Солидна игра и хубава победа за Ливърпул срещу Бърнли (видео)

16:24
Солидна игра и хубава победа за Ливърпул срещу Бърнли (видео)

Ливърпул записа втора победа в Премиър лийг и продължава с пълен актив, след като надигра с 2:0 Бърнли пред препълнените трибуни на "Анфийлд“ в двубой от втория кръг на Премиър лийг. Последният път, когато този съперник гостува в Ливърпул, "червените" отстъпиха с 0:1 в мач, в който имаха тотална доминация, но пропуснаха куп положения и загубиха след дузпа в 83-тата минута. Това сложи край на серията от 68 мача без поражение за Ливърпул на "Анфийлд".  Всъщност мърсисайдци не успяха да победят Бърнли на свой терен в два поредни двубоя. Днес обаче бе различно. Диого Жота откри в 18-ата минута, а гол на Мохамед Салх бе отменен заради много тънка засада. Садио Мане сложи точка на спора в 68-ата минута. Изключително добро впечатление направи 18-годишният Харви Елиът, който оправда доверието на Юрген Клоп да започне като титуляр. Важно е и това, че Ливърпул във втори пореден мач запази и чиста мрежа. В следващия кръг мърсисайдци приемат Челси.

Юрген Клоп направи две промени в сравнение с победата с 3:0 над Норич. Капитанът Джордан Хендерсън се завърна в халфовата линия, а младият Харви Елиът също получи шанс да започне след добрите игри по време предсезонната подготовка. Джеймс Милнър и Алекс Окслейд-Чембърлейн отстъпиха местата си, като днес дори не бяха групата на мърсисайдци. Тиаго Алкантара, Андрю Робъртсън и Къртис Джоунс също се завърнаха в състава, но останаха на пейката за началото.

И Шон Дайч предприе две корекции. Джош Браунхил и Ашли Барнс започнаха за сметка на Джей Родригес и Ашли Уестууд.

Преди началото на двубоя мърсисайдци почетоха паметта на Андрю Дивайн, който през миналия месец стана 97-ата жертва на "Хилзбъроу". Капитанът Хендерсън положи венец на централния кръг, а феновете изпяха по емоционален начин химна на Ливърпул.

В петата минута Ууд овладя една топката в наказателното поле и пусна към Макнийл, който стреля по диагонала. Александър-Арнолд блокира пред голлинията, след което топката срещна далечната греда. В крайна сметка обаче бе маркирана засада, така че дори да имаше гол, той нямаше да бъде зачетен.

Действията се развиваха в предимно в половината на Бърнли, но гостите атакуваха доста опасно при всяка възможност. В 17-ата минута Уууд засече с глава центриране на Макнийл, но Алисон нямаше проблем да избие. Минути след това Ливърпул излезе напред в резултата, след като Цимикас центрира много прецизно към Жота, който се промъкна между Мий и Тарковски и засече с глава, разписвайки се във втори пореден мач.

Алисон продължаваше също да има работа. В 20-ата минута стражът на Ливърпул изби след силен удар на Макнийл. Шест минути след това мърсисайдци отбелязаха втори гол. Елиът изведе с чудесно подаване Салах, който стреля точно в далечния ъгъл. След намесата на ВАР обаче попадението бе отменено заради тънка засада на египтянина.

До края на първата част домакините организираха още няколко добри атаки, но на три пъти малко не достигна на Салах да успее да нанесе завършващ удар. Много добро впечатление остави Харви Елиът, който се движеше много добре и опитваше да отиграва с едно докосване, както и играта на Садио Мане, който често действаше в по-задни позиции, опитвайки се да отправя извеждащи пасове към Жота и Салах.

В самия край на първото полувреме Алисон за малко не сгреши фатално. Бразилецът бе излязъл почти до границата на наказателното поле при едно центриране от фал. Стражът се поколеба с намесата си за изчистването на високата топка и Тарковски успя да я засече с глава, но за късмет на Алиесон тя премина встрани от опразнената му врата.

В началото на второто полувреме Барнс прати топката с глава във вратата на Алисон, но попадението правилно бе отменено заради засада. Около 60-ата минута Ливърпул натисна, но пропусна няколко положения. Първо Ван Дайк засече от въздуха центриране от корнер, но топката премина на сантиметри встрани. След това удар на Салах бе блокиран малко пред голлинията, а Ник Поуп спаси опасен изстрел на Мане.

В 68-ата минута Ливърпул най-сетне стигна до втори гол. Ван Дайк започна всичко с перфектен 50-метров пас, с който намери Елиът. Младежът овладя много добре на гърди и продължи към Александър-Арнолд. Десният бек продължи с едно докосване към Мане, който завърши атака по перфектен начин.

В 73-тата Ашли Барнс изчисти от голлинията удар с глава на Матип.

Десет минути преди края в Ливърпул се появиха Тиаго Алкантара и Роберто Фирмино. Те замениха Кейта, който не се представи на ниво, и Жота, който за пореден път изигра силен мач за мърсисайдци. В края Мане пропусна още една възможност за домакините. 

В добавеното време се завърна и Джо Гомес, който игра за първи път от октомври миналата година. В последните секунди Алисон излезе и спаси удар на Джей Родригес, който остана очи в очи с него. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация