Пролетният турнир по сумо в Осака ще бъде открит с мач на Даниел Иванов

14:03
Пролетният турнир по сумо в Осака ще бъде открит с мач на Даниел Иванов

Българският сумист Даниел Иванов-Аоияма ще спори с японеца Кьокутайсей в първия кръг на пролетния турнир по сумо "Хару башьо", който стартира в неделя. 188-килограмовият борец от Елхово ще излезе на дохьото в първата схватка за деня във висшата дивизия "макуучи".

Даниел загуби от Кьокутайсей в единствената борба между двамата, която се проведе тази година през януари в Токио. "Синята планина" тогава се бори във втора дивизия "джурю" и финишира на трето място с баланс девет победи и шест загуби, а това се оказа достатъчно за връщането му в елитната "макуучи".

В Осака ще се състезава само един сумист с най-високия ранг "йокодзуна" - монголецът Какурю. Неговият сънародник Хакухо в последния момент отпадна заради травма в палеца на левия крак, а японецът Кисеносато не е излекуван от контузия в гърдите. Във втория ден на "Хару башьо" съперник на Даниел Иванов ще бъде Даямами. Турнирът в Осака ще продължи до 25 март.

Междувременно стана ясно, че египтянинът Осунаараши ще приключи кариерата си в древния японски спорт на 26-годишна възраст. Асоциацията по сумо му е препоръчала да се оттегли, а той няма възможност да обжалва това решение. На 3 януари Осунаараши предизвика пътнотранспортно произшествие и първоначално твърдеше, че автомобилът е бил управляван от жена му, но камерите показаха как именно той излиза от шофьорското място. На професионалните сумисти им е абсолютно забранено да шофират автомобили и мотоциклети и такова провинение се наказва възможно най-строго. Освен това Осунаараши е нямал шофьорска книжка, а е засечен от камерите да кара същия автомобил два дена по-рано - на 1 януари. Сумистът от Египет проведе 17 турнира във висшата лига "макуучи".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация