Страхотна победа над Чехия запази шансовете на България за Мондиал 2023

21:12
Страхотна победа над Чехия запази шансовете на България за Мондиал 2023

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се завърна в борбата за класиране към втората фаза на квалификациите за Световното първенство през 2023-а. Селекцията на Росен Барчовски записа първата си победа в група “F” на пресявките, след като триумфира при домакинството си на Чехия с крайното 79:70 (23:21, 21:9, 11:17, 23:23) в пълната зала “Арена Ботевград”.

По този начин “лъвовете” се изкачиха на третото място във временното класиране на групата с баланс от 1 победа и 2 загуби на сметката си. Последен остава тимът на Чехия с 0-2, докато първи и втори са Литва и Босна и Херцеговина с по 2-0. След три дни, в неделя, България и Чехия отново ще премерят сили, но този път арена на сблъсъка ще бъде чешкият град Пардубице.

С основна роля за успеха на българския тим се отличиха два фактора - наличието на Дий Бост и страхотната защита, която лимитира участника на последните Олимпийски игри. Американецът с български паспорт, който прави чудесен сезон с екипа на Галатасарай, се завърна с гръм и трясък в националния тим, повеждайки отбора към успеха с 24 точки, 5 борби и 6 асистенции. Освен това “трикольорите” удържаха Чехия до само 27% стрелба от тройката (9/33), като заедно с това предизвикаха 17 грешки в нападение от тяхна страна.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Сблъсъкът започна отлично за българския тим, който отбеляза първите две точки в мача чрез успешно завършена бърза атака от страна на Емил Стоилов след пас на Дий Бост. Отборът на Чехия реагира мигновено с първата си тройка в мача, дело на гарда Ондрей Сенал, но веднага след нея Бост и Стоилов отново комбинираха успешно на пик-н-рол. Центърът бе фаулиран и не успя да върне водачеството на "лъвовете" от наказателната линия, като двата му пропуска бяха наказани от капитана на гостите Войчех Хрубан - 2:5. 

Стоилов обаче се реваншира за изпуснатите си стрелби и надигра съперник в ситуация един на един в подкошието на чехите, за да върне разликата на една точка при 4:5. Стрелбата от дистанция на селекцията на Ронен Гинзбург се разколеба, от което се възползваха нашите момчета, които продължаваха да бъдат безкомпромисни на бърза атака. Следващите два коша в полза на България дойдоха именно от наложеното високо темпо, като с успешни поднасяния се отчетоха Стоилов и Александър Янев - 8:5 за домакините. 

Стрелбата от тройката също заработи за тима на Росен Барчовски. Първо Чавдар Костов намери целта от дистанция, а след това Дий Бост напомни за класата си и реализира две поредни тройки, втората от доста дълго разстояние, за да вдигне разликата на шест при 17:11. Войчех Хрубан побърза да намали щетите за своя тим с първата си точна далечна стрелба, която помогна на чехите да се завърнат на само една точка от своя опонент при 19:18 в полза на България. 

Равностойният развой с високорезултатен характер продължаваше да е акцент на двубоя, като веднага след двата успешни наказателни удара на Александър Янев чехите отвърнаха с тройка на Мартин Петерка, която възстанови равенството при 21:21 с оставащи 70 секунди до края на първата четвърт. Влезлият от резервната скамейка Павлин Иванов донесе двуточков аванс на "лъвовете" след края на първите 10 минути игра - 23:21.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Втората четвърт стартира с няколко добри изяви в дефанзивен план от страна на двата отбора, като след първата минута игра резултатът остана непроменен, именно благодарение на представянето на тимовете в защита - 23:21. Първият кош в частта дойде на сметката на чехите, които отново се добраха до равенството след две точки от страна на Любош Ковар. Завръщането на Дий Бост на паркета обаче както винаги се оказа благоприятно за "лъвовете". 

Гардът на клубния Галатасарай реализира третата си тройка в мача, за да снабди България с нова преднина при 26:23. Капитанът на Чехия Войчех Хрубан също нямаше спиране в днешния двубой, като неговата втора далечна стрелба върна паритета на таблото при 26:26. Бост не му остана длъжен и отново бе точен зад дъгата в следващото нападение на "трикольорите", след което българите пропуснаха няколко възможности да се отскубнат на повече от едно притежение разлика в своя полза - 29:26. 

Мерникът на играчите на Ронен Гинзбург до голяма степен се разколеба през втората четвърт, като от нейното начало баскетболистите в синьо бяха 1/8 при стрелбата от тройката. Българите се възползваха от пропуските на своя съперник и след чудесна комбинация между Станимир Маринов и Чавдар Костов вторият реализира изстрела си отдалеч, за да вдигне дистанцията на шест точки при 32:26. Таймаутът на Ронен Гинзбург също не свърши работа на своя тим, тъй като веднага след пропиляното нападение от страна на чехите, Емил Стоилов продължи силното си представяне, за да направи резултата 34:26 при оставащи 3 минути до края на първото полувреме. 

Участниците на последните Олимпийски игри в Токио спряха пропадането си чрез кош на Томаш Вьорал, но след това "лъвовете" стигнаха до първата си двуцифрена преднина в двубоя след две поредни тройки на Чавдар Костов и Станимир Маринов - 40:28. Проблемите на Чехия при стрелбата от дистанция продължаваха да ги измъчват, като след поредния пропуснат изстрел от страна на чехите крилото на домакините Александър Янев увеличи серията на своите, за да направи резултата 42:28. "Лъвовете" задържаха 14-точковата си преднина след края на първото полувреме при 44:30.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Второто полувреме започна с пет поредни точки в актива на чехите, които свалиха разликата до едноцифрените размери при 44:35. Тройка на Станимир Маринов обаче сложи край на силната серия на гостите, преди Войчех Хрубан да бъде точен за 47:37. Грешка в нападение на Дий Бост даде шанс на Томаш Кизлинк да намали дистанцията между двата тима, но баскетболистът на гостите бе точен само веднъж от наказателната линия за 47:38. 

Възпитаниците на Ронен Гинзбург станаха доста по-агресивно в дефанзивен план в сравнение с първото полувреме, като това провокира и повече фаулове от тяхна страна. "Лъвовете" също натрупаха четири отборни нарушение преди преполовяването на четвъртината и влязоха в опасната зона при резултат 47:39. Серията за Чехия от началото на третата четвърт достигна 3:12 след тройка на Мартин Петерка, като разликата в общия резултат падна до пет точки при 47:42 в полза на България.

"Трикольорите" продължаваха да изпитват сериозни проблеми в офанзивен план от началото на третата четвърт, като пет от пропиляните им нападения дойдоха след пропуски от тройката. Все пак Александър Янев възстанови увереността на "лъвовете" с успешна изява в подкошието на гостите за 49:42. Това изпълнение на капитана на Берое не успя да вдъхнови неговите съотборници, които позволиха на Чехия да се завърне на едно притежание разлика при 49:46. 

Появилият се за първи път от резервната скамейка Константин Костадинов се отличи с чудесно включване, след като наниза първата си стрелба от игра, за да вдигне актива на домакините на пет точки при 51:46. И двата тима направиха няколко поредни грешки в офанзивен план в следващите минути, като при оставащи 120 секунди до края на третата четвърт резултатът бе 51:47. Павлин Иванов напомни за себе си с отлична стрелба, чрез която България увеличи преднината си на шест точки при 53:47. Селекцията на Росен Барчовски изпълни мисията си да не получава повече точки до края на четвъртината, като Константин Костадинов оформи крайното 55:47 след 30 минути игра.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Решителният период започна по чудесен начин за "лъвовете". Първо Станимир Маринов отбеляза тройка, а след това бе свирено неспортсменско нарушение срещу Емил Стоилов. Центърът обаче отново не успя да отбележи от наказателната линия, след което Войчех Хрубан отново свали двуцифрената разлика - 58:49 в полза на домакините. Чехите допуснаха лековата грешка в нападение в следващата си атака, която бе наказана от правещия страхотно впечатление Константин Костадинов - 60:49. 

Двата тима продължаваха да си разменят кошове, като при оставащи седем минути до края на последната четвърт резултатът бе 63:54 в полза на България. Дий Бост отново демонстрира страхотната си класа и наниза петата си тройка в двубоя, за да увеличи дистанцията на 12 точки при 66:54. Чехите продължаваха да се борят със зъби и нокти по пътя към целта си да скъсят максимално дефицита си, както го направиха в началото на третата четвърт, но смелите "лъвове" спираха всеки техен опит - 70:59 в полза на България при 5:11 до края на редовното време.

Гостите от Чехия продължаваха да трупат нарушение на играчите на домакините, като именно от наказателната линия те успяха да намалят дефицита си на осем точки при 70:62. Страхотна защита от "лъвовете" и прекрасна бърза атака, създадена и завършена от Дий Бост, направи разликата отново десет точки при 72:62 с оставащи малко под 4 минути до края на срещата. Родните национали отново демонстрираха чудесно себераздаване в дефанзивен план и запазиха коша си необезпокояван в следващата една минута, а поредната великолепна стрелба от далечно разстояние на Дий Бост увеличи дистанцията на домакините на 12 точки при 75:62. 

Чехите вече бяха в нокдаун, тъй като до финалната сирена оставаха само 2 минути. Разликата пък бе 12 точки при оставащи 122 секунди до края на двубоя. Пропуск на Томаш Кизлинк от тройката допълнително навреди на чехите, като резултатът остана непроменен при 75:63 и оставащи 1:21 до края на мача. Баскетболистите на Росен Барчовски не допуснаха нито миг колебание до края на двубоя и заслужено си тръгнаха от "Арена Ботевград" с победата след 79:70.

Дий Бост поведе България с 24 точки, 5 борби и 6 асистенции при 6/14 стрелба от тройката. Александър Янев се отчете с 12 точки и 6 борби, а Чавдар Костов и Станимир Маринов допринесоха с по 11 точки всеки. Емил Стоилов записа +/- от +16 за 26-те си минути на паркета, за които регистрира още 8 точки и 2 борби.

Капитанът на Чехия Войчех Хрубан бе най-добър за тима си с 21 точки и 6 борби. Мартин Петерка оформи дабъл-дабъл от 15 точки и 15 овладени топки, а Томаш Кизлинк наниза още 15 точки за селекцията на Ронен Гинзбург.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Янев, Емил Стоилов;

ЧЕХИЯ: Ондрей Сенал, Томаш Кизлинк, Войчех Хрубан, Мартин Петерка, Мартин Криж;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация