Турция на по-малко от секунда от победа срещу САЩ

19:35
Турция на по-малко от секунда от победа срещу САЩ

Отборът на САЩ бе на косъм от поражението срещу Турция на Световното първенство по баскетбол в Китай, но все пак Team USA оцеля и излъга съперника си с 93:92 след продължение в мач от Група Е, игран в Шанхай.

Американците започнаха защитата на световната си титла с лесна победа над Чехия и никой не очакваше днес да бъдат опрени до стената от турците, но точно това се случи. Играчите на Грег Попович спечелиха първата четвърт с 26:21, а втората завърши без победител - 21:21. През второто полувреме турският тим оказа неочаквано сериозна съпротива на Team USA, който, както е известно, пристигна в Китай в доста експериментален състав, тъй като на практика всички големи звезди на САЩ се отказаха да участват на Световното.

12 секунди преди края на мача крилото на Милуоки Бъкс Ерсан Илясова вкара кош, с който Турция поведе с 81:79 в последната четвърт. След това съотборникът на Илясова в Милуоки - Крис Мидълтън, пропусна изстрел от тройката, но дребничкият Кемба Уокър взе борбата в нападение и даде нов шанс на американците. Стигна се до нарушение на крилото на Кливланд Кавалиърс Джеди Осман срещу младата звезда на Бостън Селтикс Джейсън Тейтъм, който получи възможност да донесе победата на САЩ с три стрелби от линията за наказателни удари. Тейтъм пропусна втория наказателен удар, но все пак изпрати мача в продължение - 81:81.

В допълнителните 5 минути турците бяха много, много близо до голямата победа. Те имаха аванс от 89:84, преди САЩ да обърнат резултата в своя полза - 91:89. Осман обаче направи резултата 92:91 за Турция 50 секунди преди края, след като вкара кош и бе фаулиран, а после бе точен при наказателния удар. Заключителните секунди бяха повече от драматични, като Джо Харис извърши неспортсменско нарушение, но Догус Балбай пропусна и двата си наказателни удара, а веднага след него същото стори и Джеди Осман - 9 секунди преди края. Две секунди преди края пък Мидълтън бе фаулиран и бе безгрешен, правейки резултата 93:92 за САЩ. Турците имаха един последен шанс, но стрелбата от тройката на Илясова бе неуспешна и играчите на Уфук Сарица пропуснаха златна възможност да нанесат поражение на американците.

Крис Мидълтън и Кемба Уокър бяха най-резултатни за САЩ, съответно с 15 и 14 точки. Джейсън Тейтъм пък регистрира 11 точки и 11 борби. За Турция Ерсан Илясова записа дабъл-дабъл с 23 точки и 14 борби, а 18 точки отбеляза Мехит Махмутоглу.

След победата си над Япония в първата среща, Турция заема втора позиция в класирането в Група Е, като лидер остава тимът на САЩ. Трети е тимът на Чехия, а четвърти са японците.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация