От историята: Хеттрикът на Любо Пенев и победата над Интер (видео)

15:04
От историята: Хеттрикът на Любо Пенев и победата над Интер (видео)

Всички помнят онзи велик за ЦСКА сезон 1988/89, когато червените достигнаха до последния си за момента полуфинал в Европа. Армейците записаха требъл у нас, а след това спечелиха и първата Суперкупа на България.

Походът в турнира за КНК стартира на 7 септември 1988-ма, когато ЦСКА спечели с 3:2 визитата си на Интер Братислава на 1/16-финалите. В тима са дошли някои от футболистите, които в последствие ще оставят трайна следа в червената история - Илия Вълов, Трифон Иванов, Пламен Гетов, Стефан Бачев, Георги Георгиев и завърналият се от Франция Георги Димитров. Разбира се, редом до тях е ударното трио на армейците - Христо Стоичков, Емил Костадинов и Любослав Пенев, който е основната фигура, в това издание на "От историята".

Тимът на Димитър Пенев, който тогава се казва ЦФКА Средец, отива в бившата Чехословакия със самочувствието от силен старт в първенството - три поредни победи и едно равенство.

Мощна агитка на ЦСКА - една от най-многобройните за български отбор в чужбина до този момент, бурно подкрепя своите любимци.

Червените повеждат с 2:0 след две бързи попадения на Любослав Пенев. Таранът дава преднина на българите в 36-та минута след мощен пробив в наказателното поле и удар с неудобния за него десен крак.

180 секунди по-късно Любослав Пенев е замесен и във второто попадение - той подава кинжален пас към нахлуващия Христо Стоичков и "осмицата" е повален в наказателното поле. Съдията отсъжда дузпа. Камата вече е взел топката в ръце, убеден, че ще изпълни той 11-метровия наказателен удар, но Любо Пенев отива при него и я взима. След това последва пращане на вратаря в противоположния ъгъл и 2:0 за ЦСКА.

В края на полувремето Станислав Моравец намалява резултата, а в 58-та минута Интер Братислава, който участва в надпреварата като финалист за Купата на Чехословакия (б.а. - губи финала срещу Спарта Прага с 0:2), получава правото да изпълни дузпа.

При удар на противников състезател топката се удря в ръката на Красимир Безински. Изпълнението на Владимир Вайс от бялата точка е точно - 2:2. Илия Вълов хваща ъгъла и малко не му достига да избие изстрела на халфа, който през 2010 година като национален селекционер ще класира за първи път в историята Словакия на Световно първенство.

В 78-та минута точно на дъгата на наказателното поле е отсъден фаул в полза на ЦСКА. В този момент наставникът на армейците Димитър Пенев прави ключова смяна - в игра влиза Пламен Гетов на мястото на Емил Костадинов. Очаква се Маестрото, както наричат Гетов, който е невероятен изпълнител на преки свободни удари, да шутира от статичното положение. Любослав Пенев е застанал преди това зад топката и отново дава индикации, че няма да позволи на друг да стреля. Докато Гетов ръкомаха и дава наставления на съотборниците си как да се позиционират, "деветката" на червените изстрелва кълбото. То прави перфектна парабола над стената, отбива се в страничната греда и се оплита в мрежата - 3:2 за ЦСКА.

С това постижение Любослав Пенев става единственият до момента играч на ЦСКА, вкарвал хеттрик при гостуване на армейците в Европа.

На реванша ЦСКА е още по-безапелационен - 5:0 и отборът се класира на 1/8-финал в КНК срещу гръцкия гранд Панатинайкос.

Състав на ЦСКА при гостуването на Интер Братислава: Илия Вълов, Стефан Бачев, Трифон Иванов, Красимир Безински, Георги Димитров, Петър Витанов, Емил Костадинов (78-Пламен Гетов), Христо Стоичков, Любослав Пенев, Георги Георгиев (65-Костадин Янчев), Ивайло Киров

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация