Дортмунд спечели Рурското дерби

22:36
Дортмунд спечели Рурското дерби

Борусия Дортмунд е господарят на Рур, след като спечели местното дерби срещу гостуващия Шалке 04 с минималното 1:0 в сблъсъка помежду им от седмия кръг на Бундеслигата. 17-годишният Юсуфа Мукоко вкара единственото попадение в мача и така се превърна в най-младия голмайстор в историята на съперничеството. “Жълто-черните” обаче загубиха своя капитан Марко Ройс, който се контузи още през първата част и така рискува да пропусне предстоящото Световно първенство.

Домакините от Борусия днес бяха подредени в 4-2-3-1, като Антони Модест отново беше на върха на атаката. Този път той беше подкрепян в нападение от Донийл Мален, Марко Ройс и Юлиан Брант. Джуд Белингам пък излезе в своя мач номер 100 за тима. Гостите от Шалке излязоха в същата формация, като техният централен нападател беше Зимон Тероде. На него в предни позиции му помагаха Джордан Ларсон, Доминик Дрекслер и Мариус Бюлтер.

"Жълто-черните" започнаха по-настървено и веднага обсадиха съперниковата врата, но в първите 15-ина минути стигнаха само до един блокиран удар на Мариус Волф. В 19-ата минута Александър Майер фаулира Ларсон извън наказателното си поле, но имаше късмета да бъде маркирана засада. В 33-ата минута капитанът на Дортмунд Ройс напусна терена на носилка заради контузия, която получи след влизане на Флориан Флик в десния му глезен. Само минута по-късно неговите съотборници сътвориха най-опасното положение за гол до момента, но Александер Шволов успя да избие удара с глава на Белингам. Малко преди почивката Волф опита удар в близкия ъгъл, който беше избит от стража в корнер. При последвалото му изпълнение Модест стреля с глава, но топката мина покрай вратата.

Втората част започна с нов домакински натиск, както и с чудесен рейд на Мален, чийто удар обаче беше отразен от Шволов. Малко след това Белингам стреля от добра позиция, но Мая Йошида се изпречи на пътя на топката. В 56-ата минута Тома Мюние опита далечен шут по земя, който се оказа доста неточен. Четири минути по-късно Джовани Рейна, който замени Ройс, стреля с глава, но точно до него беше Тобиас Мор, който изби топката именно с глава. След още две минути дойде и първият изстрел за гостите в двубоя, като тогава Нико Шлотербек блокира изпълнението по земя на резервата Кенан Караман. 

Малко след това Един Терзич предприе мерки и пусна в игра Карим Адейеми и Мукоко. Именно вторият от двамата се опита да се разпише в 66-ата минута, но Шволов улови волето му. В 79-ата минута обаче Мукоко все пак успя да отбележи гол, след като надскочи Йошида и с глава засече центрирането на Волф. Така със своите 17 години и 301 дни нападателят стана най-младият голмайстор в историята на Дербито на Рур. Само две минути по-късно Рейна пропусна да удвои с техничен удар, след което беше заменен, въпреки че не стартира мача. В тези минути на два пъти се стигна до разправии между двата отбора заради груби нарушения. В оставащото време "жълто-черните" нямаха проблем да задържат аванса си и да запишат трета поредна победа в сблъсъците между двата тима.

Така Дортмунд се изкачи на върха в класирането с актив от 15 точки преди неделните мачове на втория Унион (Берлин), третия Фрайбург и петия Хофенхайм. Шалке е едва на 14-ата позиция с 6 пункта, отстъпвайки на Херта само по голова разлика.

БОРУСИЯ ДОРТМУНД - ШАЛКЕ 04 1:0 

1:0 Мукоко 79'

Борусия Дортмунд: Майер, Мюние, Хумелс, Шлотербек, Волф, Белингам, Йозджан, Брант, Ройс, Мален, Модест;

Шалке 04: Шволов, Матричани, Ван ден Берг, Йошида, Мор, Краус, Флик, Ларсон, Дрекслер, Бюлтер, Тероде;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация