Плеяда на най-страховитите футболни мениджъри

20:29
Плеяда на най-страховитите футболни мениджъри
Много от най-успелите треньори градят своя авторитет и благодарение на страховитото си излъчване. Всъщност, рядкост са специалистите, които без да се разпалват особено много, могат да вдъхновят своите подопечни да надминат себе си и да направят нещо изключително.

Най-честите примери за велики мениджъри са хора, които не са точно най-дружелюбните на света, но за сметка на това са подобен тип личности, които имат нужната аура на победителите, която е огромна рядкост.

Неизменна част от това излъчване е и способността на тези специалисти да излизат извън кожата си, когато нещата не вървят на добре. Вижте най-известните примери:

Сър Алекс Фъргюсън:

Всеки знае какво може шотландеца, когато е бесен за нещо. Примерите за неговия избухлив нрав са много, като се започне с пресконференцията, на които той нарече британските журналисти ш.бани идиоти за това, че критикуват играта на Хуан Себастиан Верон. Съдиите също са чест обект на гнева на сър Алекс. Някои от специалистите на Острова, че най-нежното нещо, което Фърги е казвал за рефер, е кучи син. Играчите на Манчестър Юнайтед също гледат да не застават на пътя на своя треньор, когато той е извън контрол. Дейвид Бекъм може най-добре да каже за какво точно става въпрос, след като веждата му бе сцепена от обувка, изритана ядно от сър Алекс.

Браян Клъф

Това е типичен пример за мениджър, който е абсолютен диктатор. С тези си методи Клъф си докарва уволнение от Лийдс само четири седмици, след като е поел отбора. Това обаче не променя гневния албионец, който години по-късно е основната причина за най-великите моменти в историята на Нотингам Форест.

Но да се върнем на таланта на Клъф да ръководи своите играчи. Един от най-известните фрази на наставника, описваща по чудесен начин взаимоотношенията му с подопечните е:

"Обикновено, когато има проблем, говоря с футболиста около 20 минути и после решаваме, че аз съм прав."

Браян Клъф е и един от специалистите, които не винаги се задоволяват само с думи, когато искат да излеят гнева си

"Някога удряли ли са те с всичка сила в стомаха, млади човече?", е запитан нападателят Найджъл Джонсън на полувремето на мач.

Още преди футболистът да отговори, Клъф действа и доволно отвръща:

"Е, вече са те удряли!"


Валтер Дзенга

Бившият вратар на националния отбор на Италия в момента води Палермо и се слави като безкомпромисен тип и в съблекалнята, и в отношението си към рефери и представители на медиите.

През пролетта Дзенга, изнервен от глупав въпрос на репортер след загуба на своя тим, промълвява:

"По-добре внимавай какво говориш, за да не пострада семейството ти!"


Впоследствие специалистът опроверга да е казвал подобни неща, заявявайки:

"Всъщност му казах: Гледай си работата!"

Стюърт Пиърс

Прякорът му не е Психото просто ей така. На терена Пиърс е безстрашен и понякога безразсъден в постъпките. Сега бившият капитан на Нотингам Форест води младежите на Англия и според звездата на тима Стивън Тейлър всички слушат внимателно, когато мениджърът говори:

"Той е малко плашещ, когато е ядосан, но за сметка на това всичките момчета го уважават. Понякога, естествено, ни е страх какво ще стане в съблекалнята, ако сме били много зле."

Джовани Трапатони

Един от най-успелите мениджъри в историята на футбола е известен със своето емоционално поведение не само по време на мачове, но и на пресконференции, когато понякога Трап откровено шокира представителите на медиите. Най-известният подобен случай е от времето, когато италианецът водеше Байерн Мюнхен и резултатите на отбора не вървяха. Тогава Трапатони буквално избухна по време на една от пресконференциите. Специалистът без никакъв свян скочи на някои от звездите на баварците, като целта бе ясна- те да бъдат сериозно разтърсени.

Фабио Капело

Селекционерът на Англия е безспорно един от най-страшните в бизнеса. Малко хора са се осмелявали да кажат право в очите на Паоло Ди Канио, че лицето му изглежда като пенис... Е, Капело го е правил. Италианецът никога не се е интересувал от това дали определени играчи имат статут на звезда или легенда за даден тим. За две години в Ювентус Кап беше забил Алесандро Дел Пиеро на пейката, защото, виждате ли, Пинторикио не бил във форма. Феномена Роналдо пък бе буквално изгонен от Реал Мадрид с думите: "Не те ли е срам, че си толкова дебел?"

Сюърт Пиърс казва за Капело: "Според мен, той прилича много на Брайън Клъф, само че е по-язвителен."

Рой Кийн и Греъм Сунес

Тези двамата все още са известни повече като велики футболисти, отколкото като велики мениджъри, но това не им пречи да попаднат в класацията за най-страховитите такива. За Рой Кийн е всеизвестно, че дори и след победа на своя тим е способен да навика играчите си, ако не са изпълнили както трябва тактическите му указания, докато Сунес е човекът способен да тръгне на бой със съдията дори когато става въпрос за мач на десетгодишни деца с участието на сина му...

И за десерт:

Христо Стоичков

Безспорно най-успелият и заслужил футболист на България пробва да извади националния ни отбор от психологическата дупка след европейското първенство в Португалия през 2004 година. Е, Камата не успя да постигне значими успехи в това си начинание, но за сметка на това изказвания от труда на: "Не вярвам в тактически схеми!" , влизат в историята.

По времето на Стоичков тогавашният капитан на отбора Стилиян Петров се отказа от представителния тим с обяснението, че треньорът постоянно обиждал играчите. Преди мачът на нашите като гости на Румъния пък великата осмица нарече северните ни съседи мамалигари, които още не са тръгнали за там, където той вече отдавна е стигнал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

oshane
09.09.2009 11:11

Вярно бе,къде е тъпото Вили Вуцов! Е,той няма световна слава,но не се знае някой ден може да поведе и трикольорите на България! Ох,майко мила,как само ще се развихли,бедна ми е фантазията. Но,баща му скоро ще го направи и такъв,треньор де на националите на България!?!?!?! *sick*

peshobg
09.09.2009 10:30

Каква е тая класация? Няма го Вили Вуцов!? *joking*

Heksi
09.09.2009 01:30

Браво Ице най-велекият си
Най-добрият български футболист за всички времена

HeatoN
09.09.2009 00:24

НЕ ВИЖДАМ КАК просто в тази класация не попада СПЕЦИАЛНИЯ! *devil* *wonder* ТОЙ Е НЕНОРМАЛЕН ВЕЕ!

RangerSS
08.09.2009 23:03

"Аз като съм се возил в мерцИдес,вий още сте карали колИлета "
Камата трепе всичко живо,дори британските мениджъри изглеждат възпитани като Мъри Стоилов пред Бат' Ицо .Коя ли ще да е тая с мириЖливите цици ? *joking*

levskarra
08.09.2009 22:49

хаха още помня и друго исказване на камата срещу репортерка,не помня от коя медия.Нещо подобно на : "Назад с мириЖливите цици",с тези си думи той подканва да се одръпне репортерката.Доста пиперлив език безспорно *lol*

WayneRoney
08.09.2009 22:37

Много хора плюват камата ама той всъщност може и да е добър тренъор ама като попада на тъпи отбори.

Lollipopp
08.09.2009 22:26

" но за сметка на това изказвания от труда на " - такива неграмотни новинари не съм виждал ...

ceco26
08.09.2009 21:48

Браян Клъф и Фабио Капело най ми допаднаха от всички, заради репликите и действията им, въпреки че Капело ми е рпотивен. *wink*

ip
08.09.2009 21:44

Препоръчвам филма Damned United..Клъф няма аналог в историята-гениален , брутален , неповторим..но както по-късно сам признава, Питър Тейлър е неделима част от него и заслужава същото уважение..Успехите им са бестселър на всички времена.

zikmuu
08.09.2009 21:43

несъм съгласен с вас най-големия е Ицето а втори е Брайън Клъф