Левски спечели столичното дерби с Локомотив

19:35
Левски спечели столичното дерби с Локомотив

Отборът на Левски победи с 1:0 Локомотив София в столичното дерби от 24-ия кръг на efbet Лига. Успехът дойде след дебютното попадение за клуба на Илиян Стефанов, който за първи път бе титуляр със синята фланелка на стадион “Георги Аспарухов”, в 36-ата минута.

Наставникът на домакините Станимир Стоилов направи две промени от състава стартирал при загубата с 1:2 от Лудогорец в Разград. Изтърпелият наказание Цунами и Мартин Петков се завърнаха в състава за сметка на Келиан ван дер Каап и Патрик-Габриел Галчев. Капитанът Николай Михайлов играе на инжекции, а Драган Михайлович, Сонко Сундберг, Хосе Кодоба и Цунами са в защита. Георги Миланов, Филип Кръстев и Илиян Стефанов са халфовете, докато Петков, Уелтон и Билал Бари действат в офанзивен план.

Треньорът Иван Колев има много проблеми, като направи четири промени от успеха с 1:0 над Ботев (Враца). Специалистът не може да разчита на титулярните централни защитници Пламен Крачунов и Йоргос Кацикас, които са наказани, а Владимир Семерджиев и Димитър Митков също са заменени. Вратар е Александър Любенов, а Стойчо Атанасов, Дейвид Малембана, Божидар Кацаров, който се завръща след изтърпяно наказание, и Мики Орачев са в защита. Пред тях са Красимир Милошев, Симеон Славчев, Октавио, Селсо Рапосо и Върджил Пирсон, а Илия Димитров води атаката. Колев заложи на четирима футболисти минали през “Герена”.

Още в 3-ата минута Уелтон отправи силен удар, който бе спасен от Любенов. Марин Петков с глава пропусна да даде аванс на домакините в 6-ата минута, пращайки топката в аут. Гредата спаси гостите в 13-ата минута. Поредният пробив на Уелтон отляво завърши с удар на Петков в горната греда. Давид Малембана обаче разтегна при опита да спре бразилеца и трябваше да бъде заменен принудително. На негово място влезе хърватинът Фране Чиряк, който дебютира за "червено-червените", а Славчев бе върнат централен защитник.

Димитров имаше шанс да изведе “железничарите” напред с глава, но ударът му с глава мина покрай вратата. Удар на Петков в 32-ата минута бе боксиран от Любенов. Малко по-късно топката все пак попадна във вратата. Вратарят Любенов първо парира изстрел на Стефанов, който получи подаване от Миланов. Славчев не успя да изчисти добре избитата от неговия страж топка и тя се върна в новия плеймейкър на “сините”, който от втория опит даде аванс на своя тим. За бившия играч на Локо това е първо попадение за родния му клуб. 

Натискът на Левски продължи и Кръстев също пробва своя късмет, но Любенов отново изби. В 41-ата минута Стефанов излезе отново на стрелкова позиция, като този пък изстрелът му мина покрай лявата греда на Локомотив. 

Най-добрият играч на “червено-черните” Октавио също получи травма в последните секунди на първата част и трябваше да бъде заменен принудително на почивката от Лука Иванов. Нападателят Димитър Митков пък замени Атанасов на полувремето, а локомотивци бяха с трети вариант на централни защитници от първия съдийски сигнал.

Именно бившият играч на Лудогорец и ЦСКА 1948 опита да се разпише, но Сундберг го блокира. След това “сините” отново взеха инициативата и продължиха да търсят добри възможности. Изстрел на Петков мина на сантиметри от вратата след ново подаване на Уелтон в 55-ата минута.

Първият удар в очертанията на вратата пазена от Михайлов дойде в 60-ата минута, а негов автор бе Пирсон, който не затрудни капитана на домакините. Каап и Димитър Костадинов се появиха вместо Миланов и Петров, а бившият играч на Царско село веднага имаше възможност за удар, но и той подобна на своите съотборници стреля лошо и далеч от целта. Уелтон и Кръстев бяха много активни за домакините.

ЛЕВСКИ 1:0 ЛОКОМОТИВ СОФИЯ

1:0 Стефанов 36'

ЛЕВСКИ: Николай Михайлов, Драган Михайлович, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Цунами, Филип Кръстев, Георги Миланов, Илиян Стефанов, Марин Петков, Уелтон, Билал Бари;

ЛОКОМОТИВ София: Александър Любенов, Стойчо Атанасов, Дейвид Малембана, Красимир Милошев, Мики Орачев, Симеон Славчев, Божидар Кацаров, Октавио, Селсо Рапосо, Виржил Пинсон, Илия Димитров;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация