Майкъл Джордан: Сърцето ми е разбито от новината за кончината на най-големия шампион

15:06
Майкъл Джордан: Сърцето ми е разбито от новината за кончината на най-големия шампион

Редица популярни фигури от спортния и обществен живот в САЩ изказаха почит към починалия на 88-годишна възраст легендарен американски баскетболист Бил Ръсел.

Друго голямо име в световния баскетбол Майкъл Джордан изпрати Ръсел с думите, че той е бил пример за всеки тъмнокож играч.

„Бил Ръсел бе истински пионер – като състезател, като шампион, като първия тъмнокож старши треньор в Националната баскетболна асоциация и като активист. Той стана пример за всеки тъмнокож баскетболист, който влизаше в лигата след него, включително и за мен. Светът загуби една легенда“, коментира 59-годишният Джордан, който в момента е собственик на тима на Шарлът.

„Сърцето ми е разбито от новината за кончината на най-големия шампион, който баскетболът е виждал, легенда, член на Залата на славата, ментор и мой приятел в продължение на повече от 30 години – Бил Ръсел“, заяви бившата звезда на Лос Анджелис Лейкърс Меджик Джонсън.

„Бил Ръсел беше мой идол. Взимах пример от него на терена и извън него. Успехът му на корта бе неоспорим… печелейки 11 шампионски титли. Извън терена той проправи пътя на хора като мен. Той беше сред първите спортисти, които се бореха за социална справедливост, равенство и граждански права. Точно затова му се възхищавах толкова много. По време на нашето приятелство той винаги ми напомняше да опитваме да подобряваме ситуацията за нашата общност“, добави Джонсън.

„Бил Ръсел е един от най-великите спортисти в нашата история – шампион на шампионите, добър човек и велик американец, който направи всичко, на което е способен, за да сбъдне думите Америка за всички американци“, коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

44-ият американски президент Барак Обама също изрази скръбта си за кончината на именития бивш баскетболист. „Загубихме истински гигант. Колкото бе висок Бил Ръсел, толкова неговото наследство изпъква по-високо – и като състезател, и като човек. Може би повече от всеки друг, Бил знаеше какво означава победата и лидерството. На терена той бе най-великият шампион в баскетболната история. Извън него, той бе пионер в битката за граждански права, вървейки редом с д-р Кинг и Мохамед Али“, каза Обама.

Една от дъщерите на Мартин Лутър Кинг – Бърнис Кинг коментира, че Бил Ръсел е променил спорта и е бил истински шампион в различни сфери.

Именитата бивша тенисистка Били Джийн Кинг заяви, че се е възхищавала на Ръсел. „Бил Ръсел беше уникален за времето си спортист и активист, който направи всичко около себе си по-добро. Той поведе напред много други. Възхищавах му се през целия си живот, а той имаше огромно влияние върху кариерата му. Той бе истински лидер, отборен играч и шампион“, каза 78-годишната Били Джийн Кинг.

Комисарят на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада Адам Силвър коментира, че е оприличавал Бил Ръсел на баскетболния Бейб Рут, сравнявайки го с легендарния американски бейзболист. „Бил беше ненадминат победител и съотборник, а влиянието му върху НБА ще се усеща вечно“, заяви Силвър.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация