Исторически ден за родния баскетбол! Българин ще играе във Финалната четворка на Евролигата

23:39
Исторически ден за родния баскетбол! Българин ще играе във Финалната четворка на Евролигата

Александър Везенков ще играе на най-голямата сцена в баскетболна Европа - Финалната четворка в Евролигата! Българският национал и неговите съотборници от Олимпиакос се завръщат във Файнъл Фор след петгодишна суша, която бе прекъсната тази вечер в "Двореца на мира и приятелството" в Пирея. Възпитаниците на Йоргос Барцокас надделяха над Монако с 94:88 (11:13, 30:35, 25:22, 28:18) в решителния мач №5, за да спечелят четвъртфиналната серия с 3-2 победи и да се отправят към Белград, където ще се проведе заключителната фаза от сезона между 19 и 21 май.

Там ги очаква действащият шампион в Евролигата Анадолу Ефес, който се справи далеч по-безпроблемно със съпротивата на Олимпия Милано, елиминирайки италианците с 3-1 победи. Другият полуфинал в турнира пък ще ни предложи дербито между Барселона и Реал Мадрид, които се изправят в спор за място на финала.

Везенков пък се превръща в първия българин в историята на Евролигата, който ще играе във Финалната четворка, и то в дебюта си в плейофите на най-комерсиалния клубен европейски турнир. Тази вечер крилото на Олимпиакос записа 9 точки, 7 борби и 1 асистенция при стрелба 1/2 от зоната за две точки, 2/5 от тройката и 1/1 от наказателната линия за 35 минути на терена като титуляр. Цялостно в серията националът бе един от големите лидери на своя отбор, като в петте мача срещу монегаските записа средни показатели от 13.5 точки, 6.6 борби и 1.8 асистенции на сметката си.

По трибуните имаше и звездно присъствие. Олимпийският шампион Кевин Дюрант за втора поредна среща подкрепяше своя добър приятел и бивш съотборник Майк Джеймс от Монако. Носителката на "Оскар", прелестната Ема Стоун, пък донесе късмет на Олимпиакос, след като цял мач беше с маска с логото на гръцкия гранд.

Мачът започна по план за домакините от Пирея, които оползотвориха успешно първите си три нападения в мача, за да излязат напред с ранен аванс от 6:2. След това обаче баскетболистите на Йоргос Барцокас започнаха да допускат грешки в организацията си в офанзивен план и именно поради това не успяха да отбележат нито една точка в следващите около шест минути игра, като в този период тимът на Монако записа серия от 0:8, за да стигне до водачеството при 6:10. Все пак Томас Уолкъп и Костас Папаниколау върнаха разликата на две точки след края на нискорезултатната първа четвърт, която завърши при 11:13 в полза на гостите. 

Монегаските поставиха чудесно начало на втория период, като водени от резервния си гард Парис Лий успяха да си отворят двуцифрена преднина при 19:30, като до този момент Лий бе отбелязал 12 от точките на своя отбор. Отборът на Олимпиакос също получи безценна помощ от резервната си скамейка в лицето на Шакийл МакКисик, който в един момент бе единственият играч, който изглеждаше напълно готов да се бори за победата в днешния мач. Американецът наниза цели 16 точки във втората четвърт и даде искрата на "червено-белите", които намалиха дефицита си на пет при 36:41. Две поредни тройки на Якуба Уатара обаче възпрепятстваха страхотната инерция на домакините, които все пак имаха последната дума за първото полувреме - перфектна стрелба от дистанция на Томас Уолкъп, оформил крайното 41:48 след първите 20 минути игра. 

Якуба Уатара продължи наказателната си акция от далечно разстояние на старта на третия период, като петата му тройка от общо шест опита помогна на Монако да запази предимството си при 45:53. Солидният аванс на отбора на Саша Обрадович не се запази за твърде дълго време на таблото, тъй като Александър Везенков и Томас Уолкъп комбинираха за серия от 10:2 в полза на "червено-белите", чрез която домакините изравниха резултата при 55:55 и вдигнаха феновете в Пирея на крака. В следващите минути двата тима редуваха точни изстрели от двете страни, като за кратко отборът от Княжеството вдигна аванса си на пет точки при 63:67. 

Хасан Мартин и Костас Слукас обаче бяха точни на два пъти от наказателната линия, преди Майк Джеймс да напомни за себе си с първата си тройка в мача, и то със сирената, за да направи резултата 66:70 преди началото на решителните десет минути. Българският национал Александър Везенков изригна с много важна тройка плюс нарушение, за да предизвика ново равенство в резултата при 72:72, но след това именно той извърши нарушение срещу Джеймс, който върна трите точки от наказателната линия за 72:75. 

При оставащи 6:09 до края на редовното време и резултат 75:77 Монако загуби един от своите водещи реализатори в днешния мач - Парис Лий, който напусна паркета с пет лични нарушения. Играта пък продължаваше да се развива кош за кош, като Олимпиакос си върна преднината в мача точно при преполовяването на последната четвърт - 80:79. Домакините дръпнаха с три точки след забивка на Мустафа Фал, преди Дуейн Бейкън да наниже ключова стрелба от средно разстояние за 84:83 при оставащи около 180 секунди до края. 

Опитният гард на домакините Костас Слукас собственоръчно увеличи разликата до шест точки при 89:83, но невероятно и до голяма степен безумно изпълнение на Майк Джеймс от тройката намери мрежичката и върна дистанцията до три при 89:86. Слукас отвърна с два точни изстрела от линията от другата страна, като веднага след тях Саша Обрадович взе прекъсване, за да начертае важното нападение на своя тим - 91:86 с оставащи 1:40 на таблото. Майк Джеймс и Уил Томас комбинираха успешно, за да стопят разликата на три точки, но веднага след това Тайлър Дорси реализира може би най-важната си стрелба за сезона, след като порази мрежичката от тройката за 94:88. До края на мача и двата отбора не успяха да добавят повече точки на своя актив, като това беше без значение за домакините, които се класираха за Финалната четворка!

Шакийл МакКисик наниза върховите за Олимпиакос в днешния мач 18 точки. Томас Уолкъп записа още 17 точки на сметката си, Тайлър Дорси бе точен с 16, а Костас Слукас реализира още 15 точки плюс 5 борби и 5 асистенции.

Майк Джеймс бе най-полезен за Монако с 24 точки и 10 асистенции. Якуба Уатара вкара 15 точки, Парис Лий наниза 14, преди да излезе с нарушения в последната четвърт, а Дуейн Бейкън се включи от пейката с 12 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация