Челси vs Ливърпул, разума или ротацията

14:27
Челси vs Ливърпул, разума или ротацията
В среща от 8-ия кръг на английската Висша лига един срещу друг ще се изправят два от грандовете на английския футбол Челси и Ливърпул. И за двата отбора това ще бъде първи сблъсък с тим от топ 4 и изхода от срещата може да окаже важно значение в представянето на "сини” и "червени" през този сезон.

Челси е домакин в тази среща и тя се явява първи сериозен тест за новия треньор на "сините" Карло Анчелоти. В предсезонната подготовка и началото на сезона Челси играе изключително успешно и беше влезнал в серия от 6 поредни победи, която серия беше прекъсната в предишния кръг от непредвидимия отбор на Уигън. В предишни мачове характера на Челси изиграваше ключова роля и те успяха благодарение на голямата си класа да надделеят над съперниците си. В миналия мач обаче, червеният картон на Чех, веднага след изравнителния гол, се оказа решаващ и лондончани трябва да преглътнат първи горчив хап тази кампания.

Анчелоти се опитва да пригоди Челси към своята визия за тактика. Той се опитва да направи нещо съвсем различно от неговите предшественици, които се пробваха да заместят Жозе Моуриньо начело на "сините".

От една страна ротацията в тима е доста по-сериозна от когато и да било след идването на Роман Абрамович. Ключовите фигури запазват мястото си в почти всеки двубой, но играчи като Деко, Есиен, Балак или ако мога да ги нарека "помощниците" на главните диригенти са били нееднократно този сезон жертва на ротацията. Това се налага и от още два фактора - забраната за трансфери на Челси в следващите 3 трансферни прозореца и високата средна възраст на играчите.

В същото време татко Карло успя да направи от атакуващата двойка Дрогба-Анелка, най-важното звено за тима. Двамата нападатели катализират усилията на целият отбор. Те не само се разписват, но и успяваха да намерят и синхрона помежду си, което се показва от големия брой асистенции, които двамата имат. Хидинк успя да накара двамата да работят заедно на терена, а сега италианецът просто продължава да прави същото.

До сега реално Анчелоти не е срещнал тим от ранга на Ливърпул и този мач е идеална възможност да видим как ще се справи отборът на Челси под негово ръководство. Наставникът има и сериозни проблеми с контузени играчи. Буквално до последния момент няма да се знае кой измежду Ашли Коул, Оби Микел, Алекс, Деко и Балак ще успее да бъде възстановен от лекарския щаб на лондончани. Едно евентуално отсъствие на Балак и Микел ще остави сериозна пробойна в центъра на терена, което ще трябва да бъде запълнена от хора като Малуда и Калу. Те обаче са далеч от характеристиката за разиграващи халфове и може да станем свидетели на един от редките случаи когато Анчелоти ще заложи на две крила в своя стартов състав.

Отсъствието на Чех също не трябва да се пренебрегва. Освен че стражът е един от стълбовете в отбраната на "сините", той има добър синхрон с цялата защита. Още от времето на Моуриньо Челси използва Чех доста повече отколкото един обикновен вратар. Много често можем да видим как централните защитници и Чех си разменят пасове, които успокояват темпото, дават на тима спокойствие, и не на последно място притъпяват остротата в нападението на противника. Сега обаче между рамките ще застане Иларио и не съм убеден доколко ще може да замести Чех.

Всичко това дава реални възможности на Ливърпул да се надява, че може да си тръгне поне с точка от "Стамфорд Бридж", а защо не и да повтори подвига от миналия сезон, когато спря серията на тима от 86 шампионатни мача без поражения на свой терен.

Ливърпул пристига за тази среща след загуба като гост във втория кръг на Шампионската лига с 0:2 от Фиорентина. Мърсисайдци бяха категорично надиграни в Италия и логично загубиха срещата, вероятно мислейки за предстоящия двубой с Челси. В последната среща от Премиершип Ливърпул категорично надигра гостуващия отбор на Хъл Сити с 6:1. В тази среща се развихри звездата на "червените" Фернандо Торес, който наниза три гола в мрежата на Хъл Сити, с два гола се отличи Бабел и един гол отбеляза капитанът Стивън Джерард. Бенитес все още не е решил, на кои футболисти да заложи, а и има и съмнение за състоянието на Хавиер Масчерано. Новото попълнение Акуилани все още не е напълно готов и максимумът, на който е способен е да седне на резервната скамейка.

В последната година се забелязва и една друга тенденция в отбора, че зависи прекалено много от Торес и Джерард, и ако те двамата просто нямат ден или са контузени се вижда, че "мърсисайдци" не са същия отбор. В момента Торес е човекът, който държа Ливърпул напред. След трансфера си от Атлетико Мадрид той непрестанно демонстрира голямата си класа и само контузиите от миналия сезон не му позволиха да стане голмайстор на Висшата лига. Немалко анализатори са на мнение, че ако той беше здрав през целия минал сезон, Бенитес можеше най-накрая да донесе така желаната титла на Анфийлд.

Ролята на Джерард е много интересна този сезон. Рафа Бенитес така и не успя да го закове на едно място. След напускането на Шави Алонсо, Стиви Джи нерядко трябва да влиза в ролята на централен халф и да дирижира нещата в близост до Масчерано и Лукас, оставяйки Торес самотник в атакуващ план. Джерард и преди е свикнал да играе в по-задни позиции, но всички добре знаем, че силата му е пред противниковата врата. За тази среща се очаква капитанът на „мърсисайдци” да е в непосредствена близост от Ел Ниньо, а Лукас и Масчерано ще се нагърбят със задачата да възспират атаките на Челси.

Тук искам да засегна и нещо, което до този сезон почти не наблюдавахме в тима на Бенитес. Той много активно използва двамата крайни защитници, който трябва да помагат на Торес в моментаите когато Джерард е натоварен с по-дефанзивни задачи. Сезонът за Глен Джонсън започна страхотно и имаше 2 гола и 3 асистенции, но в последните срещи не е толкова ефективен напред. В същото време тези набези напред оголват отбраната на "мърсисайдци" и това е една от основните причини "червените" да са инкасирали вече 10 гола този шампионат. Това изключително пречи на тима при гостуванията им и досега в трите визити на "червените" в шампионата бяха доста колебливи. Това което ги спаси, както срещу Болтън, така и срещу Уест Хям бяха моментите на гениалност на Торес и Джерард - нещо, което не е изключено да видим и днес.

Бенитес е доказал, че знае как да печели мачове срещу топ 4 във Висшата лига и на Челси ще бъде изключително трудно да постигне пълен успех в тази среща.

Последните три срещи от висшата лига на Англия на "Стамфорд Бридж" показват равенство в показателите – победа за Челси, равенство и победа за Ливърпул. Тук изключваме срещите от Шампионската лига. Като се има в предвид стилът налаган от Анчелоти, а именно повече концентрация в защита и важността на тази среща и стремежът да не се загуби мачът от нито един от двата отбора смятам, че в срещата няма да има много голови положения и отборът с по-голяма концетрация в завършващата фаза може би ще излезне краен победител.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

barneta_7
04.10.2009 16:54

Щом Чех го няма няма и да е същият Челси, защото знаем, че поне по 2 чисти полжения на мач т ги отрязява и в доста голяма чат от мачвете именно той ги решава с неговите намеси. Мисля, че Торес ще се възползва по на-добрият начин от липсата на Чех. Мойта прогноза е 1:3 с голове на Бенаюн,Джерард, и Торес. А за Челси гола ще отбележи Анелка. Дано стане добър и зрелищен мач с много голови положения. Успех на ЛИВЪРПУЛ !!!! YNWA

Cris_7
04.10.2009 16:39

Въпреки ,че съм от Ман Ютд искам Ливърпул да бият! *wink*

LFC_T9_G8
04.10.2009 16:29

категорична победа за Ливърпул! .. краен резултат 1:3 *stop*

Notlike
04.10.2009 16:03

Дарк, напълно те подкрепям. Абрамович си пере парите чрез този клуб, хем и той няма право да минава руската граница. Нормално е чрез Челси той да има власт и в Русия.. както и други компании като завода "Химки", но това е друга тема.

darkspeed
04.10.2009 15:48

Kaкво им е великото на Челси..?Парите на оная курва абрамович ли?Този отбор беше много симпатичен и приятен преди идването на скапания руснак.За жалост боклука го развали, превръщайки го отбор, където да си пере парите.Ливърпул, въпреки че не ги харесвам, са много по-стойностен отбор, с велика история и традиций.Такива, каквито Шмелси нямат.

Notlike
04.10.2009 15:41

martoto, ако съдя по твоята логика, Челси няма да я вземе никога. Само ще те помоля да не обиждаш отбор, който има 6 пъти повече титли от твоя с 5-годишна история... самият факт, че Челси няма легенди, е показателен *wink*

Angel_Dust
04.10.2009 15:34

Два велики отбора се срещат - от прогнозите няма да се промени нищичко! Дано стане хубав мач, нямам търпение!

martototo
04.10.2009 15:23

Сигурна победа за Челси *wink* Сините са много по-силен отбор като еденици от Лузърпул а и играят доста по атрактивен футбол.Също така Челси ако тази година не вземат ШЛ значи няма да я земат никога.... *wonder*

masterpeace
04.10.2009 15:08

На пръв поглед, абсолютния фаворит е Челси, но Пуул нееднократно са показвали, че в такива мачове умеят да играят с пределна концентрация и да стигнат до успеха. Примерите са безброй много като можем да споменем двойната победа над Манчо миналия сезон. Това е достатъчно да смятаме, че Ливърпул ще се превърне в един от малкото отбори взели трите точки на Стамфорд Бридж от началото на ерата Абрамович. Прогноза 2 *stop*

xuaxua
04.10.2009 15:02

Или X или победа за Liverpool. *wink* Аз ще заложа X.

onzzy
04.10.2009 14:41

Няма ли кой да му каже на Бенитес , че това не се прави с тоя пръст *wink*

AriesBG
04.10.2009 14:32

Много добра статия , да поздравим автора за труда му!

gajo
04.10.2009 14:31

Съмнява ме Ливърпул да загуби двубоя,логичното е Х!
Успех на всички

jollyjoger
04.10.2009 14:29

тази година Челси е по-добрия отбор и ще победи *wink*