Григор Димитров изигра много слаб мач срещу световния номер 2

21:13
Григор Димитров изигра много слаб мач срещу световния номер 2

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можеше да разчита оптимално на началния си удар, а и физическият му резервоар не беше пълен в двубоя със световния номер 2 Даниил Медведев. Така топ ракетата ни отстъпи с 3:6, 3:6 за 90 минути на поставения под номер 1 в Синсинати и приключи участието си в “Мастърс”-а на осминафиналите.

С близо 20 км/ч по-бавна средна скорост изпълняваше началните си удари Димитров, което индикираше за известни проблеми, особено с оглед и на по-тромавото му подхвърляне на топката и цялостна подготовка за сервис. Медведев пък бе на обичайната си висота по отношение на постоянството в отиграванията и нестихващата енергия при цялостното покритие на корта.

Бляскави удари на Димитров отново не липсваха, но този път в решителните моменти световният номер 2 бе човекът, който надделя и заслужено се поздрави с поредното си класиране на четвъртфинал. Той е стигал до тази фаза във всичките вече шест турнира на твърди кортове, в които е участвал през 2021-ва.

За първи път от месец април (в Монте Карло) Григор записа две поредни победи в един турнир, и то срещу доста солидни съперници като Роберто Баутиста Агут и Александър Бублик. Срещу испанеца, който е 18-и в света, Димитров записа първата си победа над противник от топ 20 в ранглистата, откакто разгроми Доминик Тийм в Australian Open. Срещу бомбардировача от Казахстан пък нашият сънародник най-накрая успя да намери противодействие и дори да направи най-зрелищния удар в турнира, а вероятно и през сезона до момента.

И Димитров, и Медведев спечелиха дебютните си “Мастърс” титли именно в Синсинати, макар след това руснакът да добави още три, включително тази от Торонто миналата седмица. Впечатляващо е също, че световният номер 2 има вече 23 от възможни 26 победи на твърди кортове този сезон.

ПЪРВИ СЕТ

Серия от остри форхенди по обратния диагонал на Димитров изтегли Медведев толкова назад и го принуди да се предаде в разиграването за 15-30. Руснакът беше изтласкан толкова назад зад основната линия, че пожела камерите да бъдат преместени, за да не му пречат. Малко по късно дойде и първата точка за пробив в полза на Григор, благодарение на непредизвикано сбъркан форхенд от световния номер 2. Два поредни хубави сервиса по диагоналите обаче го избавиха от неприятности, но се стигна до нов дюс след спечелена от Димитров размяна на бекхенди. Получи се много качествено разиграване от основната линия, но две бомби от начален удар на Медведев му присъдиха гейма - 0:1.

Григор записа далеч по-безпроблемен сервис-гейм, макар да направи двойна грешка за 30-15. Останалите му подавания бяха много солидни и Медведев нямаше шанс в нито едно получило се разиграване - 1:1. Руснакът отново имаше трудности след начален удар, като сбърка воле край мрежата за 15-30, а слайсовете от бекхенд на Димитров определено му сздаваха много проблеми. Невероятно китково движение на българина при "обратния" му удар доведе до нов шанс за пробив, но Медведев се постара да неутрализира с форхенди по диагонала. Може би с първата си непредизвикана грешка Гришо не се възползва от отворената права, а после нов камшичен форхенд на руснака приключи гейма - 1:2.

Гришо направи две непредизвикани грешки - от форхенд и бекхенд - за да се озове в беда при 15-40. След това реши да сменя темпото на размяна на бекхенди по диагоналите с къса топка, но слайсът му отиде в аут, защото не се настрои добре с краката - 1:3. Лесно допуснатият пробив не разконцентрира българина, който поведе с 15-30 след няколко прекрасни форхенда в различни посоки, но Медведев продължаваше да е много прецизен със сервиса си. Той направи третия си ас в подходящ момент за 40-30, но пък сбърка бекхенд по правата в стремеж да смени посоката. Бекхенд-слайсът на Григор отново му послужи за затрудняване на съперника и в трети пореден сервис-гейм на Медведев се стигна до шанс за пробив. Ас номер 4 по правата в полето за предимство заличи тази възможност, но малко по-късно дойде нова такава след двойна грешка. 

Изумително разиграване с 32 удара бе спечелено от контраатакуваща позиция с бекхенд по правата от Григор за моментално връщане на пробива - 2:3!

Статистиката показа, че с около 20 км/ч по-бавен е днес първият сервис на Димитров, докато второто му подаване - с около 10 км/ч. Той имаше нужда от тях в следващия гейм, но допусна нов брейк след непредизвикано сбъркан бекхенд в средата на мрежата - 2:4. По-любопитно изглеждаше дали обаче пасивът в скоростта е провокиран от физически проблеми, каквито изпитва през годината топ ракетата ни. За първи път в мача пък Медведев взе безпроблемно сервис-гейма си и се доближи максимално до спечелване на сета - 2:5.

Григор продължаваше да сервира с около 180-190 км/ч, което напоследък започваше да бива използвано от противника му за по-агресивни ретури и по-близко заставане до основната линия. Два поредни удара с рамката създадоха неприятности на Димитров, след като беше повел с 40-15. Хубав форхенд по обратния диагонал му осигури авантаж, а после грешка на Медведев напарви резултата 3:5.

Българинът получи шанс за нов минаващ бекхенд по правата, но не го очакваше и не се възползва от него, поради което вместо да поведе с 15-30, изостана. В крайна сметка с ас номер 5 по диагонала в полето за равенство Медведев затвори първия сет - 3:6 за 44 минути.

ВТОРИ СЕТ

Първият сервис на Димитров започна да става все по-неефективен и доброто покритие на корта от страна на Медведев му осигуриха нови два шанса за пробив. По ирония на съдбата обаче именно два великолепни начални удара вкараха гейма в дюс, след което смач даде авантаж на българина. Грешка от бекхенд на световния номер 2 пък направиха резултата 1:0.

Медведев се спъна в ракетата си в началото на сервис гейма си и леко ожули крака си, а Димитров му подаде ръка да се изправи. Въпреки този малък инцидент началните му удари действаха безотказано и той изравни на 1:1. Трудностите при подхвърлянето на Григор продължиха в следващия гейм, в който заради двойна грешка изостана с 15-30. Хубава комибинация от сервис, форхенд по обратния диагонал и завършващо воле обаче обърнаха развоя до 40-30, а после още един "преден удар" по противоположната страна приключи гейма - 2:1.

Медведев сравнително бързо взе следващото си подаване за 2:2, след което обаче дойдоха два бекхенда в аут на Григор, довели до 0-30. Последвала дълга размяна на "обратни удари" по диагонала завърши с грешка на българката ракета, като този път Медведев издържа на слайсовете и получи два брейк-бола. И двата бяха неутрализирани най-вече заради добрите сервиси по диагоналите, а нов хубав такъв по правата допринесе за авантаж. Нова продължителна размяна от основната линия завърши с грешка от форхенд на руснака - 3:2.

Втори пореден убедителен сервис-гейм на Медведев направи резултата 3:3. Статистиката показваше, че при над 9-ударово разиграване световният номер 2 водеше с 18-8 успеха. Продължаваха и да се показват изчисленията за скоростта на първи сет на Григор, която се бе смалила след първия сет - вече само средно 184 км/ч. Феноменално воле с много атлетизъм изкова предимство на Димитров при 40-30, но после направи 15-ата си непредизвикана грешка от бекхенд (само 8 за Медведев към този момент). Поредната размяна (34 удара) на "обратни удари" също бе спечелена от руснака чрез смяна на посоката - по правата - което доведе до шанс за пробив. За съжаление, фрапантно сбъркан форхенд пред опразнен корт от страна на Григор донесоха пробив на съперника му - 3:4.

Няколко неубедителни къси топки на Димитров подсказваха, че не само физическите сили на българина започваха да приключват, ами и вариантите му. Невероятните отигравания от негова страна продължаваха, но Медведев поддържаше постоянство през целия двубой и не бъркаше в решителните няколко моменти.

Следващият гейм също бе пример за това, защото започна с две много технични и елегантни волета на Димитров за 30-0, но след това две непредизвикани грешки от форхенд и бекхенд за 30-30. Още един неуспех от основната линия доведе до брейк-бол и респективно мачбол, а двойна грешка узакони успеха на Медведев - 3:6, 3:6 за 90 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация