Болезнена загуба за България срещу Чехия

18:55
Болезнена загуба за България срещу Чехия

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол инкасира драматична загуба в група “F” на квалификациите за Мондиал 2023 в Япония, Индонезия и Филипините. Селекцията на Росен Барчовски отстъпи с 80:83 (25:25, 15:16, 18:15, 22:27) пред Чехия в драматичен сблъсък в Пардубице, който бе решен след тройка на Мартин Петерка в самия край на двубоя.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Първите две точки в двубоя дойдоха на сметката на домакините, които успяха да вземат първото водачество в мача чрез успешен пробив на Ондрей Сенал. "Лъвовете" на Росен Барчовски реагираха мигновено със страхотно първо нападение, което бе завършено от кош и фаул на Александър Янев за 3:2 в полза на България. Стрелбата от далечно разстояние обаче този път заработи рано-рано за тима на Ронен Гинзбург, който наниза три поредни тройки и се откъсна напред в резултата при 3:11. 

В този период "трикольорите" направиха няколко неприятни грешки в нападение, които позволиха на чехите да разгърнат потенциала си в транзиция и да накажат неточностите в играта на българския тим. След поредното нулево нападение капитанът на Чехия Войчех Хрубан увеличи серията на своя тим на 11 безответни точки чрез хубава стрелба от средно разстояние за 3:11. 

Лидерът на домакините продължаваше да тормози защитата на "лъвовете", като именно той бе автор и на следващите пет точки в актива на своя тим - 7:18 в полза на участниците на последните Олимпийски игри в Токио. "Лъвовете" показаха зъби и реагираха с минисерия от четири последователни точки, за да понамалят щетите и да съкратят дефицита си на седем при 11:18. Хрубан отново вдигна разликата на девет точки, но добрата новина за родните национали бе фактът, че те успяха да натрупат пет отборни нарушения на Чехия с оставащи 4 минути от първата четвърт. 

Гостите постепенно започваха да напипват правилния ритъм, след като разликата падна до шест точки чрез тройка на Станимир Маринов за 16:22. Тимът на България обаче пропусна немалко възможности от наказателната линия - четири на брой от началото на периода, които можеха да съкратят разликата поне на едно притежание. Александър Янев обаче не сбърка при следващото си отиване на линията и намали изоставането на "лъвовете" на четири при 18:22. 

Страхотното представяне на "трикольорите" във втората половина от откриващата част продължи с марковата за Дий Бост тройка от доста далеч, като гардът на Галатасарай направи резултата 21:22, оформяйки серия от осем безответни точки за България. Именно той бе автор и на последните две точки в частта, като по този начин селекцията на Росен Барчовски възстанови равенството при 25:25 след първите 10 минути игра.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Втората част стартира по отличен начин за България, след като Васил Бачев бе точен от далечна дистанция, за да донесе триточков аванс на "лъвовете" при 28:25. Крилото на клубния Академик Пловдив определено бе с "горещата ръка" в началото на втория период, след като отбеляза втора поредна тройка в рамките на две минути, за да покачи аванса на гостите на четири точки при 31:27. 

Настъпиха хаотични моменти на паркета в "Ентерия Арена", след като и двата отбора опропастиха по няколко свои нападения заради неточни отигравания в атака. Все пак България първа успя да се измъкне от колебливия период, благодарение на две точки от втори шанс на Емил Стоилов за 33:27 в полза на "лъвовете". Баскетболистите на Росен Барчовски категорично вдигнаха нивото в дефанзивен план и вече не допускаха онези отворени позиции за стрелби на чехите, каквито се случваха често в първата половина на откриващата четвърт. 

Все пак те успяха да изравнят резултата при 35:35, възползвайки се от тройка на Мартин Петерка през падналия на земята Венцислав Петков. До този момент Войчех Хрубан, Мартин Петерка и Ондрей Сенал бяха комбинирали за 30 от 35-те точки на домакините. Този път българският тим закъса с нарушенията и влезе в "бонус"-а при оставащи около 4 минути до края на втората част, а Петерка веднага успя да се докопа до наказателната линия и да върне водачеството в актива на Чехия - 35:37. 

След един успешен пробив на Томаш Кизлинк за 37:39 гардът размаха ръце пред лицето на рефера и бе "награден" само с едно техническо нарушение, въпреки че можеше спокойно да се сбогува с участието си в мача заради невъздържаната си реакция. Дий Бост реализира възможността от наказателната линия, за да намали разликата до една точка при 38:39. 

Веднага след това обаче Войчех Хрубан напомни за себе си, след като отново развинти защитата на "лъвовете" за 38:41. Интересното е, че за втори път в мача чехите се опитаха да извадят извън нерви лидера на българския тим Дий Бост, след като Петр Бохачик първо го задържа за ръката в една борба за топката, а след това се опита да потърси саморазправа с него. Станимир Маринов отбеляза последните две точки за първото полувреме, което приключи при 40:41 в полза на Чехия.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме стартира с тройка от ръката на Войчех Хрубан, който наниза за 40:44 в полза на Чехия. Българският отбор обаче продължаваше да диша във врата на своя съперник и не му позволяваше да се отскубва в резултата. Александър Янев реализира 14-ата си точка в мача, за да намали дистанцията на една при 45:46. Добра защита и отлична комбинация между Станимир Маринов и Емил Стоилов върна водачеството в ръцете на българския тим, който отново излезе напред в резултата при 47:46. 

Чехите пропуснаха два наказателни изстрела веднага след коша на Стоилов, а в ответното нападение Александър Янев продължи наказателната си акция с нова тройка, като чрез нея България се сдоби с аванс от четири точки при 50:46. Дий Бост пропусна два поредни отлични шанса да увеличи дистанцията с още три точки, но двата му опита от 45-градусовата тройка не намериха мрежичката.

Вместо това Чехия реагира и намали дефицита си на едно притежание при 50:48. Гардът на Рилски спортист Павлин Иванов се разигра в третата четвърт и наниза две поредни важни стрелби, които осигуриха актив от пет точки на "лъвовете" при 55:53. Петерка върна тройката, но веднага след това Иванов отново бе точен от далечно разстояние за 58:53 в полза на България. 

Съставът на Чехия за пореден път намери начин да съкрати дистанцията на две точки, след като обичайните заподозрени Хрубан и Петерка комбинираха за 58:56. В крайна сметка двата тима не успяха да отбележат нито точка повече в оставащите 2:30 минути до края на третата четвърт, която приключи при резултат 58:56 в полза на българския тим.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Първите три точки в решителната последна четвърт бяха отбелязани от Васил Бачев, който вкара третата сит тройка в мача, за да вдигне разликата на пет точки при 61:56. Мартин Петерка обаче охлади ентусиазма на "лъвовете" с успешен кош и фаул през Емил Стоилов, за да възстанови двуточковата дистанция между яростните съперници - 61:59. Центърът на чехите отново бе властелин в подкошието на "трикольорите", връщайки равенството на таблото, а след като Станимир Маринов отбеляза две точки, Войчех Хрубан отвърна със страхотна тройка от нулев градус за 63:64 в полза на Чехия. 

Последваха доста трудни няколко минути за българският отбор, който загуби остротата си в нападение и позволи на чехите да се снабдят с триточкова преднина при 63:66. Войчех Хрубан продължаваше да твори магия на паркета в залата, отбелязвайки петата си тройка в мача за 63:69. Станимир Маринов върна две точки по най-бързия начин, след което "лъвовете" пропуснаха идеална възможност да скъсят разликата още повече, но топката, поднесена под коша от Александър Янев, не пожела да посети обръча. Хрубан не се смили над гостите и реализира поредната си стрелба за 65:71 в полза на Чехия. 

При оставащи 4:20 от редовното време Димитър Димитров напусна игра с пет лични нарушения. Селекцията на Ронен Гинзбург успя да се поздрави с четириточково притежание, след като Мартин Кържиш вкара един от двата си опита от линията, а след това Томаш Кизлинк наниза безпощадна тройка за 65:75 при оставащи под 4 минути до финалната сирена. 

Павлин Иванов донесе известна доза самочувствие на българския тим чрез третата си тройка в мача, която намали разликата на осем при 69:77, но техническо нарушение на Станимир Маринов бе материализирано от Войчех Хрубан, който направи резултата 69:78 при оставащи 2:35 на часовника. Това обаче не означаваше нищо, тъй като Хрубан пропусна следващата си стрелба, а от другата страна на паркета Станимир Маринов реализира тройка, за да скъси разликата на шест точки при 72:78 с оставащи 2:19 от последната част. 

Страхотна асистенция на Хрубан към Пулпан донесе още две точки на сметката на чехите, които вече имаха аванс от 72:80 при влизане в последните 90 секунди игра. Емил Стоилов пропусна два наказателни изстрела, но борба в нападение на Александър Янев резултира в тройка от ръката на Павлин Иванов за 75:80. Чехите направиха бърза грешка в нападение, която бе наказана от чудесен пробив на Станимир Маринов, намалил дистанцията на едно притежание при 77:80 с оставащи 1:06 на таблото.

Колебанията в играта на чехите станаха още повече, след като Ондрей Сенал не успя да се справи с изкарването на топката в предно поле и удари в лицето Дий Бост, предизвиквайки нова грешка в нападение за своя отбор и подарявайки притежание за българския състав. Реферите обаче решиха да не отсъждат неспортсменско нарушение на Сенал, но така или иначе България имаше топката в свои ръце. 

Тройка на Дий Бост фиксира равенство при 80:80, а веднага след това чехите отново се разколебаха и извършиха нова грешка в офанзивен план. Дий Бост обаче избърза с атаката си към коша и не успя да донесе аванс на своя тим, след което Мартин Петерка реализира тройка за Чехия, като по този начин тимът на Ронен Гинзбург имаше аванс от 80:83 с оставащи 1.7 секунди на таблото. Малкото оставащо време не позволи на Александър Янев да изстреля топката по достатъчно добър начин и така Чехия успя да постигне победата чрез 80:83. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЧЕХИЯ: Ондрей Сенал, Томаш Кизлинк, Войчех Хрубан, Петр Бохачик, Мартин Петеррка;

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Янев, Емил Стоилов;

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация