизо на Кабрал. Последва и далечен изстрел на Рикардо Сапонара, който не застраши вратата на домакините. Натискът на Фиорентина продължи и така в осмата минута Кристиан Бираги нацели близката греда със своя шут.

В 18-ата минута гостите бяха принудени да извършат смяна, като контузилият се Додо беше заменен от Лоренцо Венути. Десет минути по-късно домакините си платиха за това, че дадоха инициативата на своя съперник. Тогава Барак пробва удар, при който топката се отклони в крака на Малик Тиау и мина под плонжа на Татарушану за 1:1. В 34-тата минута гостите поискаха дузпа за нарушение на Пиер Калюлю срещу Бираги, но такава не последва дори след проверка на ВАР. В 43-тата минута Сандро Тонали получи възможност да стреля, но го направи от малък ъгъл, а и Никола Миленкович успя да блокира удара му. Две минути по-късно Диас преодоля Пиетро Терачано, но Венути съумя да изчисти топката точно пред голлинията.

В 50-ата минута Жиру отклони топката след остър пас на Калюлю, но го направи в обсега на Терачано, който успя да я избие. Малко след това Леао също стреля, но си спечели само корнер. В 59-ата минута "Ла Виола" отново поиска дузпа за нарушение на Фикайо Томори срещу Жонатан Иконе, но и този път съдията и ВАР отсъдиха в полза на домакините. В 70-ата минута Калюлю можеше да си вкара автогол, но Татарушану успя да избие топката в корнер. Две минути по-късно Жиру опита акробатичен удар, който обаче се оказа неточен. В 76-ата минута Леао стреля от дистанция, но именно французинът застана на пътя на топката. Две минути по-късно крилото пропусна да се разпише отново от добра позиция. 

В 84-тата минута Татарушану улови далечен шут на резервата Алекса Терзич. Минута преди края на редовното време Томори спря удар на Иконе от това да премине голлинията. Така се стигна до добавеното време, в което настъпи драмата. Тогава влезлият от пейката Астер Вранкс направи центриране, при което както Терачано, така и резервата Анте Ребич се разминаха с топката, която се удари в Миленкович преди да се озове в неговата врата за крайния успех в полза на "росонерите". Гостите за пореден път имаха претенции към съдията, но третата проверка на ВАР в двубоя показа, че няма нарушение в атака, което узакони победата на "Дявола".

Така Милан се завърна на втората позиция в класирането с актив от 33 точки, изоставайки на 8 от лидера Наполи. Фиорентина се движи на десетото място с актив от 19 точки, изпреварвайки Болоня само по голова разлика.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация