Топ десет на връзките между мениджър и футболист

16:54
Топ десет на връзките между мениджър и футболист
Вчера Хари Реднап привлече хърватина Нико Кранчар в Тотнъм, предпочитайки го пред българина Мартин Петров. Много твърдения се изговориха по случая, като се започне от логични предположения до глупости от рода на провалени медицински тестове на играча.

Британското издание "Дейли Мирър" ни представя поглед върху нещата от малко по-различен ъгъл. А именно Реднап взе Кранчар, защото го познаваше много добре от предстоя си в Портсмут и поради това специалистът знае напълно какво да очаква от този халф.

Мениджърът на Тотнъм със сигурност не е изключение в явлението, мениджър да взима играчи, с които е работил в предишния си тим. Вижте кои играчи са били най-долюбвани от своите наставници през последните години.

10. Хари Реднап и Питър Крауч

През това лято Реднап взе при себе си дългуча Крауч за трети път! Първо през сезон 2004-2005 година специалистът доведе нападателя в Саутхямптън, където таранът направи име на голмайстор, който винаги може да спаси своя закъсал отбор с някой гол с глава. По-късно Хари Реднап отново заложи на Крауч, по време на престоя си в друг южняшки отбор Портсмут. Там Краучи се превърна в любимец на феновете, но това лято той ги разочарова, събирайки се с "добрия" Хари в Тотнъм.

9. Джон О\'Хеър и Брайън Клъф

Тук говорим за взаимодействие между мениджър и футболист преминало през почти цяло десетилетие на успехи. Първо легендарният Клъф взима О\'Хеър в Дарби Каунти за 300 паунда и тромавият нападател му се отблагодарява с много, много голове, а "овните" стават шампиони на Англия. После Клъф взима със себе си нападателя и в Лийдс Юнайтед, където ексцентричният специалист е начело само за 44 дни. Най-драматичното в историята тепърва предстои. Брайън Клъф отива в кръвния враг на Дарби Нотингам Форест и изобщо не се церемони преди отново да вземе със себе си О\'Хеър. Останалото е история, тъй като всеки знае какво е постигнал точно този мениджър с Форест.

8. Джон МакГовърн и Брайън Клъф

Тук случаят е идентичен с горната ситуация, като разликата е в това, че МакГовърн е бил отписван за големия футбол преди Клъф да го вземе в Дарби Каунти през1968 година. В следващите сезона слабичкият млад халф се превръща в една от основните фигури за "овните". Той престоява малко и в Лийдс, а после Брайън Клъф го прави капитан на Нотингам Форест, с чиято фланелка МакГовърн става за две поредни години европейски клубен шампион.

7. Роке Санта Крус и Марк Хюз

Уелският специалист през това лято за втори път привлече парагвайския нападател в продължение на две години. Първо през 2007 Хюз като наставник на Блекбърн се бръкна с 3,5 милиона паунда, за да вземе една твърда резерва на Байерн Мюнхен. В Роувърс Санта Крус се събуди и започна да бележи във всеки мач. Логично, сега Сити платиха за него над 15 милиона паунда. Но какво всъщност му пука на Марк Хюз, нали арабите плащат?

6. Джуниър Люис и Питър Тейлър

На 34 години Люис се отказа от професионалната си кариера и се присъедини към щаба на Питър Тейлър в Уикъмб. Преди това да се случи мистър Тейлър е взимал халфа при себе си цели ШЕСТ пъти: В Дувър, Стивънидж, Джилингам, Лестър , Брайтън и Хъл Сити. Ето това се казва силна връзка...

5. Том МакМанъс и Стивън Кели

28-годишният нападател МакМанъс през март подписа с Дери Сити, където отново се събра със своя ментор Кели, който преди това го бе взел при себе си и в Дънфърмлин.

4. Ел Хаджи Диуф и Сам Алaрдайс

Сенегалският нападател е известен със своя гаден нрав, който винаги го забърква в скандали със съотборници и това вреди сериозно на играта му. Въпреки това Сам Алардайс е на мнение, че Диуф има позитивно въздействие върху даден отбор. Точно и затова специалистът вече втори път води нападателят в отбор, който ръководи. Първо Големия Сам спаси кариерата на Диуф, привличайки го в Болтън. След известно време сенегалецът играеше в Съндърланд и ще скочил да убива Антон Фърдинанд по време на отборна вечеря. В този труден за футболиста момент Алардайс го взе при себе си в Блекбърн, където Диуф е кротичък и бележи.

3. Маниш и Жозе Моуриньо

През 2002 година Маниш е използван като ляво крило в Бенфика, но има проблеми с дисциплината и е нарочен за гонене. Моуриньо се възползва от това и го взима в Порто, където играчът е преквалифициран във вътрешен халф. Следват редица невероятни успехи за драконите: Няколко титли на Португалия, Купа на УЕФА, Шампионска лига. По-късно Специалния взима при себе си Маниш в Челси, но там полузащитникът не се представя на ниво. Иронията в романса на двойка се крие във фактът, че половин година преди Моуриньо да поеме Интер, Маниш игра за "нерадзурите" като преотстъпен

2. Паоло Ферейра и Жозе Моуриньо

Наставникът работи с Ферейра още по времето, когато е начело на Витория Сетубал. Десният бек е първото ново попълнение за Моуриньо, когато той акостира в Порто. Успехите на драконите говорят много затова какво е било взаимодействието между футболист и треньор. По-късно двамата се събират и в Челси, където Специалния прави два пъти сините шампиони на Англия.

1. Пол Гаскойн и Уолтър Смит

През 1995 година Смит плаща 4,5 милиона за Гаскойн, който тогава не преживява най-прекрасния си период в Лацио. По времето си в Шотландия Газа буквално възкръсва и се превръща в любимец на феновете на сините. Пет години по-късно Уолтър Смит отново привлича халфа в свой отбор, като тогава наставникът води Евертън. Тогава обаче Газа е на 33 и е с леко наднормено тегло и със задълбочаващи се проблеми с алкохола. Така и в крайна сметка престоят на играча на Гудисън парк не е най-успешният в кариерата му.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

broadbander
02.09.2009 21:46

вили вуцов - джунейт яшар
вили вуцов - емо тодоров(зелето)
*beer*

tishkata
02.09.2009 19:48

Съгласен съм , че липсва "връзката" на Стенли и О'нийл......???????
А пък има некакви.......
*sick*

Tencho_92
02.09.2009 18:33

В този труден за футболиста момент Алардайс го взе при себе си в Блекбърн, където Диуф е кротичък и бележи

...Хубаво е този, който е писал статията да се вразуми или да си преглежда писането поне 10 пъти.Едничкия гол, който е отбелязало това крайно досадно футболно недоразумение в 14-те си мача за Блекбърн, БЕЛЕЖЕНЕ ли е ? ...между другото има и 12 гола в 87 мача за Болтън...тоя и за Берое не става, затова Сам Алърдайс е издишал като треньор вече.

Samoletski
02.09.2009 17:36

Номер 1 трябва да са Фабио Капело и Кристиан Панучи, които бяха заедно в Милан, Реал М и Рома. Те са като дупе и гащи.