Леклер спечели седми полпозишън от началото на сезона

18:30
Леклер спечели седми полпозишън от началото на сезона

Шарл Леклер се възполза максимално от отборната тактика на Ферари и спечели своя седми полпозишън от началото на сезона във Формула 1, след като триумфира в квалификацията преди утрешната Гран При на Франция.

Скудерията имаше възможността да жертва Карлос Сайнц, който да даде въздушна струя на Леклер след излизането от шикана и в двете обиколки в третата част на сесията за място, което бе изпълнено перфектно от испанеца. Самият той ще стартира от дъното на колоната утре заради използването на допълнителни компоненти в своята задвижваща система в рамките на уикенда във Франция.

Самият Леклер успя да постигне време от 1:30.872, като той е единственият пилот от началото на уикенда на „Пол Рикар“, който успя да слезе под 1:31 за обиколка. Втори на стартовата решетка утре ще бъде миналогодишният победител в Гран При на Франция Макс Верстапен, който бе с 0.304 секунди по-бавен от Леклер.

Втората редица утре ще си поделят Серхио Перес и Люис Хамилтън, а на третата ще бъдат Ландо Норис и Джордж Ръсел. Седми и осми на старта утре ще застанат Фернандо Алонсо и Юки Цунода, а без време в решителния сегмент останаха Сайнц и Кевин Магнусен, които са наказани да тръгнат от дъното на решетката. Двамата ще потеглят съответно 19-и и 20-и в утрешния ден.

Девети и десети на стартовата решетка след наказанията на Сайнц и Магнусен ще бъдат Дениъл Рикардо и първият от местните любимци Естебан Окон, които останаха 11-ти и 12-ти в квалификацията. Освен тях отрастранени след втората част на сесията за място бяха Валтери Ботас, Себастиан Фетел и Алекс Албон. Въпреки отпадането след втората част квалификацията бе позитивна за Фетел, който успя да прекъсна серията от три поредни състезания (Канада, Великобритания и Австрия), в които и двете коли на Астън Мартин не успяха да прескочат първата фаза.

За огромна жалост на феновете по трибуните на „Пол Рикар“ вторият от техните любимци Пиер Гасли приключи участието си в днешната квалификация още след нейната първа част. Пилотът на Алфа Таури бе с 0.016 секунди по-бавен от Албон в спора за последното място в топ 15, като неговият резултат бе идентичен с този на втория пилот на Астън Мартин Ланс Строл, който обаче ще потегли зад французина, тъй като записа своето време по-късно. 

Заедно с тях елиминирани след първите 18 минути на сесията за място бяха още Гуаню Джоу, Мик Шумахер и Никола Латифи. Джоу допусна грешка на изхода от шестия завой в своя решителен тур и на успя да подобри времето си от първото излизане. Ситуацията при Шумахер бе малко по-различна, тъй като той даде достатъчно добро време, за да продължи, но то бе изтрито заради скъсяването на пистата в третия завой.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация