Изумително: Краля на клея Рафаел Надал триумфира на Ролан Гарос за 14-ти път

20:06
Изумително: Краля на клея Рафаел Надал триумфира на Ролан Гарос за 14-ти път

Краля на клея господства в Париж за рекорден 14-и път! Рафаел Надал размаза дебютанта на най-голямата сцена Каспер Рууд с 6:3, 6:3, 6:0 за 2 часа и 18 минути игра, достигайки и до безпрецедентна 22-ра титла от “Големия шлем”.

Матадора далеч не бе изправен пред най-сериозното си препятствие по пътя към завръщането си на трона в лицето на 23-годишния норвежец. Все пак, Рууд пренаписа историята на тениса за родината си, ставайки първия ѝ представител на последната фаза.

Самият велик испанец пък имаше далеч повече неприятности и трудности в предишните си дуели - петсетовия с Феликс Оже-Алиасим, дългоочаквания четвъртфинал с Новак Джокович и над 3-часовия маратон срещу Александър Зверев, който се контузи злощастно още преди тайбрека на втория сет.

Надал, освен че е рекордьор по титли в Париж и в “Големия шлем”, става най-възрастният шампион във френската столица и все така непобеден във финали там. Той вече има 30 “мейджър” финала и е в поредица от четири спечелени, а само веднъж е губил от някого, който не се казва Роджър Федерер или Новак Джокович - от Стан Вавринка в Австралия през 2014-а.

За първи път в извънземната си кариера Рафа печели титлите в Мелбърн и Париж в една календарна година, след като през 2009-а, когато беше предишният му триумф на зеления континент, той отпадна на осминафиналите на “Ролан Гарос” от Робин Сьодерлинг.

Любопитното е, че през 2020-а и Джокович получи “геврек” от Краля на клея на финала, а предишният такъв случай бе през 2009-а, когато Роджър Федерер бе разгромен с 6:1, 6:3, 6:0.

10-те хиляди фенове на "Филип Шатрие" не спираха да подкрепят Надал и още с излизането му за мача го наградиха със ставане на крака и аплодиране, но може би най-шумният колективен вик бе след изказването му, че ще продължи да се бори с физическите си проблеми и няма да се отказва от тениса.

Първи сет

Надал започна доминиращо на сервис и успяваше веднага след пласирането на първия да си издейства предимство в две разигравания, а за 40-15 Рууд не можа да вкара ретура си от лявата половина на корта. С бекхенд в средата пък великият испанец провокира грешка от задната страна на ракетата на съперника - 1:0.

Очакванията за повече агресия от страна на Матадора се оправдаха с негово ранно излизане на мрежата и завършващо воле за 0-15, а Рууд се стараеше да си подпомага шансовете с мощни начални удари. При 15-15 норвежецът опита два пъти да притисне опонента си с форхенди до линията, но Надал издържа и контраатакува с едно от най-успешните си оръжия в турнира до момента - бекхенд по правата. Упражнението до голяма степен се повтори в следващия гейм, като испанецът излезе на мрежата и завърши със смач за два брейк-бола. Отлично контрапие от форхенд на Рууд спаси първия, но при втория той попадна в същия капан на мрежата, както Зверев при мачбол в първия сет на полуфинала - излизане напред и гледане как Надал реализира минаващ форхенд, докато тича - 2:0.

Краля на клея направи първата си непредизвикана грешка от основната линия с форхенд с висока парабола, който излезе в аут, за 15-15. Нервите очевидно повлияха и на него в тези секунди, защото добави двойна грешка - 13-тата за него в турнира. По-изненадващо бе, че 14-ата последва моментално и се стигна до 15-40. Рууд пресили форхенд и не се възползва от първия си шанс, но при втория Надал направи още една необяснима неточност с предната страна на ракетата и се стигна до рибрейк - 2:1.

Матадора индикира, че е излязъл от моментния срив, като отново вкара в правилна употреба форхенда си и дръпна с 0-15, но Рууд контрира със сервис-мрежа и уинър. Норвежецът пресили сериозно удар с предната страна на ракетата по обратния диагонал и изостана с 15-30, но Рафа "върна жеста" с петата си грешка в мача. Дебютантът на финали не се отказваше от най-силния си коз - форхенда - и не спираше да се стреми да праща топката до линиите с всичка сила. От бекхенд обаче той направи неточност и вкара гейма в дюс, а веднага последва такава и с правия му удар за брейк-бол. Норвежецът удари топката с рамката на ракетата си и дори не можа да я прати до мрежата - 3:1.

Определено, ако изключим третия гейм, грешките основно идваха от половината на Рууд, а и продължиха в следващите минути. За първи път в двубоя Рафа поведе с 40-0, като демонстрира и невероятна пъргавина при успешна атака на къса топка. С невърнат сервис той приключи един от безпроблемните си геймове и поведе по-значително в резултата с 4:1 след 28 минути игра.

Надал се разигра и вкара още по-голяма вариативност във форхендите си, като контролираше размяната и завърши с уинър по обратния диагонал точно в ъгъла на корта - 0-15. Рууд обаче най-после предизвика аплодисменти от публиката с изящна къса топка за 30-15 и си позволи да отпразнува с жест. Доброто му настроение бързо беше развалено от безмилостни комбинации на Рафа - бекхенд по правата и два поредни форхенда на същото място за 30-30. Сгрешен ретур и бекхенд в аут на испанеца обаче все пак върнаха интригата в сета - 4:2.

Седмата грешка на Рууд бе последвана от негов неуспешен опит за лоб (30-0), а форхенд-уинър по правата на Рафа направи съотношението 40-0. Той отново не можа да спечели подаването си на нула, защото пресили два пъти подредс предния си удар. Норвежецът се постара да разхожда Надал по ширината на корта, но бе контриран с къса топка и бекхенд-уинър за 5:2.

Рууд доминираше с форхенда си от основната линия и постепенно стъпи напред за уинър в обратния диагонал за 30-0, след което бе ред на Рафа да наложи преимущество, но с бекхенда си, завършвайки на мрежата - 30-15. Все пак, осмият поставен се справи с минималната си задача да спечели подаването си и поне да принуди съперника да сервира за сета - 5:3.

Двамата си размениха по една грешка за 15-15, а Рууд отново зарадва трибуните с форхенд-уинър по правата, повеждайки с 15-30. Точно в този напрегнат миг Рафа пласира два перфектни начални удара и стигна до сетбол, който реализира също с невърнат сервис - 6:3 за 48 минути игра.

Втори сет

Рууд направи цели три непредизвикани грешки от форхенд и трябваше рано-рано да спасява две точки за пробив, но изненадващо бе пожален от Рафа. Той първо загуби размяна на волета на мрежата, след като досега във финала доминираше от тази позиция, а после пресили форхенд по обратния диагонал пред празна половина на корта. Рууд трябваше да отрази и трета възможност за пробив, но се справи с една от редките си комбинации на силен първи сервис и решителен форхенд. Елегантна къса топка на норвежеца му донесе авантаж и безмилостен преден удар по обратния диагонал му спечели проблематичния гейм - 0:1.

Безпощадно наказан беше Рууд за неубедително воле, при което Надал реализира минаващ бекхенд и дръпна с 30-0. Още един обратен удар, но с по-малко топспин, даде още по-убедително предимство на сервиращия, като норвежецът все пак записа точка, достигайки къса топка. Петият във финала бекхенд-уинър на Рафа свърши работа за 1:1.

Форхенд-уинър по обратния диагонал на Матадора доведе до 15-15, слагайки край на едно от дългите разигравания в мача - 14 удара. Почти същото изпълнение на Рууд намери линията и му донесе облекчение за 30-15, след което Надал сбърка опит за минаващ обратен удар. Сервис-мрежа на норвежеца му донесе второ поредно спечелено подаване за първи път във финала - 1:2.

Рафа сбърка непредизвикано от форхенд, а после и направи едно от редките си неуспешни волета, изоставайки заплашително с 0-30. Най-дългото разиграване до момента в мача също отиде на сметката на Рууд след негов късметлийски удар с рамката на ракетата, попаднал на линията и последван от бекхенд в мрежата на Матадора. Двойна грешка на Надал пък направи пробива на нула факт - 1:3.

Рууд също имаше моменти на спиране на инерцията в своето подаване, но с форхенд покрай най-високата част на мрежата заслужи бурни аплодисменти от публиката. Той трябваше да се справя с неудобна ситуация при 15-30, а впоследствие сбърка форхенд по обратния диагонал и трябваше да спасява точка за пробив. Надал заложи на сигурността в следващото разиграване, при което двамата правеха размени предимно с висока парабола, но издебна момент за атака с бекхенда си и заслужи рибрейка - 2:3.

По подобие на първия сет, Рафа бързо преодоля моментния срив и напълно преобърна хода на двубоя, отново поемайки инициативата. Рууд дори прибързано отпразнува своя къса топка, която беше застигната и върната от Надал с минаващ удар. Впоследствие испанецът затвори гейма на нула за първи път във финала - 3:3.

Рууд знаеше, че е загубил инициативата, а грешките от форхенд се завърнаха - той направи две за 30-30 и към този момент в сета вече имаше 7, а съперникът му само 3. Все пак, норвежецът дръпна с 40-30, макар да трябваше да прави три допълнителни удара на мрежата, защото защитата на Надал беше забележителна. Той стигна до точка за пробив след уникален ретур по късия диагонал и допълнение с форхенд-уинър, който беше реализиран след застигната къса топка от Рафа - 4:3 след 38 минути игра.

Матадора записа изключително убедителен сервис-гейм, при който атакуваше мрежата веднага след началния си удар и не само спечели на нула, но го направи и без излишен разход на енергия - 5:3.

Рууд прати бекхенд в аут за 15-30 и край на продължително разиграване, при което видяхме един от редките случаи Надал да бъде изтласкан назад, след като е навлязъл навътре в корта. Норвежецът обаче не издържа и трябваше да се справя с напрегнатата ситуация, а испанецът го препарира с марковия си форхенд по обратния диагонал и стигна до два сетбола. Първият бе отразен с невърнат сервис, а вторият също се изпари след солиден начален удар и последващ форхенд. Непредизвикана грешка от предната страна на ракетата на Рууд обаче осигури трети сетбол, но и той отиде в историята, благодарение на поредица от диагонални форхенди. Контраатакуващ уинър от форхенд по правата на испанеца обаче му осигури четвърти шанс за спечелване на сета, който стана факт с двойна грешка - 6:3, 6:3 за 1 час и 42 минути игра.

Трети сет

Надал не допусна отпускане в началото на може би последния сет за него в турнира, а Рууд допринесе с две непредизвикани грешки от форхенд и сравнително безпроблемно се стигна до 1:0. Норвежецът продължи с леко забавените си реакции и подготовки за ударите, като стана жертва и на нов бекхенд-уинър за 0-15. Сервисът му се притече на помощ, а също и непредизвикано пресилен обратен удар на Матадора - 30-15. Норвежецът също сбърка по този начин, а после филето позволи на Надал да направи лесен форхенд-уинър за брейк-бол. Няколко топки с висока парабола бяха последвани от печеливш бекхенд и великият испанец поведе с пробив - 2:0.

Рууд стигна за пореден път до къса топка, но отново беше матиран на мрежата - 15-15. Той първоначално се отказа да гони едно неубедително воле на Надал, след което не просто го стигна, но и върна топката неспасяемо с китков бекхенд за 15-30 точно когато мачът навлезе в третия си час. Рафа загуби инициативата в следващото разиграване и веднага си я върна с дълбок форхенд, последван от уинър (шести за него в третия сет срещу само един за съперника) по обратния диагонал - 30-30. Абсолютно същото упражнение бе повторено за следващата точка, а Рууд се провали на мрежата и резултатът стана 3:0.

Рууд, естествено, изобщо не изглеждаше въодушевен от развоя на събитията, като това се прояви и в следващия гейм, когато Надал набързо поведе с 0-30 чрез грешка на съперника и минаващ бекхенд край мрежата. Още един изключителен бекхенд по диагонала, докато тича, на Рафа го изведе до троен брейк-бол. Норвежецът сбърка и воле, допускайки пробив на нула, като вече притеснението бе дали ще му бъде вързан "геврек" - 4:0.

Серията от спечелени точки на Надал продължи, като при 30-0 за него той беше взел 11 от последните 12 разигравания. Тя бе прекратена от негов бекхенд в средата на мрежата - 18-а непредизвикана срещу 24 за противника към момента. Лесна комбинация от сервис-мрежа доведе до 40-15 и нов пресилен форхенд на Рууд направи още по-заплашително изоставането му - 5:0.

С нов бекхенд-уинър по правата Надал дръпна с 0-30, а друг такъв по диагонала му осигури два мачбола още на посрещане. Първият бе отразен с невърнат сервис, но вторият бе подобаващо материализиран - с бекхенд по правата за крайното 6:3, 6:3, 6:0 за 2 часа и 18 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация